Disciplina Medicină Internă și Reumatologie - Spitalul Clinic "Dr. I .Cantacuzino"

Prof. univ. Bojinca Mihai titular
Conf. univ. Ancuta Ioan titular
Șef Lucrări Gheorghiu Ana-Maria titular
Șef Lucrări Milicescu Mihaela Florica titular
Șef Lucrări Stoian Marinela-Ionela titular
Asist. univ. Martin Andrei Eugen titular
Asist. univ. Ciofu Claudia Silvia titular
Asist. univ. Grancea-Iancu Monica-Eugenia titular
Asist. univ. Gavrila Bogdan-Ion titular
Asist. univ. Bobirca Anca-Vasilica titular
Asist. univ. Badea Ionut-Andrei determinat
Asist. univ. Cretu Ioana determinat
Asist. univ. Vrancianu Cristina Andreea determinat

Clinica de Medicină Internă și Reumatologie Cantacuzino are rădăcini în medicina internă românească de înaltă clasă. Profesorul Radul Păun, membru al Academiei Române și autorul monumentalului Tratat de Medicină Internă  (Editura Medicală, 1983-1999), internist care stăpânea în profunzime toate domeniile disciplinei, a condus această clinică între 1960-1978. A fost urmat de Prof. Dr. Ștefan Șuțeanu, membru al Academiei de Științe Medicale, președinte al Societății Române de Reumatologie între 1990-1999 și fondatorul școlii de reumatologie din clinică.

În perioada 1980-2001, profesorul Șuțeanu a format numeroși specialiști, a predat cursuri universitare si postuniversitare de reumatologie și a desfășurat o amplă activitate de cercetare. A adus contribuții la diagnosticul precoce al spondilitei anchilozante și la cel al artritelor reactive; a comunicat sau publicat, primul sau printre primii din ţara noastră, unele entităţi nosologice din domeniul reumatologiei: polimialgia reumatică, boala mixtă a ţesutului conjunctiv (sindromul Sharp), fasciita eozinofilică.

A lansat în 1993 Revista Română de Reumatologie (în prezent Romanian Journal of Rheumatology, clasificată CNCSIS B+), al cărei Redactor-șef a fost până în 2003.

A construit în jurul său o echipă performantă și ambițioasă.  A fost urmat din 2001 de Prof. Dr. Victor Stoica, internist și gastro-enterolog, Decan al Facultății de Medicină între 2004-2012 și actualul șef al clinicii.

În prezent, clinica are două secții de medicină internă, precum și compartimente de reumatologie, gastroenterologie și cardiologie (în total peste 100 de paturi în 37 saloane).  La aceastea se adaugă compartimentul de endoscopie digestivă, serviciul de spitalizare de zi  (6 paturi) și ambulatoriul integrat cu cabinet de medicină internă și de reumatologie.

În clinică, cu sprijinul UMF Carol Davila, își desfășoară activitatea două centre de cercetare: Centrul de Studiu al Artritei precoce, înființat în 2005 și recunoscut de CNCSIS, și centrul EUSTAR 100 care face parte din rețeaua internațională de studiu al sclerodermiei sistemice EUSTAR (EULAR Scleroderma Trials And Research – pentru mai multă informație vezi www.eustar.org).

O direcție de cercetare mai nouă este ecografia musculoscheletală, dintre membrii catedrei doi având calitatea de traineri confirmați de EULAR (European League Against Rheumatism, vezi www.eustar.org).

Clinica primește studenți de anul IV de la modului Digestiv și studenți de anul V de la  modulul Reumatologie – atât pentru seriile în limba română cât și pentru cele în engleză.

Ambele tipuri de modul fac parte din pregătirea clinică în medicină internă.

