Facultatea de Medicina

Scurt istoric al Facultăţii de Medicină

În anul 1867 se înfiinţează Facultatea de Medicină astfel încât conform decretului aferent acestei decizii „catedrele existente la şcoala secundară de medicină, se transformă în catedre de facultate cu începere de la anul şcolar 1867-1868”, iar „profesorii titulari ai acestor catedre, care au titlul academic de doctor în medicină, se numesc profesori de facultate”.

In 1873, are loc sustinerea primelor teze de doctorat la Facultatea de medicina din Bucuresti. Pana in 1888 se sustin, paralel cu tezele de doctorat, un numar de 19 diplome de licenta in medicina. Incepand cu anul universitar 1885, nu se mai admit in facultate studenti fara bacalaureat, iar dupa 1888 absolventii facultatii trebuie sa sustina o teza de doctorat, obtinand astfel titlul de doctor in medicina si chirurgie.

Anul 1887 a marcat o noua etapa in dezvoltarea Facultatii de medicina din Bucuresti, si o data memorabila in istoria stiintei romanesti. In acel an, trei eminenti savanti au fost chemati ca profesori la conducerea unor catedre principale ale facultatii. Victor Babes (1854-1926), unul din marii bacteriologi si anatomo-patologi ai epocii sale; George Assaky (1855-1899), fondatorul scolii de chirurgie experimentala si Nicolae Kalinderu (1832-1902), eminent clinician, initiatorul orientarii anatomo-clinice in medicina romaneasca.

Dupa 1890, alti savanti completeaza corpul profesoral al Facultatii de medicina din Bucuresti; in 1895 este numit profesor de anatomie topografica si de clinica chirurgicala Thoma Ionescu (1860-1926), fondatorul chirurgiei moderne romanesti, inovator in domeniul rahianesteziei; in 1899, Gheorghe Marinescu (1863-1938), intemeietorul scolii romanesti de neurologie; in 1901, Ion Cantacuzino (1863-1934), bacteriolog si biolog, imunolog si epidemiolog, creatorul scolii romanesti de medicina experimentala. Dupa primul razboi mondial, catedrele Facultatii de medicina sunt ilustrate si de alte personalitati de seama care au consolidat prestigiul facultatii. Printre acestia, amintim: profesorul Ion Nanu Muscel (1862-1938), clinician si creator de scoala; Anibal Theohari (1873-1933), creatorul terapeuticii experimentale si al balneologiei; profesorul Ernest Juvara (1870-1933), inovator in tehnica chirurgicala si instrumentala; profesorul Alexandru Obregia (1860-1937), care a ilustrat stiinta psihiatriei; profesorul Mina Minovici (1858-1933), creatorul si organizatorul stiintific al medicinii legale in Romania; Francisc Rainer (1874-1944), erudit anatomist si antropolog; Constantin I. Parhon, promotor al endocrinologiei si al biochimiei; Dimitrie Bagdasar (1893-1946), fondatorul scolii de neurochirurgie; Constantin Ionescu-Mihaiesti (1883-1962), reprezentant al scolii romanesti de microbiologie, organizator al practicii de producere a serurilor, unul din fondatorii Institutului „Dr. I. Cantacuzini”.

Cirstoiu Catalin

Prof. Univ. Dr.

DECAN

Barbilian Adrian

Prof. Univ. Dr.

PRODECAN

Patrascu Traian

Prof. Univ. Dr.

PRODECAN

Ruta Simona

Prof. Univ. Dr.

PRODECAN

Costea Radu

Conf. Univ. Dr.

PRODECAN

Balgradean Mihaela

Prof. Univ. Dr.

PRODECAN

Program managerial pentru funcţia de decan

Facultatea de Medicină este veriga fundamentală a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, reprezentând principalul formator de studenţi în specialitatea medicină din România.

Facultatea de Medicină este punctul de convergenţă al elitelor lumii medicale, al afirmării valorilor ştiinţifice şi didactice în medicină şi în ştiinţele biomedicale.

Prezentul plan managerial porneşte de la principiile enuntate de programul Rectorului UMF Carol Davila, Academician Ioanel Sinescu, precum şi de la obiectivele manageriale ale Preşedintelui Senatului UMF Carol Davila, Prof.Dr. Mircea Beuran. Am ţinut cont de Raportul de Evaluare Instituţională externă al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învaţământul Superior ( ARACIS) din anul 2015, întocmit ca urmare a vizitei de evaluare instituţională din perioada 26-28 martie 2015, care a acordat calificativul grad de încredere ridicat.

Planul managerial este adresat în egală masură studenţilor, cât şi cadrelor didactice de la Facultatea de Medicină.

MEDICINA  – Departamente preclinice

DEPARTAMENTUL DIRECTOR DEPARTAMENT

DEPARTAMENTUL I

Stiinte functionale
 

Prof Univ. Fulga Ion Gigel

 

DEPARTAMENTUL II

Stiinte morfologice
 

Prof Univ. Sajin Maria

 

DEPARTAMENTUL III

Stiinte complementare
 

Conf. Univ. Furtunescu Florentina Ligia

 

MEDICINA – Departamente clinice

DEPARTAMENTUL DIRECTOR DEPARTAMENT

DEPARTAMENT 1

Semiologie medicala

 

Prof. Univ. Dina Ion

 

DEPARTAMENT 2

Boli Infectioase, Epidemiologie, Microbiologie, Parazitologie, Virusologie, Diabet zaharat, Endocrinologie

 

Prof. Univ. Arama Victoria

 

DEPARTAMENT 3

Nefrologie, Urologie, Imunologia transplantului, Dermatologie, Alergologie

 

Prof. Univ. Mischianu Dan Liviu Dorel

 

DEPARTAMENT 4

Patologie Cardio-toracica
 

Prof. Univ. Iliescu Vlad Anton

 

DEPARTAMENT 5

MEDICINA INTERNA (Cardiologie, Gastroenterologie, Hepatologie, Reumatologie, Geriatrie), Medicina de familie, Medicina Muncii

 

Prof. Univ. Fierbinteanu Braticevici Carmen

 

DEPARTAMENT 6

Neurostiinte clinice

 

Prof. Univ. Bajenaru Ovidiu Alexandru

 

DEPARTAMENT 7

Pediatrie
 

Prof. Univ. Plesca Doina Anca

 

DEPARTAMENT 8

Radiologie, Oncologie, Hematologie

 

Prof. Univ. Coriu Daniel

 

DEPARTAMENT 9

Recuperare medicala

 

Prof. Univ. Nica Sarah Adriana

 

DEPARTAMENT 10

Chirurgie generala
 

Prof. Univ. Beuran Mircea

 

DEPARTAMENT 11

Chirurgie plastica si reconstructiva, Chirurgie pediatrica

 

Prof. Univ. Balanescu Radu Ninel

 

DEPARTAMENT 12

Oftalmologie, ORL
 

Conf. Univ. Popa Cherecheanu Daniela

 

DEPARTAMENT 13

Obstetrica Ginecologie
 

Prof. Univ. Stanescu Anca Daniela

 

DEPARTAMENT 14

Ortopedie, ATI
 

Prof. Univ. Popescu Gheorghe Ion

 

TOP
X