Disciplina Obstetrică Ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof.Dr.P.Sirbu"

Prof. univ. Bratila Elvira titular
Șef Lucrări Mitran Mihai titular
Șef Lucrări Carp-Veliscu Andreea-Marilena titular
Asist. univ. Nada Elena Silvia determinat
Asist. univ. Neagu Manuela-Stefana titular
Asist. univ. Botezatu Bogdan titular
Asist. univ. Maier Calina titular
Asist. univ. Comandasu Diana-Elena titular
Asist. univ. Coroleuca Ciprian Andrei titular
Asist. univ. Bausic Alexandra-Irma-Gabriela determinat

Cladirea spitalului a fost construită între anii 1921 – 1925, având ca destinație inițială o școală de ucenici.

Din 1928 functionează ca școală de ucenici a C.F.R., cu dormitoare la etaul 2, clase de curs la etajul 1 și sală de sport (amfiteatru) la parter.

Din anul 1949 până în anul 1951 școala de ucenici și-a schimbat profilul, devenind școala de moașe.

Din ianuarie 1951 acesta devine spital înregistrat ca “Spitalul de Stat Nr. 15”- maternitate.

Din luna iulie a aceluiași an a dobândit denumirea de “Spitalul Unificat de Obstetrică-Ginecologie Giulești“.  Ulterior, în martie 1955, spitalul primește titulatura de “Spitalul de Femei Giulești”.

În data de 1 decembrie 1957, pe  linie U.M.F., ajunge în spital ca medic primar obstetrică-ginecologie doctorul Sîrbu Panait, care între anii 1969 și 1983 a fost și directorul spitalului.

În urma decretului din anul 1966 care prevedea interzicerea întreruperilor de sarcină, spitalului i s-au repartizat de către Primăria Sectorului 6 (pe atunci 7) două blocuri de locuințe, care au fost transformate în saloane de spital.

Primul bloc s-a numit Pavilionul B1 (pavilion septic), cel de-al doilea s-a numit Pavilionul B2 (aseptic), cele doua pavilioane comunicând printr-un tunel de legătură.

Din anul 1983, după decesul Prof. Dr. Panait Sîrbu, a fost numit director Dr. Bogdan Marinescu (actualmente Prof. Dr. Bogdan Marinescu), care în anul 1990 schimbă denumirea din “Spitalul Clinic de Femei Giulești” în “Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sîrbu”.

Tot în februarie 1990 este înființat și Centrul de Planificare Familială și Contracepție, reprezentând primul cabinet de acest fel din țară. Locația inițială a fost în cladirea maternității, la demisol, într-un spațiu relativ mic, care ulterior a devenit neîncăpător și impropriu pentru activitatea desfășurată. Din 1997 activitatea se desfășoară într-o cladire nouă, care a fost construită pe un teren (proprietatea spitalului) situat între pavilioanele B1 și B2.

Clinica universitară de Obstetrică-Ginecologie din cadrul spitalului Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” s-a remarcat de-a lungul timpului ca o școală de elită a obstetricii și ginecologiei românești, reprezentând locul de formare profesională pentru nenumărați medici de prestigiu ai acestei specialități.

Din 1957 până în 1983 clinica a fost condusă de Prof. Dr. Panait Sîrbu. Prof. Dr. Panait Sîrbu (vicepreședinte FIGO Federația Internațională de Obstetrică și Ginecologie în 1982) a fost fondatorul unei şcoli cu tradiţie în obstetrică-ginecologie și a avut o deosebită contribuţie în redactarea şi promovarea unor tehnici chirurgicale inovatoare studiate până în prezent de generaţiile de medici rezidenţi şi tineri specialişti.

Din 1983 până în 2010 conducerea clinicii a fost  asigurată de Prof. Dr. Bogdan Marinescu.  Acesta este cel care a pus bazele primului centru de Fertilizare in Vitro din Bucureşti și fondatorul Departamentului de Reproducere Umană Asistată din spital.

Din 2010 până în 2017 clinica a fost condusă de Conf. Dr. Cristina Neagu și de Conf. Dr. Dinu Florin Albu, clinicieni cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul obstetricii și ginecologiei.

Începând cu martie 2017 clinica este condusă de Prof. Dr. Elvira Brătilă, personalitate marcantă a obstetricii și ginecologiei din România. Aceasta desfășoară o activitate profesională susținută, atât  clinică cât și de cercetare, recunoscută la nivel national și international, în domenii variate ale specialității, cum ar fi: chirurgia ginecologică minim invazivă, chirurgia vaginală, chirurgia ginecologică oncologică, tratamentul endometriozei, tulburările de statică pelvină, uro-ginecologie, medicină materno-fetală și reproducere umană asistată. Prof. Dr. Elvira Brătilă este autoarea mai multor premiere la nivel național: a realizat prima intervenție minim invazivă conservatoare pentru cancerul de col uterin (trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică pe cale total laparoscopică) și este primul chirurg ginecolog care a introdus chirurgia robotică în România. Prof. Dr. Elvira Brătilă este președintele Societății Române de Uroginecologie și membru fondator al Societății de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană.

