Generalit─â╚Ťi

Situata în sud-estul Europei Centrale, în nordul Peninsulei Balcanice, pe Dunărea inferioară.

Grani╚Ťele:┬áHotarele Rom├óniei ├«nsumeaz─â ├«n total 3 149,9 km. Dou─â treimi din acestea (2 064,4 km) sunt determinate de Dun─âre ┼či de r├óurile Prut ┼či Tisa sau urmeaz─â linia ┼ú─ârmului M─ârii Negre, ├«n timp ce o treime (1 085,5 km) reprezint─â grani┼úa terestr─â. Apele teritoriale rom├óne se ├«ntind p├ón─â la 12 mile marine ├«n largul M─ârii Negre.

Vecin─ât─â┼úi:┬áRom├ónia se ├«nvecineaz─â cu cinci state, cel de-al ┼časelea vecin fiind Marea Neagr─â. La NE ┼či E are grani┼ú─â cu Republica Moldova (681,3 km), la N ┼či E cu Ucraina (649,4 km), la SE cu Marea Neagr─â (193,5 km), la S cu Bulgaria (631,3 km), la SV cu Serbia (546,4 km) ┼či la V cu Ungaria (448,0 km).

Suprafa┼úa este de 238 391 kmp, comparabil─â cu cea a Marii Britanii, ceea ce situeaz─â Rom├ónia pe locul 80 ├«n lume ┼či pe locul 12 ├«n Europa ca m─ârime.┬áRom├ónia are o form─â oval─â, ├«ntinz├óndu-se pe 735 km de la vest la est ┼či pe 530 km de la nord la sud.

Clima Rom├óniei este de tip temperat-continental, cu 4 anotimpuri ┼či este marcat─â de influen┼úe ale climatelor stepice din est, adriatice din sud-vest, oceanice din vest ┼či nord-vest, p─âstr├óndu-┼či totu┼či identitatea climatului carpato-ponto-danubian.400 km de Marea Adriatic─â ┼či riveran─â cu Marea Neagr─â. Aceste particularit─â┼úi confer─â climei un caracter temperat continental.

Relieful ┼ú─ârii are un rol esen┼úial ├«n delimitarea zonelor ┼či etajelor climatice. Mun┼úii Carpa┼úi formeaz─â o barier─â care separ─â climatele continentale aspre din est de cele din vest de tip oceanic ┼či adriatic.

TOP