Mesajul Rectorului

Dragi studenţi, Stimaţi Colegi,

Pe site-ul UMF-ului, oricine este interesat poate citi despre istoricul Universităţii ”Carol Davila”, despre programele noastre de studii, despre traseul universitar şi postuniversitar, despre specializări, masterate, doctorate, primariate, despre Carta Universităţii, despre Codul de Etică Universitară, despre acordurile noastre bilaterale cu 51 de universităţi de pe glob şi multe, multe altele!

Drept care, în loc să reiterez în parte aceste informaţii, am optat pentru un discurs atipic, adresat în special noilor veniţi în şcoală, colegilor mei, colegilor noştri de anul I !
Cu gândul în special la ei, am ales şi voi cita câteva reflecţii care au rezistat timpului :

”Viaţa e scurta iar ştiinţa medicinii e lunga”… V-aţi ales o meserie pentru care se învaţă toată viaţa şi niciodată nu se învaţă destul. Fiţi bineveniţi! Școala noastră are menirea să vă ofere o temelie solidă, o bază statornică, pentru o construcţie pe care va trebui să o continuaţi cale de o viaţă.

”Sănătatea întrece atât de mult toate bunurile exterioare încât un cerşetor sănătos e mai fericit decât un rege bolnav”, spunea Schopenhauer.

V-aţi ales o profesie care, aşadar, poate face oamenii fericiţi! Petre Țuţea numea medicina o ”artă a vindecării, care, teoretic, nu are nicio limită”. Aveţi şansa să descoperiţi o profese fără limite, din care puteţi face o artă, fie că veţi alege să deveniţi practicieni, fie că veţi alege cercetarea ştiinţifică, fie că veţi alege să manageriaţi sisteme şi structuri medicale. Dar, orice aţi alege, există un numitor comun : v-aţi ales o profesie în care mediocritatea şi incompetenţa sunt prohibite!

V-aţi ales o meserie în care nu există nicio scuză pentru improvizaţie. Dacă, uneori, condiţiile materiale sau condiţiile Dumneavoastră de viaţă vi se vor părea, poate pe bună dreptate, dificile sau nesatisfăcătoare, vă propun să nu demobilizaţi, să munciţi, să învăţaţi în continuare. Până la urmă nicio muncă nu rămâne nerăsplătită! Dumneavoastră, spre deosebire de alte generaţii din istoria relativ recentă a României, aveţi libertatea de a învăţa, dreptul de a învăţa, datoria de a învăţa.

Despre învăţătură, din înţelepciunea indiană, care a rezistat mileniilor : ”Învăţătura este frumuseţea cea mai aleasă a omului; învăţătura dă glorie şi bucurie, învăţătura e o avere mare care nu se împuţinează prin dăruire”… Există la UMF profesori dăruiţi, care abia aşteaptă să vă dăruiască ceea ce ştiu şi nădăjduiesc că veţi şti să primiţi acest dar. Dar, atenţie, ”mai bine să nu ştii un lucru decât să-l inveţi incorect”!. După cum ”primum non nocere”, mai întâi de toate să nu faci rău, va rămâne un principiu esenţial al practicii medicale.

Stimaţi studenţi, mereu veţi avea de ales. Uneori, simplu, veţi avea de ales între ”a te distra” şi ”a învăţa”. Apropo de distracţie, nu vreau să vă speriu, dar Horaţiu spunea : ”cel care caută să atingă ţinta dorită, suferă mult în tinereţe, asudă şi îngheaţă”. Aristotel, mai optimist, era de părere că ”rădăcinile învăţăturii sunt amare, dar roadele sunt dulci”! Bine aţi venit, dragi studenţi, pe tărâmul rădăcinilor amare!

Într-un studiu socio-profesional, Pascal spunea :” Mulţi au avut aptitudini extraordinare; însă fiindcă nu au avut curaj, au trăit ca nişte morţi şi au sfârşit prin a fi îngropaţi în inactivitatea lor” Vă urez să fiţi curajoşi şi activi!

Ne aflăm într-o şcoală de o mare complexitate : nu o să vă înşir acum toate cifrele elocvente, numărul mare de studenţi şi de cadre didactice, sutele de mii de volume din bibliotecă, laboratoarele, căminele, bursele, clinicile performante etc. Depinde numai de Dumneavoastră cum veţi folosi toate posibilităţile de studiu şi de cunoaştere pe care vi le oferă universitatea noastră. ”Acelaşi pământ, aceeaşi apă; şi totuşi, datorită deosebirii dintre cei care le folosesc, ele devin dulceaţă în copacul mango şi amărăciune în copacul nimba”…

Dragi studenţi şi colegi, ”puţini sunt aceia care îşi orânduiesc viaţa şi lucrurile după un plan : ceilalţi, ca şi când ar pluti pe un fluviu, nu merg într-o direcţie, ci sunt purtaţi de valuri… De aceea, trebuie să stabilim ce vrem şi să perseverăm în direcţia dorită. ” Vă urez şi vă doresc să reuşiţi să nu vă lăsaţi în voia valurilor şi să nu uitaţi nicio clipă care e ţelul prezenţei Dumneavoastră în această şcoală!

Școala noastră are dorinţa şi menirea să fie un spaţiu al solidarităţii intelectuale, al demnităţii şi al concurenţei fair-play, un spaţiu al performanţei profesionale.

Prin toate aceste cugetări antice şi moderne, am vrut să vă îndemn, pur şi simplu, să învăţaţi bine şi să conştientizaţi faptul că trăiţi o etapă extraordinară a vieţii Dumneavoastră!

În concluzie, ”Nu de unde veniţi trebuie să constituie de-acum înainte mândria voastră ci încotro mergeţi!” Aţi venit din toată ţara la Universitatea noastră şi sper să ne îndreptăm împreună în direcţia bună, sper să percepeţi această şcoală în care veţi învăţa medicina, ca pe un adevărat edificiu de strădanii, de muncă, de realizări şi de performanţe profesionale.

Deşi se spune că nu e bine să-ţi rosteşti dorinţele cu voce tare pentru că rişti să-ţi înmulţeşti piedicile, am să vă mărturisesc că dorinţa mea de Rector este aceea ca UMF-ul – şcoala noastră de medicină, cu o atât de bogată tradiţie, cu atâtea personalităţi copleşitoare pe care le-a dat în cei 156 de ani de existenţă şi de rezistenţă – să acceadă, într-un viitor nu prea îndepărtat, în topul primelor 500 de universităţi ale lumii. Avem multe premize să ne atingem acest ţel. Depinde de Dumneavoastră, depinde de fiecare dintre noi, depinde de noi toţi. Vă mulţumesc şi vă urez multe împliniri în anul universitar 2017–2018!

RECTOR: ACADEMICIAN IOANEL SINESCU

TOP
X