De la Nobel la Nobel…George Emil Palade in memoria savantilor americani

 

De la Nobel la Nobel…George Emil Palade in memoria savantilor americani

Dragos Vinereanu

Recent, la sfarsitul anului trecut, a avut loc Congresul Societatii Americane de Cardiologie (“American Heart Association”), una dintre cele mai importante manifestari stiintifice medicale din lume. In fiecare an, una dintre sesiunile cele mai importante este sustinuta de catre un laureat al premiului Nobel. Anul acesta, “Nobel Lecture” a fost sustinuta de catre James Edward Rothman, profesor de stiinte biomedicale la Yale University. James Rothman a primit premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 2013, pentru cercetarile sale in domeniul transportului vezicular.

Conferinta domnului Profesor James Rothman s-a axat, asa cum era de asteptat, pe descoperirile sale in ceea ce priveste rolul veziculelor in transportul transmembranar si intracelular. Important pentru medicina romaneasca a fost faptul ca in prima parte a conferintei s-a referit extrem de elogios la personalitatea, cariera si descoperirile stiintifice ale marelui savant roman, Profesorul George Emil Palade.

Motivele au fost multiple. In primul rand, James Rothman a invatat cu George Emil Palade, profesor la Yale University intre 1973 si 1990 si fondatorul departamentului de Biologie Celulara, condus in prezent de catre James Rothman. In al doilea rand, decoperirile lui George Emil Palade au reprezentat un pionierat in domeniul transportului prin intermediul veziculelor.

De altfel, asa cum stim, George Emil Palade a primit premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 1974, tocmai pentru descoperirea prin intermediul microscopiei electronice a ribozomilor, primele vezicule intracelulare descrise.

In acest fel, dupa aproape jumatate de secol, romanul George Emil Palade ramane un simbol al medicinii mondiale, elogiat intr-o sala arhiplina de unul dintre cei mai reputati savanti americani.

Consider ca acest moment unic reprezinta un element de mare mandrie pentru universitatea noastra.