Proiect Alliance for Life Sciences: Closing Research and Innovation Divide in the European Union

Titlu proiect: Proiectul „Alliance for Life Sciences: Closing Research and Innovation Divide in the European Union” cu primit finanțare din programul de cercetare și inovare Horizon 2020

Parteneri:

  • Universitatea CEITEC Masaryk - Central European Institute of Technology, Cehia
  • International Clinical Research Center St. Anne's University Hospital Brno, Cehia
  • Academy of Science - Institute of Clinical and Translational Research, Slovacia
  • Medical University of Lodz, Polonia
  • University of Zagreb - Medical School, Croatia
  • The University of Tartu, Estonia  
  • Vilnius University, Institute of Biosciences, Lithuania
  • Institute of Organic Synthesis, Letonia;
  • Faculty of Medicine, University of Ljubljana, Slovenia
  • Semmelweis University – Medicine and Health Science, Ungaria
  • Medical University, Faculty of Pharmacy Sofia, Bulgaria
  • Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, UMFCD

Echipa de coordonare UMFCD

  • Prof. Dr. Iuliana Ceaușu – Director de proiect
  • Prof. Dr Simona Maria Ruță – Prorector pentru Cercetare Științifică
  • Prof. Dr. Cristina Dinu-Pârvu – Director, Direcția Cercetare Dezvoltare Inovare
  • Dr. Cristina Petcu - Direcția Cercetare Dezvoltare Inovare
  • Răzvan Mischie – Direcția Cercetare Dezvoltare Inovare

Echipa tehnica UMFCD este împărțită pe grupuri de lucru (Focus Groups) dedicate activităților specifice din cadrul proiectului, astfel:

  • FG 1 Science evaluation: Conf. Dr Valentina Anuța, Dr. Cristina Petcu
  • FG 2 Research Ethics and Integrity: Conf. Dr. Denisa Ioana Udeanu, Conf. Dr. Bruno Velescu
  • FG 3 HR and mobility: Ec. Mihaela Călin, Ec. Simona Stefanopoulos, Dr. Cristina Petcu
  • FG4 Grants and Research Funding: Prof. Dr. Dana Cristina Craiu, Prof. Dr. Cristina Dinu-Pârvu, Prof. Dr. Lăcrămioara Popa, Sef Lucrări Dr. Prisada Răzvan
  • FG5 Core facilities and big data: Șef Lucrări Dr. Elena Poenaru, Conf. Dr. Mihai Burlibașa
  • FG6 Knowledge and technology transfer: Prof. Dr. Mihaela Violeta Ghica, Conf. Dr Valentina Anuța, Dr. Ștefan Busnatu
  • FG 7 Science communication: Prof. Dr. Iuliana Ceaușu, Prof. Dr. Sabina Andrada Zurac, Șef Lucrări Dr. Prisada Răzvan

Descriere Proiect

Alliance4Life este o inițiativă a 12 instituții de top în științele medicale din 11 țări UE din Europa Centrală și de Est (ECE), care urmărește să reducă diviziunea în cercetarea și inovarea în domeniul sănătății europene. Membrii Alianței sunt instituții de cercetare progresiste care au puterea necesară pentru a stimula schimbarea instituțională.

Investițiile pe scară largă doar în infrastructura domeniilor de sănătate din cadrul Fondurilor Europene Structurale si de Investitii (ESIF) nu au putut reduce până acum decalajul în ceea ce privește sectorul Cercetare&Inovare în Europa, iar sprijinul financiar trebuie completat de măsuri privind strategia de cercetare și inovare la nivel instituțional și național.

Instituțiile reunite în această Alianță cred că îmbunătățirea guvernanței și a practicilor manageriale, precum și transformarea culturii instituționale vor spori eficiența și vor crește rentabilitatea investiției în sănătate.

Membrii Alianței își vor uni forțele și vor împărtăși bunele practici printr-o colaborare susținută de Horizon2020.

Parteneriatul se va concentra pe dezvoltarea profilurilor lor instituționale pentru a atrage și reține talente internaționale și pentru a oferi condiții-cadru operaționale potrivite, inclusiv managementul îmbunătățit al cercetării. Mai mult, scopul este de a contribui la depășirea condițiilor naționale tradiționale moștenite din epoca comunistă, care au fost neglijate în timpul transformării politice din regiunea ECE.

