Prof. univ. | Bratila Elvira | titular |
Șef Lucrări | Mitran Mihai | titular |
Șef Lucrări | Carp-Veliscu Andreea Marilena | titular |
Asist. univ. | Nada Elena Silvia | determinat |
Asist. univ. | Neagu Manuela Stefana | titular |
Asist. univ. | Botezatu Bogdan | titular |
Asist. univ. | Maier Calina | titular |
Asist. univ. | Comandasu Diana Elena | titular |
Asist. univ. | Coroleuca Ciprian Andrei | titular |
Asist. univ. | Manu Andrei | determinat |
Asist. univ. | Bausic Alexandra Irma Gabriela | titular |
Cladirea spitalului a fost construită între anii 1921 – 1925, având ca destinație inițială o școală de ucenici.
Din 1928 functionează ca școală de ucenici a C.F.R., cu dormitoare la etaul 2, clase de curs la etajul 1 și sală de sport (amfiteatru) la parter.
Din anul 1949 până în anul 1951 școala de ucenici și-a schimbat profilul, devenind școala de moașe.
Din ianuarie 1951 acesta devine spital înregistrat ca “Spitalul de Stat Nr. 15”- maternitate.
Din luna iulie a aceluiași an a dobândit denumirea de “Spitalul Unificat de Obstetrică-Ginecologie Giulești“. Ulterior, în martie 1955, spitalul primește titulatura de “Spitalul de Femei Giulești”.
În data de 1 decembrie 1957, pe linie U.M.F., ajunge în spital ca medic primar obstetrică-ginecologie doctorul Sîrbu Panait, care între anii 1969 și 1983 a fost și directorul spitalului.
În urma decretului din anul 1966 care prevedea interzicerea întreruperilor de sarcină, spitalului i s-au repartizat de către Primăria Sectorului 6 (pe atunci 7) două blocuri de locuințe, care au fost transformate în saloane de spital.
Primul bloc s-a numit Pavilionul B1 (pavilion septic), cel de-al doilea s-a numit Pavilionul B2 (aseptic), cele doua pavilioane comunicând printr-un tunel de legătură.
Din anul 1983, după decesul Prof. Dr. Panait Sîrbu, a fost numit director Dr. Bogdan Marinescu (actualmente Prof. Dr. Bogdan Marinescu), care în anul 1990 schimbă denumirea din “Spitalul Clinic de Femei Giulești” în “Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sîrbu”.
Tot în februarie 1990 este înființat și Centrul de Planificare Familială și Contracepție, reprezentând primul cabinet de acest fel din țară. Locația inițială a fost în cladirea maternității, la demisol, într-un spațiu relativ mic, care ulterior a devenit neîncăpător și impropriu pentru activitatea desfășurată. Din 1997 activitatea se desfășoară într-o cladire nouă, care a fost construită pe un teren (proprietatea spitalului) situat între pavilioanele B1 și B2.
Clinica universitară de Obstetrică-Ginecologie din cadrul spitalului Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” s-a remarcat de-a lungul timpului ca o școală de elită a obstetricii și ginecologiei românești, reprezentând locul de formare profesională pentru nenumărați medici de prestigiu ai acestei specialități.
Din 1957 până în 1983 clinica a fost condusă de Prof. Dr. Panait Sîrbu. Prof. Dr. Panait Sîrbu (vicepreședinte FIGO Federația Internațională de Obstetrică și Ginecologie în 1982) a fost fondatorul unei şcoli cu tradiţie în obstetrică-ginecologie și a avut o deosebită contribuţie în redactarea şi promovarea unor tehnici chirurgicale inovatoare studiate până în prezent de generaţiile de medici rezidenţi şi tineri specialişti.
Din 1983 până în 2010 conducerea clinicii a fost asigurată de Prof. Dr. Bogdan Marinescu. Acesta este cel care a pus bazele primului centru de Fertilizare in Vitro din Bucureşti și fondatorul Departamentului de Reproducere Umană Asistată din spital.
Din 2010 până în 2017 clinica a fost condusă de Conf. Dr. Cristina Neagu și de Conf. Dr. Dinu Florin Albu, clinicieni cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul obstetricii și ginecologiei.
Începând cu martie 2017 clinica este condusă de Prof. Dr. Elvira Brătilă, personalitate marcantă a obstetricii și ginecologiei din România. Aceasta desfășoară o activitate profesională susținută, atât clinică cât și de cercetare, recunoscută la nivel national și international, în domenii variate ale specialității, cum ar fi: chirurgia ginecologică minim invazivă, chirurgia vaginală, chirurgia ginecologică oncologică, tratamentul endometriozei, tulburările de statică pelvină, uro-ginecologie, medicină materno-fetală și reproducere umană asistată. Prof. Dr. Elvira Brătilă este autoarea mai multor premiere la nivel național: a realizat prima intervenție minim invazivă conservatoare pentru cancerul de col uterin (trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică pe cale total laparoscopică) și este primul chirurg ginecolog care a introdus chirurgia robotică în România. Prof. Dr. Elvira Brătilă este președintele Societății Române de Uroginecologie și membru fondator al Societății de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană.
Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” abordează la cele mai înalte standarde de profesionalism toată patologia obstetricală și ginecologică.
În cadrul clinicii se înregistrează anual peste 3500 de nașteri, în jur de 3500 de intervenții chirurgicale elective sau de urgență (chirurgie clasică, laparoscopică, histeroscopică, vaginală) și aproximativ 2000 de fertilizări.
Clinica asigură monitorizarea completă și finalizarea sarcinilor, în special a sarcinilor cu risc obstetrical crescut și cu feți prematuri, fiind o maternitate de nivel III care deservește atât municipiul București cât și un areal geografic extins din țară.
În cadrul afecțiunilor ginecologice, se abordează toata patologia tumorală benignă dar se practică și intervenții chirurgicale radicale pentru cancerul de colul uterin, de corp uterin, de ovar, de vulvă și de sân. Membrii clinicii au o experiență de necontestat în domeniul chirurgiei minim invazive (laparoscopie, histeroscopie). Diagnosticul și tratamentul tulburărilor de statică pelvină și a incontinenței urinare de efort se realizează prin intermediul Compartimentului de Uroginecologie, unde se susțin și cursurile pentru obținerea competenței de uroginecologie. Compartimentul de Reproducere Umană Asistată și Infertilitatea Cuplului își desfășoară activitatea obținând rezultate comparabile cu clinicile de profil din Europa.
În cadrul clinicii se desfășoară cursuri și lucrări practice de obstetrică și ginecologie pentru studenții anului VI ai Facultății de Medicină. Anual, un număr reprezentativ de studenți își redactează lucrările de licență sub îndrumarea cadrelor universitare din clinică.
În clinică își desfășoară anual pregătirea profesională în cadrul programului de rezidențiat un număr de aproximativ 35 medici rezidenți, sub îndrumarea colectivului de cadre didactice. Medicii rezidenți beneficiază de o educație clinică de înalt nivel academic și au oportunitatea de a aprofunda întreaga gamă de supraspecializări specifice obstetricii și ginecologiei. Experiența clinică dobândită în cadrul programului de rezidențiat este completată de organizarea sistematică a unor cursuri teoretice și prezentări orale, în scopul formării unei baze temeinice pentru viitorii medici specialiști. Medicii rezidenți, alături de membrii clinicii, sunt implicați activ în proiecte de cercetare și sunt încurajați să participe la manifestările științifice naționale și internaționale, unde susțin frecvent lucrări de specialitate.
Clinica încurajează cercetarea și perfecționarea academică prin studiile de doctorat conduse de Prof. Dr. Elvira Brătilă. Membrii clinicii continuă tradiția predecesorilor lor și sunt implicați în diverse proiecte de cercetare.
Educația medicală continuă este promovată prin cursuri teoretice și prin organizarea unor demonstrații de live-surgery la care participă membrii clinicii alături de personalități marcante ale ginecologiei pe plan internațional. Un exemplu în acest sens este organizarea Conferinței Zilele Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof.Dr. Panait Sîrbu”, manifestare științifică cu participare internațională.
Studenții anului VI din cadrul Facultății de Medicină care urmează cursurile și lucrările practice în cadrul clinicii sunt implicați atât în activitatea clinică cât și în activitatea de cercetare, activitatea lor fiind finalizată frecvent prin publicarea unor articole științifice precum și prin realizarea lucrării de licență.
Cursurile și lucrările practice pentru studenți se desfășoară conform curriculei unice stabilite la nivelui Departamentului XIII Obstetrică-Ginecologie.
În cadrul clinicii se desfășoară urmîtoarele cursuri postuniversitare:
Coordonator Profesor dr. Brătilă Elvira
Coordonator Profesor dr. Brătilă Elvira
Coordonator Profesor dr. Brătilă Elvira
Coordonator Profesor dr. Brătilă Elvira
Coordonator Conferențiar dr. Albu Dinu Florin
Doctoranzii își pot desfășura cercetarea aferentă studiilor doctorale în condiții optime de performanță, având în vederea patologia variată întâlnită în clinică, care acoperă întregul spectru al specialității: monitorizarea și finalizarea sarcinilor normale, a sarcinilor cu risc obstetrical crescut, medicină materno-fetală, diagnosticul și tratamentul patologiei ginecologice benigne și maligne, chirurgie ginecologică minim invazivă, tulburari de statică pelvină, uroginecologie și reproducere umană asistată.
Mai multe informații se pot obține la: https://umfcd.ro/educatie/doctorat/