Mesajul Rectorului

Dragi studenţi,

Stimaţi Colegi,

Intrăm împreună într-o nouă etapă a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, o etapă pe care, așa cum am gândit-o și creionat-o în programul meu managerial, o dedic dezvoltării și modernizării, traiectorii pe care doar împreună le vom putea configura către ceea ce înseamnă cu adevărat performanță academică. Consider acest deziderat ca fiind unul definitoriu pentru întreaga noastră comunitate academică și cred că se va axa întotdeauna pe trei mari principii: Inițiere, Evoluție, Excelență.

Când scriu aceste gânduri sincere, comunitatea noastră academică, societatea românească și întreaga noastră planetă se confruntă cu una dintre cele mai mari crize epidemiologice, COVID-19, episod pe care am ferma convingere că vom reuși să-l depășim în cel mai scurt timp, fără a ne lăsa copleșiți de complexitatea acestei uriașe ecuații medicale ce prezintă astăzi o multitudine de necunoscute. Iată că în acest război crunt, în care inamicul este încă, unul invizibil, pe linia întâi se află studenții, rezidenții și cadrele noastre didactice, dând o dovadă clară de solidaritate și empatie față de semenii noștri aflați în suferință.

Cu atât mai mult astăzi, trebuie să ne amintim cu mândrie, că Universitatea noastră poartă numele fondatorului său, ilustrul general, medic și farmacist român, de origine franceză, Carol Davila care, pe drept cuvânt, poate fi considerat pilonul principal al întemeierii Școlii de Medicină românești. Referindu-mă la Carol Davila, la biografia acestuia și la rolul definitoriu pe care acesta l-a avut pentru Universitatea noastră în principal și în ansamblul medicinei românești în general și făcând un arc peste timp, am deplina convingere că, dacă în secolul XIX, tânărul doctorand Davila s-a implicat activ în combaterea și stingerea epidemiei de holeră izbucnită în Champagne și Cher -1849, întreaga noastră comunitate academică va continua să îi urmeze exemplul de dăruire și profesionalism, prin implicarea totală în lupta cu pandemia secolului XXI generată de COVID-19.

Dragi prieteni, așa cum știți foarte bine, la doar două zile de la preluarea mandatului de Rector, aflându-ne deja sub presiunea debutului epidemiologic, am luat, împreună cu Consiliul de Administrație al Universității, decizia întreruperii cursurilor universitare și implicit de a reconfigura activitatea didactică. Sub povara acestei crize epidemiologice ați demonstrat și demonstrați cu toții, atât studenți, cât și cadre didactice, că nu formăm doar o comunitate academică de elită, dar și că suntem o familie puternică. Doar regrupându-ne și repoziționându-ne în fața  oricărui obstacol vom reuși să obținem stabilitate și performanță academică.

Dacă în planul meu managerial pe care de altfel, îl puteți regăsi și analiza oricând pe site-ul instituțional, una dintre prioritățile mele și ale noastre este proiectul de digitalizare, vremurile actuale par să fi fost cu un pas înaintea noastră, ceea ce ne obligă să accentuăm planurile de management în acest sens. Dezvoltarea în ansamblu a Universității noastre nu implică doar acest aspect, iar prioritățile sunt multiple și sunt convins că programele noastre de studii, sistemul universitar şi postuniversitar, specializările, masteratele, doctoratele, primariatele și cercetarea științifică medicală de la UMF “Carol Davila” își vor continua curba ascendentă. Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie și cea mai recentă poziționare a UMF “Carol Davila” în Top Shanghai 500 (poziția 201-300) pe segmentul Medical Science, o poziție mai mult decât remarcabilă în contextul în care am depășit mari universități ale lumii care numără mult mai multe facultăți de diferite profiluri, iar această performanță vi se datorează în totalitate dumneavoastră.

Dragi studenți, chiar dacă astăzi ne vedem obligați să recurgem la o programă curiculară atipică, ea fiind una tranzitorie, să fiți conștienți mereu că doar angrenându-vă într-un astfel de efort continuu, prin a acumula informații, prin studiu intens, disciplină și devotament, veți reuși performanțele la care ați visat și pe care vi le doriți împlinite într-o bună zi! A reuși să salvezi vieți înseamnă înainte de toate însușirea aprofundată a cunoștințelor și implicarea totală în ceea ce reprezintă cercetarea științifică medicală și toate acestea îmbrăcate în pasiune, dăruire și devotament. În acest sens, de-a lungul istoriei UMF “Carol Davila” exemplele sunt multiple și, fără a face astăzi vreo remarcă anume, vă las să le descoperiți, pe fiecare în parte, în lungul drum al perfecționării dumneavoastră. Citându-l pe marele istoric Nicolae Iorga care spunea că “un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții” vă reiterez invitația de a recurge singuri la cunoașterea înaintașilor noștri din lumea medicală.

Cu siguranță, principala noastră misiune, a cadrelor didactice universitare și a întregului personal auxiliar, este aceea de a vă călăuzi pașii către cunoaștere, de a vă sprijini necontenit în demersurile dumneavoastră profesionale și nu în ultimul rând de a vă oferi condiții optime și superpozabile cu acelea ale colegilor dumneavoastră din marile centre universitare ale lumii. În acest sens, în angajamentul meu managerial veți regăsi o multitudine de proiecte de dezvoltare academică și administrativă, pe care sunt convins că împreună, în acest mandat 2020-2024, vom reuși să le implementăm cu succes. În orice competiție reală, indiferent de domeniul de activitate dezvoltat, cheia succesului o reprezintă resursa umană, iar sprijinirea necontenită a acesteia în drumul său spre performanță trebuie să fie principalul deziderat. Să nu uităm că poziționarea școlii românești pe harta mondială a medicinei se datorează în primul rând realizărilor înaintașilor noștri și, în plus, oricare dintre medicii români care se află astăzi la datorie în diversele centre medicale sau de cercetare științifică ale lumii se bucură de un respect deosebit.

În continuare, școala de medicină românească se bucură de o apreciere enormă pe plan intern și extern, confirmând și reconfirmând geniul nativ al poporului român și dacă, în UMF “Carol Davila”, laureatul premiului Nobel, profesorul George Emil Palade este un real exemplu, vă rog să îl urmați în permanență și poate într-o zi, unii dintre dumneavoastră veți atinge aceleași culmi ale performanței sau poate chiar veți reuși să le depășiți.

În ceea ce ne privește pe noi, cadrele didactice universitare din UMF “Carol Davila”, vă asigurăm încă o dată de întreg sprijinul și de întreaga noastră considerație atât pentru alegerea făcută de a accede către “arta vindecării care teoretic nu are nicio limită” așa cum definea medicina filozoful Petre Țuțea, cât și pentru performanțele pe care sunt convins că le veți atinge.

Din poziția de Rector în care mă aflu astăzi, poziție care mă onorează și în același timp mă obligă, și pentru care țin să mulțumesc încă o dată întregii comunități academice din UMF “Carol Davila” vă asigur că, indiferent de obstacolele și vicisitudinile vremurilor, veți avea în mine un sprijin real și mai mult decât atât, un adevărat prieten.

RECTOR,

Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga

 

TOP