Prof. univ. | Constantinescu Ileana | titular |
Prof. univ. | Tanase Alina-Daniela | titular |
Conf. univ. | Calenic Bogdan | titular |
Șef Lucrări | Maruntelu Ion | titular |
Asist. univ. | Tizu Maria | determinat |
Asist. univ. | Ursu Andreea Mirela | determinat |
Centrul de Imunogenetica si Virusologie Fundeni, locul in care disciplina isi desfasoara activitatea, este primul centru de biologie moleculara in imunologia transplantului din Romania, fiind acreditat de Federatia Europeana de Imunogenetica (EFI) din anul 2006.
Incepand cu anul 2006, laboratorul este Centrul de Referinta in Imunologia Transplantului in Romania, forum metodologic, organizand periodic Workshop-uri internationale, mese rotunde si cursuri in domeniul histocompatibilitatii, imunogeneticii si virusologiei, congrese si alte manifestari stiintifice nationale si internationale.
Activitatea principala a Centrului de Imunogenetica si Virusologie consta in efectuarea tuturor investigatiilor imunologice si virusologice in vederea performarii procedurii de transplant, fie de organ solid (rinichi, inima, ficat,etc.), fie de celule stem hematopoietice.
Aceste investigatii sunt efectuate atat primitorilor unui transplant cat si donatorilor (vii sau in moarte cerebrala) si includ: diagnostic virusologic indirect (screening serologic) si diagnostic direct (determinarea incarcaturii virale) pentru virusurile hepatitice (VHC, VHB), HIV ½ , herpesvirusuri (EBV, CMV, HSV ½ ), parvovirus B19, BK polyomavirus, adenovirusuri, HTLV ½ , toxoplasma gondii ; markeri tumorali; screening si identificare de anticorpi citotoxici; genotiparea HLA si stabilirea compatibilitatii primitor-donator; test crossmatch; Chimerism;
Totodata, Centrul de Imunogenetica si Virusologie asigura investigatiile necesare monitorizarii primitorilor in perioada posttransplant: evaluarea infectiilor virale si a marker-ilor tumorali in contextul tratamentului imunosupresor; imunologie de rejet (anticorpi anti-HLA); dozarea nivelelor sanguine ale imunosupresoarelor (tacrolimus, sirolimus, ciclosporina);
Pentru celelalte sectii ale Institutului Clinic Fundeni, care nu desfasoara activitate de transplant, laboratorul efectueaza teste de diagnostic immunologic si virusologic direct si indirect, imunologie tumorala, genotipari HLA specifice, asociate cu anumite boli. De asemenea, Centrul de Imunogenetica este implicat in activitatea de coordonare, recrutare, donare si testare virusologica si imunologica pentru Registrul National de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Centrul de Imunogenetica si Virusologie este Centru de Invatamant si Educatie Medicala in domeniul Imunologiei si Imunologiei de transplant pentru toate centrele de Imunologie din tara: Iasi, Targu Mures, Timisoara si Cluj.
Scopul propus este stabilirea procedurilor de operare standard (SOP) in genetica moleculara a HLA, uniformizarea metodelor de lucru in ceea ce priveste genotiparea HLA, testele de screening si identificare a anticorpilor citotoxici din serul primitorilor si testul crossmatch.
De asemeni ne-am propus uniformizarea algoritmurilor de lucru in domeniul Virusologiei Moleculare si monitorizarii terapiei Imunosupresoare (Ciclosprina, Tacrolimus, Sirolimus) posttransplant.
Directii de cercetare
Cursul de Imunologie anul III (modul limba romana si limba engleza)
Tematica
Bibliografie
Lucrari practice curs Imunologie an III
Curs optional Imunologia transplantului, anul IV (modul limba romana si limba engleza)
Programa analitica curs
Tematica LP curs optional Imunologia Transplantului anul IV
Pentru Disciplina Imunologie si Imunologie de Transplant propunem urmatoarele teme ale cursurilor de perfectionare care se pot desfasura la nivelul Disciplinei Imunologie si Imunologie de Transplant din cadrul I.C. Fundeni:
Cursuri postuniversitare:
Title: Strategic program to promote innovation in education services through open, continuous (INSEED)
Beneficiary: University Politehnica Bucharest
Partner: Carol Davila University
Project title: Training and Organizational Immunology Laboratories employees by implementing advanced technologies and quality management – IMUNOLAB
Beneficiary: Romanian Society of Immunology
Project title: Support postdoctoral research in the field of reconstructive surgery transplant
Beneficiary: Carol Davila University
Beneficiary: Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation
Contract Financing for Projects Sector Plan no. 6S / 20.12.2012, Health Panel
Beneficiary: Project co-financed by the European Social Fund Operational Programme Human Resources
Development 2007-2013, Invest in the people, POSDRU 81 / 3.2 / S / 59 616