Alliance4Life intenționează să devină un model de urmat pentru instituțiile din regiunile mai puțin performante și să servească drept un centru de excelență printr-o strânsă colaborare cu rețele europene renumite din țări cu performanțe înalte.

Alianța va contribui la politica științifică și va modela prioritățile la nivel național și UE, în special cu sugestii de perspectivă cu privire la modul de creștere a participării la Programul-Cadru (FP) și la utilizarea sinergiilor dintre ESIF și FP la întregul lor potențial.

Membrii Alliance4Life își propun să contribuie la reducerea decalajului de inovare prin îmbunătățirea culturii instituționale și implementarea unui management strategic eficient în țările cu performanțe mai slabe din Europa Centrală și de Est.

Astfel, Alianța reunește institute progresive de științe ale vieții și universități din Europa Centrală și de Est.

Misiunea lor comună este să promoveze și să consolideze excelența în cercetare la nivel european și impactul pozitiv al acesteia asupra societății, sănătății umane și calității vieții.

Cei zece membri fondatori au oficializat existența Alianței ca structură permanentă la Vilnius în octombrie 2019 prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere și au continuat să lucreze împreună chiar și în anul dificil din 2020, iar Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, alaturi de Universitatea de Medicina – Facultatea de Farmacie din Sofia sunt noi universități membre care au fost invitate să se alăture consorțiului pentru noul proiect.

Unde se pot găsi mai multe informații?

Website: https://alliance4life.ceitec.cz

Dragi colegi,

UMFCD, în cadrul Programului Horizon, este partener în proiectul Alliance for Life _ A4L la care participă un număr de 12 universități și instituții de cercetare de prestigiu al țărilor Sud - Est Europene.

Descrierea acestuia și activitățile pe care le derulăm le găsiți:

Una dintre acțiuni constă în realizarea unui eveniment “Skills Academy” este dedicată tinerilor doctoranzi, cercetători, rezidenți cu activitate de cercetare, cadre didactice cu activitate de cercetare, ce va fi susținut în perioada 28-30 Aprilie, a.c, în Tartu, cu posibilitatea de înregistrare și participare online.

Vă invităm să vă înregistrați până la data de 10 Aprilie și să urmăriți programul acestui eveniment, accesând următorul link:

https://alliance4life.ceitec.cz/news/alliance4life-skills-academy/

Evenimentele A4L “Skills Academy for Careers in Health R&I” au rolul de a pregăti tinerii cercetători, cadre didactice cu activitate de cercetare, cu abilități care sunt necesare în aproape orice loc de muncă: comunicare, management proiecte, leadership, creativitate, antreprenoriat, bioinformatică, etc.

Researchers and research managers need to master a broad portfolio of soft and transferable skills in order to reach their goals within the complex research environment. All technical skills and other hard skills might come short if one doesn´t combine them with a set of soft skills that are crucial to reach one´s full potential and to make a difference in a highly complex environment of a university or a research institution. The upcoming four courses of the Alliance4Life´s Academy will focus on the development of research training skills, communication skills, leadership skills, and intellectual property management.

 

Vă așteptăm,

Echipa A4L

OPEN ACCESS CALL

Stimați colegi,

În cadrul proiectului A4L_ACTIONS la care UMFCD este partener, facem următorul apel de propuneri de proiect Open Access al cărui scop este acela de a utiliza infrastructura de cercetare/laboratoare listată în baza de date accesibilă în link-ul de mai jos, în vederea propunerii unor colaborări/proiecte științifice interesante:

https://alliance4life.ceitec.cz/core-facility-database-and-proposal-submission/

Deschizând link-ul mai sus menționat, aflați informații privind:

  • Obținere acces și utilizare de servicii din baza de date A4L
  • Ghidul apel propuneri Open Access
  • Formularul de cerere de depunere a propunerilor

Pot depune propunerea:

  • Membrii UMFCD cu activitate de cercetare
  • Studenții doctoranzi sau masteranzi

Limita financiară este de 5.000 EUR pentru fiecare proiect individual cu acces deschis.

Durata de implementare - Max 12 luni.

Pot fi acoperite doar costurile pentru consumabile, materiale, servicii, software&licente, nu si salarii.

În scopul prezentului apel, statutul de angajare/student al fiecărui solicitant va fi verificat la departamentul RUNOS al UMFCD.

Ați dori să aplicați la acest apel unic și să profitați de accesul gratuit la infrastructurile de cercetare?

Nu ezitați și urmați instrucțiunile de aplicare din Formularul de aplicare pentru Open Access și trimiteți-l prin e-mail la a4lopenaccess@ceitec.muni.cz până la data de 31 Mai 2022.

SEED FUND - Primul apel pentru proiecte științifice colaborative finanțate din proiectul Alliance4life - Depunerea propunerii de proiect

Dragi colegi,

UMFCD, în cadrul Programului Horizon, este partener în Proiectul Alliance for Life_A4L la care participă un număr de 12 universități și instituții de cercetare de prestigiu al țărilor Sud - Est Europene.

Descrierea acestuia și activitățile pe care le derulăm le găsiți:

Una dintre acțiunile SEED FUND constă în încurajarea colaborării științifice între instituțiile membre Alliance for Life_A4L pentru a dezvolta idei științifice care provin din regiunea ECE și pentru a iniția consorții și propuneri de proiecte care vor fi transmise ulterior către Horizon Europe sau alte scheme internaționale de granturi.

SEED FUND își propune să susțină proiecte de cercetare colaborativă pe termen scurt formate din cel puțin trei instituții partenere Alliance4Life și, care pot forma un consorțiu preliminar pentru viitoare cereri de granturi internaționale.

Sprijinul financiar va fi oferit doar beneficiarilor proiectului A4L_ACTIONS, partenerii industriali participanți nu pot fi finanțați.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 30 Noiembrie 2022.

Limita financiară este de 10.000 – 15.000 EUR per proiect pentru o perioadă de maximum 1 an.

Textul integral al Apelului, formularul de cerere și materialele conexe le găsiți la următorul link:

https://alliance4life.ceitec.cz/news/seed-fund/

Vă mulțumim!

SEED FUNDS

Al doilea apel. Depunerea propunerii de proiect.

Dragi colegi,

UMFCD, in cadrul Programului Horizon, este partener in proiectul Alliance for Life Actions _ A4L la care participa un numar de 12 universitati si institutii de cercetare de prestigiu al tarilor Sud - Est Europene.

Descrierea acestuia si activitatile pe care le derulam le gasiti:

Una dintre actiuni “SEED FUND”, consta în încurajarea colaborării științifice între instituțiile membre Alliance for Life _ A4L pentru a dezvolta idei științifice care provin din regiunea ECE și pentru a iniția consorții și propuneri de proiecte care vor fi transmise ulterior către Horizon Europe sau alte scheme internaționale de granturi.

SEED FUND își propune să susțină proiecte de cercetare colaborativă pe termen scurt formate din cel puțin trei instituții partenere Alliance4Life și, care pot forma un consorțiu preliminar pentru viitoare cereri de granturi internaționale.

Sprijinul financiar va fi oferit doar beneficiarilor proiectului A4L_ACTIONS, partenerii industriali participanți nu pot fi finanțați.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 1 iunie 2023.

Apelul și documentele pentru procesul de depunere a cererilor sunt publicate pe site-ul de mai jos:

https://alliance4life.ceitec.cz/seed-fund-information/

Totodata, avem plăcerea de a vă informa că în urma procesului de evaluare din cadrul primului apel, unul din cele 4 proiecte de cercetare admise aparține UMFCD care a coordonat colaborarea cu alte două universități din cadrul Alliance for Life Actions: https://alliance4life.ceitec.cz/results-of-the-first-seed-fund-call/

Vă mulțumim!

Echipa de Proiect

Stimați colegi,

Vă anunțăm că în cadrul proiectului A4L_ACTIONS se organizează o mini-Conferință tematică în perioada 26-27 Octombrie, 2023 având ca subiect MEDICINA PERSONALIZATĂ la care vor participa atât cercetători europeni ai universităților partenere cât și invitați de prestigiu internațional. De asemenea, în 26 Octombrie vom organiza și Trigger Event ce se referă la diseminarea realizărilor din cadrul proiectului în cadrul și în afara organizației noastre.

Astfel, prima zi a conferinței se va desfășura la Palatul Parlamentului pentru a beneficia de o mai bună derulare a Trigger Event, de posibilitatea participanților proiectului de a participa și la evenimentele Congresului precum și de facilitățile oferite de amplasarea evenimentului în această clădire.

