Disciplina Geriatrie, îngrijiri calificate la domiciliu și în onco-paliatie

Conf. univ. Anghelescu Aurelian titular
Șef Lucrări Rahnea-Nita Gabriela titular
Șef Lucrări Zamfirescu Andreea titular
Asist. univ. Prada Ana-Gabriela determinat
Asist. univ. Alecu-Mihai Valeria Madalina determinat

Disciplina Geriatrie, Gerontologie si ingrijirea calificata a varstnicului; Ingrijiri calificate la domiciliu; Recuperarea in neurochirurgie reprezinta un summum de activitati didactice, profesionale si de cercetare a doua sectii clinice universitare, vecine:

  1. Clinica de Geriatrie si Gerontologie, Spitalul de boli cronice ”Sf Luca”
  2. Clinica de Recuperare Neuromusculara, Spital Clinic de Urgenta”Bagdasar-Arseni” (SCUBA)

Avand in vedere caracterul multidisciplinar (4 materii de predare: Geriatrie, Gerontologie si ingrijirea calificata a varstnicului; Ingrijiri calificate la domiciliu;Recuperarea in neurochirurgie; Recuperarea in Geriatrie) s-a impus titularizarea in cadrul acestei discipline de cadre didactice de specialitati diferite (geriatrie si gerontologie, neurologie, oncologie, recuperare medicina fizica) cu experienta profesionala in domeniile respective, recunoscute in lumea medicala de profil.

Cadrele didactice universitare din cadrul disciplinei au preocupari profesionale ce includ managmentul bolilor cronice specifice si a ingrijirilor la domiciliu/ingrijiri paliative, managementul recuperarii in bolile neurochirurgicale, neuromusculare si in geriatrie.

Numeroase proiecte de cercetare ale disciplinei privesc starea de sanatate a populatiei varstnice, cu dizabilitati, preventia pentru grupe de varsta vulnerabile, calitatea vietii persoanelor varstnice si a ingrijirilor acestora.  Activitatea noastra se regaseste in participarea la proiecte europene privind noile Politici de sanatate ale UE pentru populatia varstnica privind ghiduri de buna practica pentru Sindromul de instabilitate(Falls Prevention), Sindromul de fragilitate ( Frailty Guidelines) , Imbatranirea activa (Action Health Ageing).

In permanenta, cadrele didactice au fost prezente cu lucrari stiintifice de cercetare la numeroase congrese, conferinte, nationale si internationale si au publicat articole in reviste de specialitate.

Particularitatea carierei universitare medicale este ca aceasta nu poate face abstractie de integrarea clinica, de activitatea medicala. Clinicile universitare de Geriatrie si Gerontologie si de Recuperare neuromusculara se caracterizeaza prin unicitatea activitatii medicale, de diagnostic, tratament, recuperare, monitorizare boli cronice, ingrijiri pentru persoanele varstnice, ingrijiri paliative oncologice si nononcologice.

Nevoile societatii sunt din ce in ce mai mari in privinta calitatii activitatii medicale, a educatiei tinerilor studenti si viitoare cadre medii in specialitatile de asistenta medicala si fiziokinetoterapie,  a indrumarii acestora in vederea obtinerii competentelor in domeniile de activitate. Indrumarea studentilor in activitatea de cercetare este un deziderat al facultatii noastre. Cercetarea medicala in aceste specialitati inseamna abordarea stiintifica a procedurilor de ingrijire a  pacientilor, propunerea de proceduri, protocoale, planuri de nursing specifice. Publicarea cazurilor noi, rare, atipice, este  de asemenea o sursa de invatare si de dezvoltare profesionala.  

In clinica noastra este abordata ideea moderna de implementare participativa a unei educatii medicale complexe de activitate si ingrijire cu scopul de a îmbunătăţi continuu cunoştinţele şi abilităţile medicale.

Activitatea celor doua Clinici Universitare mentionate mai sus se desfasoara pe mai multe paliere: didactica, cercetare si indrumare, astfel:

  1. Activitate didactica pentru studentii de la doua specialitati:
  • Asistenta medicala generala(AMG)-2 materii -Geriatrie, Gerontologie si ingrijirea calificata a varstnicului (An III); Ingrijiri calificate la domiciliu( An IV)
  • Balneofiziokinetoterapie(BFKT)- 2 materii: Recuperarea in neurochirurgie( An III); Recuperarea in Geriatrie(An III);
  1. Activitate de indrumarepentru lucrarile de licenta ale studentilor in ambele specialitati
  2. Activitate de cercetare prin: publicarea de articole in extenso in reviste nationale/ internationale cu factor de impact sau BDI/CNCSIS, participarea la proiecte de cercetare medicala nationale sau europene, editarea de carti de specialitate, monografii.

