COMUNICAT DE PRESĂ: A IX-a ediție a Congresului UMFCD va reuni peste 11.000 de participanți

Impactul pe termen lung al infecției SARS-CoV-2 – o reflecție medicală și socială

A IX-a ediție a Congresului UMFCD va reuni peste 11.000 de participanți

O nouă ediție a Congresului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București va debuta joi, 25 noiembrie, ora 9, în format hibrid, și va înregistra, după estimările organizatorilor, un nou record al numărului de participanți, peste 11.000 de studenți, medici rezidenți, medici specialiști, medici primari din toate specialitățile, farmaciști, cercetători științifici și cadre didactice universitare.

Această a-IX-a ediție aCongresului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București cuprinde o serie largă de sesiuni tematice dedicate celor mai recente descoperiri din medicină, prezentate de personalități ale cercetării științifice medicale internaționale, renumiți speakeri din Anglia, Italia, Spania, Suedia, Belgia, SUA și România.

Longevitatea Congresului UMF „Carol Davila” din Bucureşti care atinge anul acesta a IX-a ediție vine să reconfirme ideea de tradiție a acestui amplu eveniment științific cu largă participare internațională, manifestare care, atât prin numărul mare de participanți, prin valoarea speakerilor români și străini, și prin actualitatea lucrărilor ce vor fi prezentate, se arată a fi una de înaltă ținută academică, o dovadă a ascensiunii continue a UMFCD în topurile internaționale de prestigiu, precum TOP Shanghai unde, anul acesta Universitatea noastră se poziționează în intervalul 101-150, în domeniul Științe Medicale- Medicină Clinică, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

In acest an, Congresul UMFCD aduce în fața participanților o reflecție medicala și sociala asupra “Impactului pe termen lung al infecției SARS-CoV-2”, într-o sesiune specială organizată în parteneriat cu Federația Europeană a Academiilor de Medicină- FEAM, moderatade președintele FEAM, Prof. Univ. Dr. Ștefan Constantinescu și de Președintele Senatului Universităţii de Medicina şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu.

Prof. Univ. Dr. Simona Ruță, Prorector cu probleme de cercetare științifică al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, a subliniat Congresul aduce in prim plan experiența profesioniștilor din domeniul medical în cei doi ani de pandemie, cu sesiuni ce abordează integrat consecințele infecției SARS CoV-2 asupra multor patologii și provocările legate de efectele sale la distanță și sechelele pe termen lung. Prin intermediul FEAM, vom discuta cu specialiști din Uniunea Europeana despre influența pandemiei asupra accesului la servicii medicale curative și profilactice, despre impactul asupra sănătății mintale a populației, asupra sistemului de educație și a interacțiunilor sociale, încercând să definim perspectivele de redresare și soluțiile de viitor pentru evitarea altor crize similare. Această abordare interdisciplinară generează un spațiu al comunicării și al deschiderii către progres prin cercetare științifică”.

Întreg evenimentul poate fi urmărit în perioada 25-27 noiembrie 2021, pe platforma online www.congresumf.ro, simultan pe 3 canale de transmisie, iar mulți speakeri și moderatori vor fi prezenți în cele trei ministudiouri amenajate în Palatul Facultății de Medicina din Bucureşti. Ceremonia oficială de deschidere a Congresului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti va avea loc joi, 25 noiembrie, ora 12:30, în prezența unor invitați de prestigiu, reprezentanți de seamă ai unor instituții de învăţământ superior din România, precum şi ai unor importante instituții de stat.

“Competiția Tânărului Cercetător”, o nouă provocare

Dincolo de complexitatea lucrărilor științifice ce vor fi prezentate, Congresul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” înscrie în programul științific şi “Competiția Tânărului Cercetător” în cadrul căreia vor fi premiate lucrările ce dovedesc excelența în cercetarea științifică.Lucrările cu autori principali sub 35 de ani, trimise pentru secțiunile de specialități medicale, chirurgicale, preclinice, medicină dentară, farmacie au fost evaluate de către doi recenzori, fără a se cunoaște identitatea autorilor. Lucrările cu mediile cele mai mari din fiecare categorie au fost selectate pentru prezentare în cadrul Congresului, vineri, 26 noiembrie, începând cu ora 8.00, iar juriul fiecărei secțiuni, format din 3 experți în domeniu va selecta câștigătorul, care va beneficia de un premiu constând într-o participare la un congres european.

Congresul UMFCD, eveniment cu important rol educațional pentru comunitatea medicală din țară, a reunit până acum, la primele opt ediții (2013-2020), peste 30.000 de participanți și aproximativ 1.300 de lectori (membri ai Academiei Române, profesori, conferențiari, medici).

Evenimentul este creditat cu 18 credite de Educație Medicală Continuă de către Colegiul Medicilor din România, 24 de ore de Educație Farmaceutică Continuă de către Colegiul Farmaciștilor din România și 24 de ore de Educație Medicală Continuă de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România.