A doua zi de prezentare a lucrărilor din cadrul acestei mini-conferințe va avea loc la Sala de Consiliu a Facultății de Medicină.

Mini-conferința tematică Alliance4Life are ca scop împărtășirea ideilor de cercetare instituționale și la crearea oportunității de matchmaking cu industria farma și medtech. Cadrele didactice și participanții la conferință sunt alcătuite din lideri în domeniul cercetării dezvoltării și inovării în medicină. Subiectele evenimentului vor include teme, cercetări de natură genetică, epigenetică și mecanismele fiziologice ale bolilor prin abordări preclinice și clinice, precum și adaptarea noilor cunoștințe dobândite în procesul de diagnosticare și terapie.

Vă așteptăm cu drag,

Echipa UMFCD din cadrul proiectului Alliance for Life Actions

Core Facility Database and Open Access Call

Acest anunt este insotit de baza de date a infrastructurii A4L.

Instituțiile membre ale Alliance4Life oferă acces la tehnologii și servicii în domeniul științelor vieții pentru a studia componente celulare și macromolecule importante din punct de vedere biologic - proteine, acizi nucleici și complexele acestora la diferite niveluri de rezoluție, de la cea atomică la cea celulară.

Ce servicii oferim?

Proiectul A4Life_BRIDGE oferă acces la tehnologiile din cadrul următoarelor instituții de cercetare și universități:

Cum se obține accesul și se utilizează serviciile?

Vă rugăm să furnizați informații despre proiectul dumneavoastră și despre serviciile de care sunteți interesat.

Veți găsi formularul de cerere pe link-ul:

https://alliance4life.ceitec.cz/

Core Facility Database and Open Access Call (ceitec.cz)

Acest apel nu este destinat companiilor. Bineînțeles, salutăm cooperarea cu partenerii comerciali și, dacă sunteți interesat să utilizați infrastructura listată în baza de date, nu ezitați să contactați facilitățile centrale și laboratoarele comune pentru a vă informa cu privire la serviciile specifice pe care intenționați să le utilizați. Vom pregăti cu plăcere o ofertă personalizată în funcție de cerințele dumneavoastră. Informațiile de contact ale facilităților centrale și ale laboratoarelor partajate pot fi găsite în baza de date a serviciilor oferite.

DEPUNEREA UNEI PROPUNERI

Cererea de propuneri A4L_BRIDGE

Scopul acestei cereri de propuneri este de a deschide infrastructura de cercetare listată în baza de date pentru utilizatorii universitari provenind din toate instituțiile membre ale Alliance4Life care vor propune proiecte științifice interesante. În cadrul unei propuneri de proiect, solicitantul poate solicita unul sau mai multe servicii/tehnologii de la una sau mai multe instituții partenere enumerate în baza de date.

Cererea de propuneri poate fi preluata din link.ul oferit mai sus.

Limita financiară este de 9.000 EUR pentru fiecare proiect individual de acces deschis.

Cine poate depune propunerea?

  • Cercetătorii care lucrează pentru instituțiile membre ale Alliance4Life´s
  • Studenți la doctorat sau masterat din instituțiile membre ale Alliance4Life

Statutul de angajat/student al fiecărui candidat va fi verificat la departamentul de resurse umane/student al instituției respective.

Doriți să vă înscrieți la acest apel unic și să profitați de accesul gratuit la infrastructurile de cercetare? Nu ezitați și urmăriți apelul de propuneri și depuneți cererea până la 28 Iunie 2024: Formularul de aplicare îl găsiți AICI.

Alliance4Life: Bridging the Research and Innovation Gap in Life Sciences (A4L_BRIDGE)

Alliance4Life: Bridging the Research and Innovation Gap in Life Sciences (A4L_BRIDGE)

Alliance4Life, prin proiectul A4L_BRIDGE, se concentrează pe o punere în aplicare mai amplă a schimbărilor strategice pilotate cu succes în vederea creșterii atractivității, competitivității și puterii de inovare și, recent, abordează și excelența în învățământul superior.

Proiectul cu o durată de patru ani organizat pe 8 grupuri de lucru va permite partenerilor să pună în aplicare 16 pachete de lucru axate pe modernizarea carierelor în cercetare, colaborările între parteneri și angajamentul față de industrie, factorii de decizie naționali și organizațiile de pacienți. Acest proiect va implementa reforme instituționale suplimentare care vor pune bazele unei științe excelente. Din acest proiect face parte și Crowdhelix, platformă de inovare deschisă din care face parte și universitatea noastră, ca nou partener pentru a maximiza diseminarea și exploatarea rezultatelor proiectului.

Proiectul va permite înființarea unui institut de cercetare virtual care va promova interacțiunile dintre comunitățile științifice din țările membre. Institutul virtual de cercetare va fi găzduit pe o nouă platformă web care va oferi E-learning partajat ce va permite stabilirea de contacte și va oferi stagii în industrie pentru doctoranzi. Noua platformă va servi, de asemenea, ca portal central al proiectului și bancă de date a tuturor rezultatelor care pot fi utilizate în mod liber de către alte universități sau institute de cercetare care doresc să urmeze exemplul Alliance4Life.

Proiectul va dezvolta o matrice educațională complexă, inclusiv mentorat, e-learning și stagii internaționale, care vizează atât personalul academic, cât și cel neacademic, în toate etapele carierei.

Platforma de relații cu industria va stimula transferul de cunoștințe și participarea la proiecte de cercetare aplicată. Actorii societali vor fi invitați să modeleze agendele de cercetare și vor fi abordați în cadrul evenimentelor destinate utilizatorilor finali ai rezultatelor cercetării în domeniul sănătății.

Evenimentele, webinariile și activitățile de diseminare vor viza părțile interesate și factorii de decizie politică la nivel national.

Succesul Alliance4Life se bazează pe capacitatea sa unică de a transforma culturile instituționale prin comunicare deschisă și schimbul de bune practici. Partenerii sunt dispuși să împărtășească aspecte și probleme și să le rezolve împreună. Progresele dorite au loc datorită formării comune, creării de rețele și dezvoltării competențelor. Ideile și opiniile universitățiilor și instituțiilor de cercetare din Europa Centrală și de Est sunt cunoscute la Bruxelles datorită documentelor de politică elaborate în colaborare de membrii Alliance4Life. 

Alliance4Life intenționează acum să se bazeze pe succesul activităților derulate și să inspire schimbări pozitive dincolo de instituțiile membre și să stimuleze transpunerea rezultatelor cercetării în domeniul sănătății. Membrii vor continua să servească drept model de guvernanță instituțională pentru instituțiile de cercetare progresiste și să pună în aplicare reforme instituționale suplimentare. Scopul lor este de a crea un mediu mai atractiv pentru cercetători și de a continua consolidarea competențelor manageriale de cercetare.

Echipa de coordonare UMFCD este reprezentată de:

  • Prof. Dr. Iuliana Ceaușu – Director de proiect
  • Prof. Dr Simona Maria Ruță – Prorector pentru Cercetare Științifică
  • Conf. Dr. Ștefan Busnatu – Prorector pentru dezvoltarea infrastructurii informaționale, digitalizare și tehnologii inovative
  • Prof. Dr. Cristina Elena Pârvu – Directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat CSUD
  • Prof. Dr. Diana Loreta Păun – prodecan pentru Cercetare Științifică și Inovare, Facultatea de Medicină
  • Conf. Dr. Valentina Anuța - Director, Direcția Cercetare Dezvoltare Inovare
  • Dr. Cristina Petcu - Direcția Cercetare Dezvoltare Inovare
  • Răzvan Mischie – Direcția Cercetare Dezvoltare Inovare

In derularea acestui proiect va propunem următoarea componență a grupurilor de lucru, daca sunteti de acord:

  • FG 1 Science evaluation: Conf. Dr Valentina Anuța, Dr. Cristina Petcu
  • FG 2 Research Ethics and Integrity: Prof. Dr. Denisa Ioana Udeanu, Conf. Dr. Bruno Velescu
  • FG 3 HR and mobility: Prof. Dr. Diana Loreta Păun, Ec. Simona Stefanopoulos, Dr. Cristina Petcu
  • FG4 Grants and Research Funding: Prof. Dr. Lăcrămioara Popa, Prof. Dr. Mihaela Ghica, Mihaela Călin
  • FG5 Core facilities and big data: Șef Lucrări Dr. Elena Poenaru, Conf. Dr. Mihai Burlibașa
  • FG6 Knowledge and technology transfer: Conf. Dr Valentina Anuța, Conf. Dr. Ștefan Busnatu,  Răzvan Mischie
  • FG 7 Science communication: Prof. Dr. Iuliana Ceaușu, Prof. Dr. Sabina Andrada Zurac, Răzvan Mischie
  • FG 8  Data – Conf. Dr. Elena Poenaru, Dr. Octavian Andronic

