1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Anual, doar 2% din populația României donează sânge, un procent infim raportat la necesităţile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți.
În acest context, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București, prin Societatea Studenților în Medicină din București, redeschide porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge! Fii Erou!”, luni, 4 noiembrie, 2019.
Campania își propune să contribuie la susținerea și încurajarea acțiunilor de donare benevolă de sânge, dând astfel continuitate campaniei, demarată în urmă cu 11 ani, „Donează sânge! Fii Erou!”. Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sânge la nivel național (1,7% din populația României, comparativ cu cca 70% – Austria sau cca 55% – Franța) reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nevoia pregnantă și permanentă de sânge și de preparate sanguine. Astfel, pentru a încuraja conceptul de donare de sânge benevolă, ca simplu gest de sprijin adus sistemului național de sănătate și de solidaritate și inițiativă cetățenească față de pacienții aflați în situații de criză, studenţii medicinişti bucureşteni redeschid această amplă acţiune umanitară. Ediția de toamnă a acestui an a campaniei ,,Donează sânge! Fii erou!” va avea loc în perioada 4-8 noiembrie 2019, în cadrul Palatului Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” și la Centrul de Transfuzie Sanguină București.
,,Coordonarea unei campanii de această amploare necesită un efort constant, susținut, atât în ceea ce privește organizarea acesteia, cât și sporirea nivelului de informare a populației cu privire la importanța procesului de donare în cadrul societății. Totodată, campania nu ar putea fi posibilă fără o echipă devotată, formată din peste 120 de voluntari, pregătiti să reacționeze în fața oricărei situații neprevăzute. Peste 600 de donatori ne trec pragul în fiecare campanie, aceștia fiind întâmpinați de o atmosferă caldă, relaxantă și propice procesului de donare. Prima interacțiune a acestora se desfășoară cu studenții mediciniștii, care au rolul de a se asigura că donatorii cunosc toate informațiile necesare donării, importanța acestui gest nobil, precum și beneficiile personale și colective pe care le implică. Ne dorim cu adevărat ca acest mediu aparte de donare să stimuleze publicul și să transforme această activitate într-una constantă”au declarat Vlad Soare și Georgiana Șerbănescu – Coordonatori “Doneaza sange! Fii erou!”
Ediția precedentă a adunat 1168 de participanți în cele două centre disponibile, astfel 551 de persoane au avut ocazia să doneze la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și 617 la Centrul de Transfuzie Sanguină, cumulând un total de 525,6 de litri recoltați ce au dus la salvarea a 3504 vieți.
Procedura de donare este una simplă. Donatorii trebuie să se prezinte la una din cele 2 secții de donare disponibile – Facultatea de Medicină sau Centrul de Transfuzie Sanguină – iar în urma unui control de rutină realizat de specialiști în hematologie, cei care se îndeplinesc condițiile esențiale de admisibilitate vor începe procesul de recoltare. Ulterior, aceștia sunt invitați să se bucure de sprijinul studenților mediciniști, de tombola campaniei, precum și alte beneficii asociate donării.
CRITERII DE ELIGIBILITATE DONATORI
Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
- Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;
- Să ai între 18 și 60 ani;
- Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg femeile şi 60 – 120 kg bărbaţii;
- Tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18mmH;
- Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele luni;
- Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie (1 an și jumătate după naștere) sau în perioada menstruală (± 5 zile);
- Să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării;
- Să nu ai / să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurigicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiforma transmisibilă;
Oricine este considerat eligibil pentru a dona sânge și nu a donat în ultimele 2 luni o poate face în cele două locații puse la dispoziție între 4 și 8 noiembrie: Holul de Onoare al Facultății de Medicină, Bd. Eroii Sanitari, nr. 8 (8:30-13:30) sau la Centrul de Transfuzie Sanguină, Str. Constantin Caracaș, nr. 2 (7:30-13:30).
Date despre campanie
Campania ,,Donează sânge! Fii erou!”, înființată în 2008 de către Societatea Studenților în Medicină din București şi extinsă în prezent la nivel naţional, își propune cu fiecare ediție să combată deficitul major al donatorilor de sânge din țară. Unind forțele a peste 1000 de mediciniști bucureșteni şi cu sprijinul personalului medical de la Centrul de Transfuzie Sanguină București și Spitalul Universitar de Urgență SSM îşi propune să educe societatea în privinţa donării de sânge. Necesitatea unităților transfuzabile este constantă şi sub deviza “Nevoia este constantă! Recunoștința este instantă!”, campania SSMB a reuşit, într-un deceniu de activitate, să atragă, de la an la an, un număr tot mai mare de donatori.
Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) este o organizație studențească, independentă, non-politică și non-guvernamentală ce reprezintă studenții mediciniști bucureșteni. Este oficial recunoscută ca atare de către autoritățile guvernamentale locale, regionale și centrale, precum și de alte organizații și instituții naționale și internaționale.
Despre UMF „Carol Davila” din București
În 1857 Carol Davila în colaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.