Curricula pentru modulul Reumatologie include prelegeri de curs, pe temele:

  • Inflamatia
  • Terapia bolilor reumatice
  • Poliartrita reumatoida. Sindromul Sjögren
  • Lupusul eritematos sistemic. Sindromul antifosfolipidic. Boala mixta de tesut conjunctiv
  • Sclerodermia
  • Polimiozita / dermatomiozita
  • Vasculite
  • Spondilita anchilozanta
  • Artrita psoriazica, artrite reactive, spondilartrite enteropatice
  • Artrite infectioase. Amiloidoza
  • Artrite induse de microcristale
  • Osteoporoza
  • Manifestari reumatice in alte boli
  • Boala Paget. Necroza aseptica. Sindromul durerii regionale complexe
  • Reumatismul abarticular. Lombosciatica

Curricula pentru modulul Digestiv include prelegeri de curs, pe temele:

  • Boala de reflux gastroesofagian si alte afectiuni inflamatorii esofagiene
  • Patologia motorie esofagiana
  • Gastrite
  • Ulcerul peptic
  • Tumorile stomacului
  • Afectiunile intestinului subtire (enteropatia glutenica, sindromul de intestine scurt)
  • Sindroamele de malabsorbtie si  maldigestie
  • Diareea cronica
  • Tulburarile functionale digestive
  • Bolile inflamatorii cronice intestinale
  • Hemoragiile digestive (generalitati,clasificare)
  • Tumorile colorectale
  • Pancreatitele acute
  • Pancreatitele cronice
  • Icterele
  • Litiaza biliara
  • Boala alcoolica si bolile metabolice hepatice
  • Alte tumori ale aparatului digestiv (esofag, pancreas)
  • Hepatitele cronice
  • Cirozele hepatice (etiologie, diagnostic, complicatii)
  • Ciroza decompensata (hipertensiune portala, PBS, sindrom hepatorenal)
  • Ciroza decompensata (encefalopatia hepatica, sindromul hepatopulmonar, carcinomul hepatocelular)
  • Alte tumori ale aparatului digestiv (esofag, pancreas)

In afară de participarea la cursuri, studenții efectuează lucrări practice pe secție care completează pregătirea teoretică și îi ajută să integreze cunoștințele dobândite în toate modulele de medicină internă deja parcurse (cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, nefrologie).

Clinica dispune de o bancă de imagini radiologice și ecografice, pe care o prezentăm studenților în fiecare modul si asista la efectuarea examenelor ultrasonografice (osteoarticulare/abdomen genral) si de endoscopie digestivă (corespunzator tipului de modul). Studenții au ocazia să examineze singuri pacienții și să discute apoi cazurile cu asistentul universitar.

Se pune accent pe dezvoltarea gândirii clinice: demersul de la simptome la sindrom și apoi la diagnostic, evaluarea prognosticului și alegerea tratamentului în funcție de obiectivele urmărite și de riscuri. Studenții sunt încurajați să lucreze pe cont propriu cu pacienții, să pună întrebări și să discute cu grupa și asistentul opțiunile de investigare și de tratament.

Climatul general al clinicii este unul academic dar totodată prietenos: pacienții sunt obișnuiți să interacționeze cu studenții, iar aceștia pot să participe la activitățile curente (vizita zilnică, vizita profesorului, explorări ca ecografia musculo-scheletală, capilaroscopia sau examinarea la microscop a lichidului sinovial etc.).

Studenții interesați de reumatologie sunt atrași pentru realizarea lucrării de licență în cadrul centrelor de cercetare din clinică (EUSTAR 100 și Centrul de Artrită Precoce); o parte din rezidenții clinicii sunt foști studenți care au colaborat la astfel de activități încă din anii IV-V de facultate.

Clinica noastră primește rezidenți în specialitățile reumatologie (rezidențiat de 4 ani) și medicină internă (rezidențiat de 5 ani) – ca „clinică-mamă”, care coordonează întreaga lor pregătire în specialitate, și rezidenți în alte specialități, ca medicina de familie, dermatologia, recuperarea, neurologia și diferitele specialități desprinse din medicina internă,  care vin pentru module mai scurte de reumatologie sau medicină internă (între 1-9 luni).

Rezidenții clinicii sunt priviți ca membri valoroși ai echipei noastre și beneficiază  de multă încredere și responsabilitate. Ei sunt cei care preiau pacienții internați pe secții și îi examinează, discutând apoi cu medicul specialist sau primar planul de investigații și tratamentul. De asemenea, ei participă activ la serviciul de gardă al clinicii.

Activitatea clinică a rezidenților, deși include inevitabilul lucru cu documentele medicale (întocmirea foii de observație, a epicrizei, rețetelor etc.), nu se limitează la acesta. Relativa independență în interacțiunea cu pacientul  îl ajută pe rezident să progreseze rapid către nivelul de medic specialist, capabil să gândească rapid și să ia prompt decizii bine argumentate științific.

