Campania de prevenție a UMFCD – Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2021

Peste 2.000 de consultații medicale oferite de medicii voluntari

300 de ore de consult medical realizate de cei 24 de medici rezidenți și specialiști angrenați în amplul program de voluntariat derulat la Malul Mării Negre, în perioada 16-20 August 2021. Peste 2.000 de consultații medicale, în regim gratuit, în domeniile dermatologiei și endocrinologiei. Screening melanom, screening sindrom metabolic și screening osteoporoză. Acesta este bilanțul primei ediții a campaniei de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!” – Litoral 2021 – a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Săptămâna aceasta, turiștii aflați în vacanță pe litoralul românesc au putut să-și evalueze / reevalueze starea de sănătate apelând la serviciile medicale gratuite oferite de către cei 24 de medici (rezidenți și specialiști) care s-au înscris voluntar în campania de prevenție a UMFCD – Asumă-ți să fii sănătos!” -Litoral 2021-.

Astfel, în perioada 16-20 August, în intervalele orare 09.00 – 12.00 și 15.00 – 18.00, toți cei care au dorit să beneficieze de un consult medical gratuit i-au putut întâlni pe medicii voluntari aflați în puncte special amenajate pe plajă (corturi generoase puse la dispoziție de către Ministerul Apărării Naționale) în stațiunile: Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Vama Veche. Iar numărul celor care au trecut pragul campaniei de prevenție Asumă-ți să fii sănătos!” -Litoral 2021- a fost unul mai mult decât semnificativ, cei care și-au dat consimțământul pentru screening dermatologic sau endocrinologic contabilizând la finalul campaniei peste 2000 de consultații.

Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenție Asumă-ți să fii sănătos!” –Litoral 2021- este 2.066 din care 913 sunt consultații de dermatologie pentru screening melanom; iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză.

Rezultatele acestei prime etape a campaniei noastre de prevenție derulată în premieră pe litoralul românesc reliefează, înainte de toate, dorința foarte mare și justificată a oamenilor de a preîntâmpina apariția unor posibile afecțiuni ceea ce ne încurajează și responsabilizează în a da continuitate proiectului -Asumă-ți să fii sănătos!- și cred că este imperios necesar ca împreună cu partenerii noștri extraordinari să reedităm și anul viitor această campanie la Malul Mării Negrea declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Acesta a ținut să precizeze căaceste rezultate ale campaniei noastre nu puteau fi realizate fără sprijinul medicilor dermatologi și endocrinologi, al coordonatorilor lor, al Ministerului Apărării Naționale, al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, precum și al Societăților Române de Endocrinologie și Dermatologie cărora, în numele întregii comunități academice a UMF Carol Davila din București le adresez sincere mulțumiri”.

Campania a fost realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE) cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța și s-a derulat în perioada 16-20 August beneficiind de voluntariatul medicilor rezidenți și specialiști, precum și de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment: Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al UMFCD, Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Prorector al UMFCD și Președinte al SRE, Dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD, Conf. Univ. Dr. Magda Constantin, precum și Ec. Cristina Ecaterina Schipor, Director Executiv al DSP Constanța.