Comunitatea academică a universităţii noastre şi-a adăugat un nou membru: Dafin Fior Mureșanu.
Ceremonia a avut loc la Sala de Consiliu a Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, în prezenţa conducerii universităţii şi a numeroşi neurologi, chirurgi, urologi, nefrologi, ortopezi, specialiști în boli infecțioase, etc.
Doctor în ştiinţe medicale, Dafin Fior Mureșanu este fondatorul și coordonatorul științific al Institutului RoNeuro – Centrul de cercetare și diagnostic al bolilor neurologice parte a Fundaţiei pentru Studiul Nanoneuroştiinţelor şi Neuroregenerării, fondator și coordonator științific al Fundației Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității și fondator și vice președinte al Societății de Neuro-otologie din România.
Este membru în comitete de conducere ale unor organizații științifice internaționale și naționale: European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR) – vice președinte; European Academy of Neurology (EAN); World Federation for Neurorehabilitation (WFNR); Societatea Română pentru Neuroreabilitare Motorie şi Cognitivă; Fundaţia pentru Studiul Nanoneuroştiinţelor şi Neuroregenerării; Membru corespondent al Academiei Române; membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, etc.
De asemenea, este inițiatorul și coordonatorul Programului de Neuroștiințe în cadrul cursurilor Școlii Doctorale, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, fondatorul şi coordonatorul unor proiectele educaţionale internaţionale de anvergură, organizate sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Tel Aviv University, Uppsala Universitet şi alte instituţii internaţionale precum International Summer School of Neurology, European Teaching Course on Neurorehabilitation, etc.
Prof. Dr. Dafin Fior Mureșanu este una din cele mai importante personalităţi în domeniul neurologiei din România, fiindu-i recunoscute meritele în nenumărate ocazii: 2018 – Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei Republicii Moldova; 2018 – Premiul Ana Aslan – „Performanță în studiul îmbătrânirii active și neuroștiinței”, pentru contribuția adusă dezvoltării medicinei românești; 2017 – Ordinul național „Serviciul credincios” în grad de Cavaler, acordat de către Președintele României; etc. Printre contribuțiile sale profesionale notabile se numără introducerea conceptului de Endogenous Defense Activity, abordarea la nivel submolecular a mecanismelor prin care procesele fundamentale ar putea reprezenta cauza, dar și efectul proceselor elaborate precum și a categoriilor superioare subtile. Este organizatorul Congresului Internațional al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității și a Congresului European de Neuroreabilitare, precum și a Conferinței Internaționale Arabe-Europene de Neuroprotecție și Neuroreabilitare.