De menționat orientarea clinicii noastre către o pregătire complexă, depășind cadrul curricular strict, încurajarea activității științifice a rezidenților prin participarea la studii clinice și la proiecte de cercetare în cadrul clinicii, încurajarea participării active la congrese și conferințe naționale și internaționale.

Curiculele de pregătire în specialitatea de reumatologie, respectiv de medicină internă, se găsesc pe site-ul Ministerului Sănătății la:

Clinica organizează cursuri postuniversitare de ecografie musculo-scheletală, cu sprijinul Societății Române de Reumatologie. După cursurile organizate împreună cu Clinica de Medicină Internă și Reumatologie din Spitalul Clinic Sfânta Maria (cu a cărei echipă de reumatologi echipa noastră a avut întotdeauna o relație excelentă), în 2016 clinica noastră a organizat primul curs cu participare internațională.

Conf. Mihai Bojincă și Dr Teodora Șerban, acreditați trainer de ecografie musculoscheletală de către Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) au predate alături de experți de talie internațională ca  Prof Walter Grassi Grassi și Prof Emilio Filipucci. O reeditare a acestui deveniment, acum și cu sprijinul EULAR, va avea loc în 2017.

Datorită multiplelor direcții de cercetare, precum și a atitudinii suportive a colectivului didactic, în clinica noastră își desfășoară activitatea un număr mare de doctoranzi, sub îndrumarea d-lui prof. Victor Stoica.

Temele de cercetare includ poliartrita reumatoidă, sclerodermia sistemică, afectarea digestivă în bolile reumatologice și ecografia musculo-scheletală, ciroza hepatica iar contribuția doctoranzilor este esențială pentru prezența clinicii cu lucrări originale la congresele naționale și internaționale. Este de subliniat faptul că doctoranzii sunt sprijiniți activ pentru participarea la cursuri și congrese, inclusiv cu sponsorizări sau finanțare din granturile de cercetare ale clinicii.

În ultimii 5 ani, palmaresul doctoranzilor clinicii include 4 burse de participare la congresul european EULAR oferite de Societatea Română de Reumatologie, 4 burse de studiu EULAR (a câte 7000 EUR / 6 luni într-un centru de excelență din Europa) și 2 burse de cercetare Articulum (a câte 30,000 EUR / 9-12 luni într-un centru de excelență din Europa), 5 premii naționale și 2 premii internaționale. În sfârșit, baza de date electronică a Spitalului Clinic Dr Ion Cantacuzino, inițiată în 2002, precum și prezența în clinică a celor două centre de cercetare (EUSTAR 100 /sclerodermie și Centrul de Artrită Precoce) oferă condiții excelente pentru cercetare în cadrul doctoraturii.

