Anunț vouchere vacanță 2023

Având în vedere publicarea în Monitorul Oficial Partea I Nr. 374 din 03.05.2023, a Ordinului Ministrului Educatiei Nr. 4072 din 26.04.2023, privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ de stat, in Ministerul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea  acestuia pentru anii 2023-2026, vă transmitem în copie Ordinul publicat în Monitorul Oficial și vă precizăm următoarele:

1. În perioada 2023-2026 salariaților prevăzuți în prezentul ordin li se acordă o singură indemnizație de vacanță anual, sub formă de vouchere, pe suport electronic, în cuantum de maxim 1450 lei pentru un salariat/an, în limita sumelor prevăzute în buget, alocate cu această destinație, valoarea voucherelor de vacanță fiind proporțională cu perioada lucrată.

2. Beneficiază de vouchere de vacanță personalul încadrat care a desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, proporțional cu durata acesteia, inclusiv personalul transferat/detașat  sau aflat în următoarele situații prevăzute în Legea 53/2003 – Codul Muncii – republicată, cu modificările și completările ulterioare, art. 145, alin.(4):

  • concediu de maternitate;
  • concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
  • concediu de risc maternal;
  • concediu pentru îngrijirea copilului bolnav.

3. În cazul salariatului al cărui contract individual de muncă este suspendat la data acordării voucherelor de vacanță sau a încetat în cursul anului calendaristic pentru care se acordă voucherele de vacanță, acesta poate beneficia de vouchere de vacanță numai dacă, în termen de maxim 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a prezentului Ordin (termen maxim 01.06.2023), depune la instituție o cerere în acest sens precum și dovada achitării impozitului aferent, prin virament bancar în contul instituției:

            Cont: RO50TREZ7025005XXX017376 – Trezorerie Sector 2

            Beneficiar: UMF “Carol Davila” Bucuresti

            Cod Fiscal: 4192910

4. În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază , potrivit legii, beneficiarii având obligația de a depune la instituție o declarație scrisă în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.

5. În cazul salariaților care au desfășurat activitate la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizatie de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de maxim 1450 lei pentru un salariat/an, proporțional cu timpul lucrat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii.

6. În cazul personalului angajat cu contract individual de muncă, cu timp parțial, voucherele de vacanță se acordă proporțional cu durata timpului de muncă, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță, în cuantum de 1450 lei/an, în condițiile Ordinului 4072/26.04.2023.

7. Voucherele de vacanță au perioada de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se ințelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului.

8. În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanță, iar, ulterior, intervine o cauză de restituire, acesta are obligația să restituie angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanță necuvenite.

9. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.

10. Beneficiarii care NU doresc să primească vouchere de vacanță, depun o solicitare scrisă în acest sens la instituția angajatoare în termen de 30 de zile de la data publicării, respectiv până cel mai târziu la data de 01.06.2023.

Pentru alte detalii prevăzute în Ordinul Nr. 4072 din 26.04.2023 al Ministrului Educației și Cercetării, privind stabilirea modalității de acordare a voucherelor de vacanță în instituțiile de învățământ de stat, vă rugăm să vă informați de pe site-ul Universitatii www.umfcd.ro secțiunea „VOUCHERE DE VACANȚĂ 2023”.

Depunerea cererilor de acordare a voucherelor de vacanță și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar, precum și solicitările pentru beneficiarii care NU doresc să primească vouchere de vacanță se vor depune online la adresa: vouchere.vacanta@umfcd.ro.

DOCUMENTE UTILE: