Motto:
“În ingineria vieții, lectura rămâne medicina sufletului și a minții” – Acad. Ioanel Sinescu
În contextul actual educațional, populația României se confruntă cu un dezinteres în creștere alarmantă față de lectură, invazia tehnologiei și a internetului fiind principalele cauze pe de o parte, iar pe de altă parte, lipsa unor baze educaționale opționale de tip BIBLIOTECĂ. Aceste baze lipsesc cu desăvârșire în anumite zone defavorizate, dar ai căror locuitori își manifestă încă dorința pentru lectură. În sprijnul dezvoltării unor astfel de baze educaționale Universitatea POLITEHNICA din București și Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și-au propus dezvoltarea CAMPANIEI UNIVERSIADA CULTURII- Împarte În Parte Câte o Carte.
Un prim pas în realizarea acestui obiectiv va fi făcut în comuna vâlceană, Mihăești unde recent, scăderea ratei natalității sau exodul populației către orașele mari, au condus implicit la o depopulare a bazelor de învățământ, forurile de decizie fiind astfel nevoite să închidă porțile uneia dintre cele trei școli ale comunei. Pentru a păstra profilul educațional al acestei clădiri, primăria din Mihăești cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, al Universității POLITEHNICA din București și al Televiziunii Române vor înființa Biblioteca I.C.Brătianu, în contextul în care familia Brătianu și-a pus amprenta de-a lungul istoriei și în această localitate.
Biblioteca I.C.Brătianu, un dar pentru copiii din Mihăești
Campania de Donare de Carte, UNIVERSIADA CULTURII, inițiată de către Universitatea POLITEHNICA din București și Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, în parteneriat cu Societatea Română de Televiziune s-a desfășurat în perioada 25 Noiembrie-12 Decembrie și contabilizează astăzi câteva mii de cărți din domeniul beletristicii și nu numai.
“Cuvintele de mulțumire sunt prea sărace în comparație cu gestul pe care l-au făcut cele două mari universități din România și am convingerea că de-a lungul timpului micuța noastră comunitate se va revanșa și va trimite mulți tineri spre instruire profesioanală către Universitatea POLITEHNICĂ, dar și către Universitatea de Medicină din București . În afara faptului că prin acest gest de neegalat s-a putut salva profilul educational al clădirii, începând de astăzi ne putem mândri cu o frumoasă Bibliotecă care va purta numele marelui om de stat, I.C.Brătianu ” a declarat Primarul Comunei Mihăești din județul Vâlcea, Constantin Bărzăgeanu.
“Luminându-vă asupra a ceea ce a fost, veţi putea mai uşor vedea ceea ce ar trebui să fie, spunea marele om politic și de stat I.C.Brătianu, iar astăzi, încerc să adaug că, prin lectură și instruire profesională putem ca împreună să transformăm speranțele marilor noștri înaintași în realitate ținând cont și de faptul că în ingineria vieții, lectura rămâne medicina sufletului și a minții” a precizat Acad. Ioanel Sinescu, Rectorul UMF „Carol Davila” din București.
La rândul său Rectorul Universității POLITEHNICA din București, Mihnea Costoiu a subliniat că “amintindu-l pe Platon care spunea că, o casă care are în interiorul său o bibliotecă are suflet, consider că prin realizarea acestui obiectiv de a înființa împreună cu colegii de la UMF Carol Davila o bibliotecă la Mihăești am reușit pe de-o parte să redăm profilul educațional al acelei școli, din nefericire închisă până astăzi, iar pe de altă parte să însuflețim într-o oarecare măsură partea culturală a acestei zone încărcată de istorie”
“Se închide astăzi o primă parte din Campania Universiada Culturii, un proiect inițiat de către cele două universități partenere și cred că în același timp, prin înființarea Bibliotecii I.C.Brătianu se deschid noi perspective atât pentru tinerii din Mihăești, pentru întreaga comunitate din acea zonă, dar și pentru spiritul cultural românesc. Împreună cu comunitatea noastră academică, căreia îi mulțumesc pentru realizarea acestui proiect, dar și cu alte instituții de cultură din România, vom încerca să dăm continuitate acestei campanii“ a menționat Prof. Dr. Viorel Jinga, Prorector al UMF Carol Davila din București.
Campania de Donare de Carte din cadrul proiectului comun al Universității POLITEHNICA din București și al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București – UNIVERSIADA CULTURII – s-a derulat în perioada 25 Noiembrie-12 Decembrie 2019 cu sprijinul studenților și al cadrelor didactice din cele două universități. Promotorul acestei campanii este realizatorul emisiunii “Câștigă România”, Virgil Ianțu, Televiziunea Română fiind partenerul acestui amplu proiect.
Despre Comuna Mihăești din județul Vâlcea
În anul 1893, comuna Mihaești număra doar 1804 locuitori, comuna Buleta, 271 locuitori și comuna Govora 1203 locuitori. În anul 1968, în urma reorganizării administrativ teritoriale s-a format comuna Mihaești prin unirea comunelor Buleta, Govora și Mihaesti, reședința comunei fiind astăzi în satul Buleta și numără aproximativ 6800 locuitori. Situată în satul Govora, Mănăstirea Govora este atestată înaintea localității Mihaești existând aici un clopot din 1456-1457, cu inscripție slavonă, iar Hrisoavele care încep cu anul 1485 o atestă ca Manastire ortodoxă. În 1636 a fost înființată de către Matei Basarab o școală, iar aici a început, în 1640 tipărirea Pravilei de la Govora. Localitatea Mihaești este atestată în 1531 într-un hrisov de la Vlad al VI-lea. Oamenii politici Ion C Brătianu, Vintilă Brătianu au deținut conacul care în prezent este spital de pneumoftiziologie. Alte personalități emblematice ale comunei: Dragos P. Petrosanu – istoric, decedat în lupta de la Odesa 1941 sau Gheorghe Petre Govora, preot, arheolog.