  • artrită precoce
  • poliartrită reumatoidă
  • spondilartrite
  • ecografie musculo-scheletală
  • sclerodermie sistemică
  • boli de țesut conjunctiv
  • 2014 prezent: Parteneriate 2013 PN-II-PT-PCCA 2013-4-1589 “Dezvoltarea unei metode videocapilaroscopice cantitative pentru evaluarea longitudinală a pacienților cu sclerodermie sistemică” – buget 1150000 RON (contract 188/2014) – director de proiect Carina Mihai
  • 2016 prezent:  studiul clinic  multicentric internaţional sub egida EUSTAR „Risk factors and predictors of gangrene in patients with systemic sclerosis” – proiectul EUSTAR CP66  – co-director de proiect Carina Mihai, alături de prof. Yannick Allanore, Univ. Paris-Descartes,
  • 2011 -2014: proiect clinic multicentric internaţional sub egida EUSTAR „Prognostic value of digital ulcers in systemic sclerosis” – proiectul EUSTAR CP35 – director de proiect Carina Mihai
  • 2007-2009 Asocieri genetice secundare in spondilartritele seronegative – Program Idei 311/2007 – director proiect Mihai Bojincă
  • 2006-2009 Proiect CEEX Cercetare dezvoltare : Cuantificarea efectului simvastatinei asupra inflamației sistemice, a modificărilor cardiace subclinice și a aterosclerozei precoce în artrita reumatoidă -director proiect Gabriela Udrea
  1. Mihai C, Landewé R, van der Heijde D, Walker UA, Constantin PI, Gherghe AM, Ionescu R, Rednic S, Allanore Y, Avouac J, Czirják L, Hachulla E, Riemekasten G, Cozzi F, Airò P, Cutolo M, Mueller-Ladner U, Matucci-Cerinic M; EUSTAR co-authors Digital ulcers predict a worse disease course in patients with systemic sclerosis. Ann Rheum Dis. 2016 Apr;75(4):681-6. Impact Factor38
  2. Leggett S, van der Zee-Neuen A, Boonen A, Beaton D, Bojinca M, Bosworth A, Dadoun S, Fautrel B, Hagel S, Hofstetter C, Lacaille D, Linton D, Mihai C, Petersson IF, Rogers P, Sciré C, Verstappen SM; at-work productivity global measure working group. Content validity of global measures for at-work productivity in patients with rheumatic diseases: an international qualitative study. Rheumatology (Oxford). 2016;55(8):1364-73. Impact Factor424.
  3. Gorga M, Mihai C, Soare AM, Dobrotă R, Gherghe AM, Stoica VA Romanian version of the UCLA Scleroderma Clinical Trial Consortium Gastrointestinal Tract Instrument. Clin Exp Rheumatol. 2015 Jul-Aug;33(4 Suppl 91):S61-7. Impact factor724
  4. Vlad V, Berghea F, Micu M, Varzaru L, Bojinca M,Milicescu M, Ionescu R, Naredo E. Tenosynovitis US scoring systems follow synovitis and clinical scoring systems in RA and are responsive to change after biologic therapy. Med Ultrason. 2015 Sep;17(3):352-60. Impact Factor (2015) 1.167
  5. Mattsson M, Boström C,Mihai C, Stöcker J, Geyh S, Stummvoll G, Gard G, Möller B, Hesselstrand R, Sandqvist G, Draghicescu O, Gherghe AM, Voicu M, Distler O, Smolen JS, Stamm T. Personal factors in systemic sclerosis and their coverage by patient-reported outcome measures: A multicentre European qualitative study and literature review. Eur J Phys Rehabil Med. 2015 51(4):405-21.  Impact Factor06.
  6. Oancea C, Mihai C, Gherman D, Milicescu M, Ancuta I, Martin A, Bojinca M, Stoica V, Ciuvica MM. Development of a prognostic score for work disability in Romanian patients with ankylosing spondylitis. Disabil Rehabil. 2014 Jun 26:1-6. [Epub ahead of print]. PMID: 24965210. ISSN. 0963-8288; Impact Factor: 1.541
  7. Dobrota RMihai C, Distler O. Personalized medicine in systemic sclerosis: facts and promises. Curr Rheumatol Rep. 2014 Jun;16(6):425. Impact factor191
  8. Ferenci P, Aires R,Ancuta I, Arohnson A, Cheinquer H, Delic D, Gschwantler M, Larrey D, Tallarico L, Schmitz M, Tatsch F, Ouzan D. A tool for selecting patients with a high probability of sustained virological response to peginterferon alfa-2a (40kD)/ribavirin. Liver Int. 2014 Nov;34(10):1550-9. Impact Factor 47
  9. Aronsohn A,Ancuta I, Caruntu F, Coppola C, Delic D, Digiacomo A, Dusheiko GM, Lengyel G, Marcellin P, Orlandini A, Pruthi J, Silva GF, Tallarico L, Schmitz M, Tatsch F, Korner E, Cheinquer H. Impact of age on viral kinetics of peginterferon alfa-2a/ribavirin in chronic hepatitis C: final analysis from the PROPHESYS cohort. J Viral Hepat. 2014 May;21(5):377-80. Impact Factor 179
  10. Rusu E, Jinga M, Enache G, Rusu F, Dragomir AD, Ancuta I, Draguţ R, Parpala C, Nan R, Sima I, Ateia S,Stoica V, Cheţa DM, Radulian G. Effects of lifestyle changes including specific dietary intervention and physical activity in the management of patients with chronic hepatitis C–a randomized trial. Nutr J. 2013 Aug 14;12:119. Impact Factor 265
TOP