1.Performanta fizica- metoda de screening a fragilitatii la varstnici;Adresabilitate medici specialisti de geriatrie si gerontologie, medici psihiatri, medici neurologi, medici specialisti de recuperare medicina fizica, medici de familie, cadre medicale medii cu studii superioare

Tema cursului:

      • notiuni despre fragilitate la varstnici
      • evaluarea fragilitatii
      • metode de screening a performantei fizice

2. Tratament neuroregenerativ/neuroprotector/eutrofic la pacienții vârstnici ; Adresabilitate medici specialisti de geriatrie si gerontologie, medici psihiatri, medici neurologi, medici specialisti de recuperare medicina fizica, medici de familie, cadre medicale medii cu studii superioare

Tema cursului:

    • produse neuroregenerative/neuroprotective/eutrofice- date de farmacologie clinica
    • metode de administrare
    • algoritm terapeutic pentru diferite indicatii clinice
    • tehnica de administrare a Gerovital- Metoda Ana Aslan

1. Geriatrie, Gerontologie si ingrijirea calificata a varstnicului are ca obiectiv general, prezentarea şi însuşirea de către studenţi a noţiunilor teoretice esenţiale ale specialitatii de Geriatrie si Gerontologie şi a modalităţilor practice de abordare complexă a polipatologiei geriatrice şi de îngrijire calificată a vârstnicului. Obiectivele specifice disciplinei de studiu sunt necesare pentr acordarea competentei in asistenta medicala generala si mai ales, geriatrica, conform cerintelor europene actuale:

  • Cunoasterea procesului de imbatranire populationala si individuala
  • Cunoasterea abordarii medicale a pacientului varstnic- notiuni de semiologie medicala geriatrica
  • Cunoasterea evaluarii tridimensionale a pacientului geriatric( biologic, functional, social)
  • Cunostinte de polipatologie, farmacoterapie si ingrijiri specifice pe afectiuni
  • Notiuni teoretice si manevre de ingrijiri specifice in marile sindroame geriatrice
  • Notiuni de reabilitare geriatrica- ingrijiri calificate de recuperare/nursing de reabilitare
  • Notiuni de bio-etica in geriatrie, de gerontologie sociala
  • Cunoasterea intocmirii planului de nursing geriatric personalizat

2. Ingrijiri calificate la domiciliu (ICD) are drept obiectiv principal prezentarea sistematică a principalelor aspecte legate de problematica Ingrijirilor la  Domiciliu  Calificate, inclusiv in viziunea OMS asupra stării de sănătate-boală-dizabilitate-dependență. Obiectivele specifice specialitatii se refera la principalele tipuri de servicii medicale și manevre oferite prin ICD, bazat pe conceptul de externare dirijată inclusiv îngrijiri paliative; integrarea într-un program complex, deservit de o echipa multi-/interdisciplinara de profil (inclusiv îngrijiri psihologice, spirituale sau/si vocationale), cu obiective rezultate pe baza datelor si demersurilor moderne de evaluare clinico-paraclinica, functionala si sociala, inclusiv din perspectiva raportului cost – eficiență, în activitatea sanitară specifică; tehnici de nursing,exercitii/metode de kinetoterapie si alte secvente procedurale,inclusiv diagnostice,utile in tratamentul/recuperarea diferitelor afectiuni beneficiare de ICD; modalitati de adaptare a mediului ambiant, de viata, munca si social, legate de problematica reinsertiei lor socio-familiale si chiar (eventual) profesional-vocationale; familiarizarea studentului cu aplicarea, in practica de asistență clinică la  domiciliul pacientului, a activitatilor mai sus mentionate