EDUCAȚIA ȘI CERCETAREA MEDICALĂ ÎN POLITICILE DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA: ÎMBINAREA DINTRE EDUCAȚIE, CERCETARE ȘI PRACTICĂ MEDICALĂ

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a organizat joi, 3 octombrie 2024, în format hibrid, masa rotundă „MEDICAL EDUCATION AND RESEARCH IN ROMANIAN HEALTH POLICIES: BRIDGING EDUCATION, RESEARCH AND MEDICAL PRACTICE”, eveniment organizat în cadrul proiectului Alliance4Life Bridging the Research and Innovation Gap in Life Sciences (A4L_BRIDGE).

Acest eveniment a adus în prim plan noile abordări din cadrul Spațiului European de Cercetare și impactul acestuia asupra instituțiilor academice de sănătate, cu participarea înalților demnitari publici din domeniul politicilor de sănătate, educației și cercetării:

  • Prof. Dr. Alexandru Rafila - Ministrul Sănătății
  • Ligia Deca - Ministrul Educației
  • Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel - Președinte al Comisiei pentru Sănătate Publică, Senatul României,
  • Prof. Univ. Dr. Andrei Alexandru - Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
  • Prof. Univ. Dr. Diana Păun - Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială, Departamentul Sănătate Publică
  • Prof. Univ. Dr. Adriana Pistol - Secretar de Stat, Ministerul Sănătății.

Având în vedere faptul că cercetarea clinică și translațională se organizează, de regulă, în spitalele universitare, unde se desfășoară atât activități medicale, cât și didactice, într-un cadru clinic, evenimentul s-a axat pe teme de interes, structurate astfel

  • PANEL 1 - Timp dedicat cercetării și educației medicale
  • PANEL 2 - Integrarea instituțională a cercetării și predării în spitalele universitare
  • PANEL 3 - Inovații în domeniul tehnologiilor medicale și digitale

În cadrul celor trei paneluri, rectorii următoarelor universități au prezentat atât modele de succes în cele trei domenii, cât și problemele cu care acestea se confruntă:

  •  Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei - Rector, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Tg.Mureș
  • Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu - Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași
  • Prof. Univ. Dr. Mihnea Costoiu - Rector, Universitatea Politehnica din București
  • Prof. Univ. Dr. Cristian Gheonea - Prorector pentru Management Academic, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova
  • Prof. Univ. Dr. Mihaela Felicia Băciuț - Prorector științific, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
  • Prof. Univ. Dr. Bogdan Timar - Decan, Facultatea de Medicină, Universitatea „Victor Babeș” Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara

Managerii celor mai prestigioase spitale universitare au fost prezenți și au participat activ la această masă rotundă: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan” București, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului «Alessandrescu-Rusescu», Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca, Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» împreună cu membri ai organizațiilor de pacienți.

Pe lângă vorbitorii români - reprezentanți ai Universităților de Medicină și Farmacie cu tradiție din România, ai spitalelor, precum și reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății și educației, la masa rotundă a participat Jiří Nantl, fost ministru adjunct al educației din Republica Cehă și director al Institutului de Cercetare Central European din cadrul Universității Masaryk, care a vorbit despre noile abordări ale politicilor europene de cercetare și educație. Acesta a fost unul dintre principalii autori ai Strategiei de politică educațională a Republicii Cehe și a contribuit la pregătirea schimbărilor în legislația universitară și la punerea în aplicare a noilor modele de sprijin pentru calitatea cercetării în universități. De asemenea, dna Prof. Dr. Nada Čikeš, de la Universitatea de Științe Medicale din Zagreb, a prezentat rezultatele analizei efectuate în cadrul proiectului anterior Alliance for Life Sciences (Alliance4Life_ACTION): Cartea albă privind combinarea cercetării, predării și practicii medicale.

Galerie Foto

Rapoarte

TOP