COMUNICAT DE PRESĂ – Peste 13.000 de studenți deschid Anul Universitar 2021-2022 la UMF „Carol Davila” din Bucureşti

Luni, 4 Octombrie, Ora 10, în incinta Palatului Facultății de Medicină din Capitală va avea loc deschiderea oficială a noului An Universitar 2021-2022, eveniment emblematic care va reuni la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti peste 13.000 de studenți. Dintre aceștia, 2.271 vor trece pentru prima oară pragul celei mai vechi și mai titrate instituții de învățământ superior medical românesc.

Noua generație de studenți mediciniciști a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va purta simbolic, pe tot parcursul anilor de studii de licență, numele ilustrului medic virusolog „Academician Nicolae Cajal”, personalitate marcantă a medicinei românești și internaționale. Astfel, tânăra generație „Academician Nicolae Cajal”, prin cei 2.271 de boboci mediciniști ai săi, împreună cu alţi 9.216 de studenţi din anii superiori, aproximativ 1.900 de masteranzi și doctoranzi ai Universităţii, precum şi cadrele didactice ale acesteia, vor face să răsune încă odată imnul academic Gaudeamus Igitur.

Ne aflăm deja în cel de-al doilea an al pandemiei de COVID-19 și din nefericire într-un al IV-lea val generat de virusul SARS CoV-2, perioadă extremă în care încercăm să păstrăm într-o aceeași linie educațională tradițională întreaga platformă didactică din cadrul Universității noastre și, cu certitudine, cu respectarea strictă a tuturor condițiilor de siguranță epidemiologică, dar cu rezerva faptului că, în funcție de evoluția pandemiei, anumite cursuri ar putea fi redirecționate către mediul online și după un program adaptat fiecărei discipline de studiu ” a declarat Rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

Acesta a precizat că “nu întâmplător noua generație de studenți mediciniști a Universității noastre va purta, pe întreg parcursul anilor de studii de licență, numele reputatului virusolog , Academician Nicolae Cajal și sper ca, vasta operă științifică pe care ne-a lăsat-o drept moștenire celebrul savant să devină o opțiune reală de studiu intens nu numai pentru actualii boboci, ci și pentru colegii lor mai mari și poate că astfel, prin programele intense de cercetare științifică medicală derulate de către UMFCD, ideea unuia dintre studenți să-și găsească genialitatea chiar în lupta pe care noi toți o ducem împotriva acestei pandemii ”.

De asemenea, Rectorul UMF „Carol Davila”, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga a ținut să adauge că „urez tuturor un călduros salut de bun venit în noul an universitar și în mod special celor 2.271 de boboci mediciniști față de care am convingerea că se vor încadra perfect în principalele coordonate ale UMFCD – Inițiere, Evoluție, Excelență amintindu-le totodată că drumul spre performanța academică este unul extrem de lung, greu, poate sinuos, dar ale cărui porți spre succes se deschid odată cu porțile Universității pe care și-au ales să o urmeze”.

Dintre cei 2.271 de studenţi înscrişi în anul I la studiile de licenţă din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti 55 sunt în sectorul români de pretutindeni, 330 ( studenți străini la modulul de limba engleză) și 175 (studenți străini la modulul de limba română).

Prestigioasa instituție de învățământ superior medical numără în prezent peste 13.000 de studenți, dintre care 11.487 studenți sunt înscriși la studiile de licență, iar anul acesta Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a înregistrat o nouă performanță academică, urcând în ierarhia unuia dintre cele mai presigioase clasamente internaționale ale universităților – TOP Shanghai (http://www.shanghairanking.com/institution/carol-davila-university-of-medicine-and-pharmacy) , poziționându-se în intervalul 101-150 în Domeniul ”Medical Sciences”, pe subiectul ”Clinical Medicine”.

Debutează Campania Transplantul înseamnă viață”

Tot luni, 4 Octombrie 2021, Agenția Națională de Transplant (ANT) împreună cu Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” , în colaborare cu Universitatea Națională de Arte București, va da startul campaniei „Transplantul înseamnă viață”, campanie ce are ca obiectiv principal responsabilizarea cadrelor medicale pe de o parte, dar și conștientizarea și sensibilizarea populației generale referitor la donarea de organe. Cu această ocazie, va fi organizată, în Holul de Onoare din cadrul Palatului Facultății de Medicină al UMFCD, o expoziție de pictură tematică, realizată de către studenții UNARTE din București.

“Ne-am propus ca prin această campanie să reușim, odată în plus, să implementăm în mentalul colectiv importanța șansei pe care o poate avea fiecare dintre noi în ceea ce, noi ca medici, numim a fi rolul nostru definitoriu, și anume, salvarea vieții, iar donarea de organe este un gest de responsabilitate și, mai mult decât atât, o declarație de iubire adresată vieții, pentru că, dacă iubești viața, vei face totul ca ea să continue prețuind-o ca pe un dar divin pe care fiecare dintre noi l-a primit și pe care îl poate dărui mai departe” a declarat Dr. Radu Zamfir, Director Executiv al Agenției Naționale de Transplant.

Campania „Transplantul înseamnă viață” își propune sa explice importanța implicării personalului medical în procesul de identificare a posibililor donatori precum și modalitatea și ușurința prin care se realizează în prezent acordul de donare.

Jurnaliștii interesați să participe la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (4 Octombrie, Ora 10:00) sunt rugați să se acrediteze, transmițând până mâine, 3 Octombrie, Ora 15:00, datele de contact (nume, prenume, instituția media pe care o reprezintă, funcția, seria și numărul actului de identitate) la următoarea adresă de e-mail: media@umfcd.ro