3. Recuperarea in GeriatrieObiectivul principal al acestei discipline din cadrul BFKT An III este formarea unei culturi de specialitate si dezvoltarea de cunostinte si abilitati practice ale studentilor in domeniul recuperarii geriatrice. Obiectivele specifice se refera la identificarea diferitelor categorii de disfuncții somatice, dizabilități, conform clasificării internaționale ICF la pacienții vârstnici; evaluarea clinico-funcționala cu aspecte disfuncționale la nivelul membrului superior, membrului inferior și coloanei vertebrale în contextul diferitelor categorii de patologie (reumatismal, ortopedico-traumatic, cardio-vascular și respirator, neurologic) în geriatrie; cunoasterea programelor de Recuperare Medicală si proceduri fizicale (proceduri locale de termoterapie și/sau hidrotermoterapie, electroterapie, masaj terapeutic și kinetoterapie) la pacientul vârstnic; tipuri de kinetoterapie (repaus, terapia posturală, programe de mobilizare pasivă-activă ajutată, antrenamentul la efort) la pacienții geriatrici; tipurile  de orteze cu indicații și contraindicații pentru pacientul vârstnic; cunoastera de programe de educație medicală a pacienților geriatrici cu deficiențe locomotorii.

Bibliografie:

  1. Asistenta medicala geriatrica Ana Capisizu,Serban Stoianovici, ed Vergiliu, 2016 Polipatologie si principii terapeutice in geriatrie Ana Capisizu, Ed Medicala, 2014
  2. Textbook of Geriatric Medicine and Gerontology Brocklehurst’s Textbook of Geriatric Medicine and Gerontology, 7th Edition, Ed. Churchill, Livingstone 2011.
  3. Elemente de nursing geriatric  Bogdan C., A.Capisizu, S. Stoianovici., Ed. Cronos, Bucureşti, 2012
  4. Compendiu de Neuroreabilitare-la adulţi, copii şi vârstnici Editori coordonatori Gelu Onose, Liliana Padure; Editura Universitara “Carol Davila”, Bucuresti, 2009
  5. Physical Medicine & Rehabilitaton (third edition), Braddom R., Buschbcher R.M., Ed.W.B. Saunders Company, Philadelphia SUA 2007
  6. Sinteza Teoretica si Practica a Îngrijirii Paliative – Tratat pentru Asistentii Medicali Gabriela Rahnea Niță , Ed Etna 2014
  7. Aspecte de teorie si practica in îngrijirea paliativa Gabriela Rahnea Niță , EdUniversitara 2013
  8. Recuperare, Medicină Fizică Şi Balneoclimatologie – la adulti si varstnici – si Geronto-Geriatrie: intrebari si raspunsuri Gelu Onose, A.V. Ciurea (in colaborare cu Gh Chiriti), Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucureşti, 2007
  9. Întrebări şi răspunsuri din Recuperare/ NeuroReabilitare, Medicină Fizică şi BalneoClimatologie – la adulţi şi vârstnici – şi din Geronto-Geriatrie (Carte/ ediţie restructurată, revizuită şi adăugită), Gelu Onose Ed. Universitara Carol Davila, Bucuresti, 2010
  10. Neurologie si psihiatrie Aurelian Anghelescu, Gh.Vuzitas, Ed. Carol Davila, Bucuresti, 2000
  11. Kinetoterapia profilactica, terapeutica si de recuperare  Sbenghe T.,  Ed. Medicala, Bucuresti, 1987
  12. Masajul in Kinetoterapie Sidenco Elena-Luminita, Ed. Fundatiei „Romania de maine” Bucuresti, 2003
  13. Physical Medicine & Rehabilitaton (third edition), Ed.: Braddom R., Buschbcher R.M., Ed. W.B. Saunders Company, Philadelphia SUA 2007
  1. Proiectul european al CPME HEALTHY AND ACTIVE AGEING : A3 Action Group on „ Prevention and early diagnosis of frailty and functional decline, both pyhisically and cognitive, in older people” –Frailty in general-good practices coverage in Romania
  2. Proiectul international The economic and social burden of dementia in Romania EUROPUBHEALTH Faculty of Health Sciences of the JAGIELLONIAN University Krakow
