Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR) a fost înfiinţată în anul 2004 la București, cu scopul de a oferi o experienţă hands-on de învăţare și de a dezvolta metode de pregătire practică a studenților din centrele universitare medicale prin intermediul evenimentelor științifice și a workshopurilor organizate pe diverse teme chirurgicale. Se doreşte astfel evoluţia şcolii româneşti de chirurgie, încurajarea rezultatelor de marcă, precum şi formarea unor generaţii de chirurgi de o calitate excepţională din punct de vedere profesional și uman.
Principiile de funcționare ale asociației sunt:
- Voluntariatul
- Transparența în administrarea resurselor şi a activităţilor asociaţiei
- Parteneriatul şi lucrul în echipă
- Profesionalismul
Pe parcursul timpului, datorită succesului și eficienței activităților din București, solicitările studenților din celelalte centre universitare din România au dus la extinderea Societății la nivel național prin deschiderea a 10 filiale (Braşov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara) iar în prezent, SSCR are peste 3.300 de membri activi anual. Activitatea la nivel național este coordonată prin organizarea bianuală a Adunării Generale, iar Consiliul de Administrație SSCR se află la București.
În ultimii ani, SSCR s-a bucurat de un real interes în rândul studenților și tinerilor medici, cererea de pregătire depășind oferta. În acest sens, am crescut și diversificat numărul de workshopuri și activități de la an la an, având astfel posibilitatea instruirii mai multor participanți, traineri, medicii de mâine.
Printre cele mai populare workshopuri organizate de SSCR, se numără: Knots and Sutures, Basic Surgical Skills, Basic Microsurgery Skills, Basic Cardiovascular Skills, Basic Plastics and Reconstructive Surgery Skills, Basic Skills in Orthopaedics, Basic Skills in Ophtalmology, Basic Skills in Otorhinolaryngology, Advanced Skills in General Surgery. În timpul workshopurilor, cunostințele se acumulează într-o manieră step-by-step, demonstrand informațiile predate atât teoretic cât și practic, fiind o continuă experiență interactivă, hands-on. Pe lânga workshopuri, SSCR mai organizează și:
Sesiuni de Comunicări Științifice: Sunt ocazia perfectă pentru cei care doresc să se afirme şi să îşi asigure ascensiunea spre o carieră academică remarcabilă. Fie că studenţii medicinişti sunt înclinaţi către specialităţi chirurgicale, medicale sau către mediul academic universitar, deţin abilităţi oratorice sau pur şi simplu doresc să se autodepăşească, Sesiunile de Comunicări Ştiinţifice sunt prilejul ideal de dezvoltare, pentru a deveni un medic complet. În ce constau aceste întâlniri? Ele sunt activităţi desfăşurate în cadrul SSCR, ce au ca scop familiarizarea studenţilor cu realizarea prezentărilor de studii clinice, tehnici chirurgicale şi cazuri clinice aparte. Totodată, sunt un bun exerciţiu pentru studenţii care îşi doresc să participe la congrese naţionale şi internaţionale, simpozioane şi chiar să publice articole în reviste de specialitate. Mai mult, participanţii activi la aceste Sesiuni de Comunicări Ştiinţifice, au ulterior posibilitatea publicării articolelor făcute pe tema prezentărilor în revista Journal of Surgical Sciences.
Tabere: Surgery Summer Camp (Constanța), Trauma Camp (Padina), Neurosurgery Camp (Iași), The International School of Experimental Microsurgery (Cluj), The International School of Advanced Surgical Skills (Cluj)