  3. Proiectul MEDAS „Instruirea medicilor si a asistentelor medicale din spitale in management si utilizarea noilor tehnologii”/ POSDRU/63/3.2/S/20264
  4. Proiectul national: „Metoda si sistem flexibil intra si postoperatorii pentru departarea si fixarea vertebrelor cervicale, in vederea remedierii unor traume din abordul anterior al coloanei” acronim DEFIVEC, program de Inovare din PN II, Subprogramul Servicii suport pentru inovare-Cecuri de inovare, cu finantare de la bugetul de stat
  1. Findings Regarding the Relationships Between Sociodemographic, Psychological, Comorbidity Factors, and Functional Status, in Geriatric Inpatients Authors: Capisizu A, Aurelian S, Zamfirescu A, Omer I, Haras M, Ciobotaru C, Onose L, Spircu T, Onose G –in: GeNeDis 2014, Geriatrics, Advances in Experimental Medicine and Biology–Springer International Publishing (SPRINGER-VERLAG BERLIN, HEIDELBERGER PLATZ 3, BERLIN, GERMANY, D-14197) SeriesISSN:0065 2598(http://ipscience.thomsonreuters.com/cgibin/jrnlst/jlresults.cgi?PC=MASTER&ISSN=0065-2598) Volume 821, pp 45-55, 2015 ISBN 973-3-319-08938-6 ISI ( FI = 1,825)
  2. Arterial stiffness in relation to age and frailty Autors: SM. Aurelian, A. Capisizu, A. Zamfirescu, D. Cheta rezumat EAS Congres Madrid, Atherosclerosis,Atherosclerosis,  235, Issue 2, e225–e226, ISI (FI=3,704)
  3. Multifactorial hemodynamic entities of hypertension at the elderly, Authors: Ana Capisizu, S.M.Aurelian, C.Badiu, Andreea Zamfirescu, articol Acta Medica Mediterranea, 2015, 31: 847-850 2015, ISI ( FI=0,333)
  4. Effectiveness of Physical Exercise Training in Elderly with Mild to Moderate Dementia Authors: ANDREEA ZAMFIRESCU, ANCA MIRSU-PAUN, SORINA MARIA AURELIAN ,MIRCEA SLAVILA, IOANA OMER, ALEX.A. CAPISIZU ,ADRIANA SARAH NICA , ANA CAPISIZU oral presentation, First EAN Congress European Journal of Neurology, Vol 22, Issue suppl. S1 Pg173 Poster Presentation with Discussion. European Journal of Neurology, 22: 120–482. doi: 10.1111/ene.12807 ISI, FI=4,055
  5. Comparison of the effectiveness of three rehabilitation therapies in post stroke elderly patients Authors: ANA CAPISIZU, ADRIANA SARAH NICA, ANDREEA ZAMFIRESCU ,ANCA MIRSU-PAUN,ALEX.A. CAPISIZU, SORINA MARIA AURELIAN rezumat First EAN Congress European Journal of Neurology, Vol 22 Issue suppl. S1 Pg 666 Flash Posters. European Journal of Neurology, 22: 483–827. doi: 10.1111/ene.12808 ISI, FI=4,055
  6. COGNITIVE DECLINE IN RELATION TO THYROID DYSFUNCTION IS STILL A QUESTION? Authors: Ana Capisizu, Sorina M. Aurelian, Acta Medica Mediterranea, 2014, 30: (703-707), ISI (FI =0,333)
  7. Medical and legal aspects of elderly patients with dementia Authors: Ana Capisizu, Sorina Aurelian, Constantin Bogdan, articol RJLM Vol 22 /1-80, (51-54) ISI ( FI = 0,152)
  8. CORELAŢIA INDICELUI GLEZNĂ-BRAŢ CU FRAGILITATEA LA PACIENŢII VÂRSTNICI DIABETICI Correlation between ankle-brahial index and frailty in elderly diabetics Authors Sorina Maria Aurelian, Ana Capisizu, Prof. Dr. Dan Cheta articol REVISTA MEDICALÅ ROMÂNÅ – VOLUMUL LXI, NR. 1, (32-37), BDI
  9. THE IMPACT OF ARTERIAL STIFFNESS ON COGNITIVE STATUS IN ELDERLY DIABETIC PATIENTS Authors Sorina Maria Aurelian, Ana Capisizu, Andreea Zamfirescu, Dan Cheţa articol Rom J Diabetes Nutr Metab Dis. 21(1):63-67 doi: 10.2478/ rjdnmd-2014-0010 BDI
  10. A possible link between frailty and diabetes. International Conference on Interdisciplinary Managment of Diabetes Mellitus and its Complications. Ed Niculescu, 2016,79-89,  ISSN 2393-3488 indexat ISI. Authors: SM Aurelian, OM Stanciu, A Zamfirescu, J Aurelian, AS Nica, A Capisizu
TOP