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” abordează la cele mai înalte standarde de profesionalism toată patologia obstetricală și ginecologică.

În cadrul clinicii se înregistrează anual peste 3500 de nașteri, în jur de 3500 de intervenții chirurgicale elective sau de urgență (chirurgie clasică, laparoscopică, histeroscopică, vaginală) și aproximativ 2000 de fertilizări.

Clinica asigură monitorizarea completă și finalizarea sarcinilor, în special a sarcinilor cu risc obstetrical crescut și cu feți prematuri, fiind o maternitate de nivel III care deservește  atât municipiul București cât și un areal geografic extins din țară.

În cadrul afecțiunilor ginecologice, se abordează toata patologia tumorală benignă dar se practică și intervenții chirurgicale radicale pentru cancerul de colul uterin, de corp uterin, de ovar, de vulvă și de sân. Membrii clinicii au o experiență de necontestat în domeniul chirurgiei minim invazive (laparoscopie, histeroscopie). Diagnosticul și tratamentul tulburărilor de statică pelvină și a incontinenței urinare de efort se realizează prin intermediul Compartimentului de Uroginecologie, unde se susțin și cursurile pentru obținerea competenței de uroginecologie.  Compartimentul de Reproducere Umană Asistată și Infertilitatea Cuplului își desfășoară activitatea obținând rezultate comparabile cu clinicile de profil din Europa.

În cadrul clinicii se desfășoară cursuri și lucrări practice de obstetrică și ginecologie pentru studenții anului VI ai Facultății de Medicină. Anual, un număr reprezentativ de studenți își redactează lucrările de licență sub îndrumarea cadrelor universitare din clinică.

În clinică își desfășoară anual pregătirea profesională în cadrul programului de rezidențiat un număr de aproximativ 35 medici rezidenți, sub îndrumarea colectivului de cadre didactice. Medicii rezidenți beneficiază de o educație clinică de înalt nivel academic și au oportunitatea de a aprofunda întreaga gamă de supraspecializări specifice obstetricii și ginecologiei. Experiența clinică dobândită în cadrul programului de rezidențiat este completată de organizarea sistematică a unor cursuri teoretice și prezentări orale, în scopul formării unei baze temeinice pentru viitorii medici specialiști. Medicii rezidenți, alături de membrii clinicii, sunt implicați activ în proiecte de cercetare și sunt încurajați să participe la manifestările științifice naționale și internaționale, unde susțin frecvent lucrări de specialitate.

Clinica încurajează cercetarea și perfecționarea academică prin studiile de doctorat conduse de Prof. Dr. Elvira Brătilă. Membrii clinicii continuă tradiția predecesorilor lor și sunt implicați în diverse proiecte de cercetare.

Educația medicală continuă este promovată prin cursuri teoretice și prin organizarea unor demonstrații de live-surgery la care participă membrii clinicii alături de personalități marcante ale ginecologiei pe plan internațional. Un exemplu în acest sens este organizarea   Conferinței Zilele Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof.Dr. Panait Sîrbu”, manifestare științifică cu participare internațională.

Studenții anului VI din cadrul Facultății de Medicină care urmează cursurile și lucrările practice în cadrul clinicii sunt implicați atât în activitatea clinică cât și în activitatea de cercetare, activitatea lor fiind finalizată frecvent prin publicarea unor articole științifice precum și prin realizarea lucrării de licență.

Cursurile și lucrările practice pentru studenți se desfășoară  conform curriculei unice stabilite la nivelui Departamentului XIII Obstetrică-Ginecologie.

În cadrul clinicii se desfășoară urmîtoarele cursuri postuniversitare:

  • Chirurgie laparoscopică - nivel I (tehnici de bază)

Coordonator Profesor dr. Brătilă Elvira

  • Chirurgie laparoscopică - nivel II (tehnici avansate)

Coordonator Profesor dr. Brătilă Elvira

  • Colposcopie

Coordonator Profesor dr. Brătilă Elvira

  • Uroginecologie

Coordonator Profesor dr. Brătilă Elvira

  • Histeroscopie

Coordonator Conferențiar dr. Albu Dinu Florin

Doctoranzii își pot desfășura cercetarea aferentă studiilor doctorale în condiții optime de performanță, având în vederea patologia variată întâlnită în clinică, care acoperă întregul spectru al specialității: monitorizarea și finalizarea sarcinilor normale, a sarcinilor cu risc obstetrical crescut, medicină materno-fetală, diagnosticul și tratamentul patologiei ginecologice benigne și maligne, chirurgie ginecologică minim invazivă, tulburari de statică pelvină, uroginecologie și reproducere umană asistată.

Mai multe informații se pot obține la: https://umfcd.ro/educatie/doctorat/

  • chirurgia ginecologică minim invazivă
  • tulburările de statică pelvină
  • uroginecologie
  • tratamentul endometriozei
  • reproducere umană asistată
  1. “Formarea specialiştilor implicaţi în furnizarea de servicii medicale pentru prevenţia naşterii premature şi pentru îngrijirea nou născutului prematur în vederea reducerii mortalităţii şi morbidităţii infantile”, cod contract POCU/91/4/8/108028. Prof. Dr. Elvira Brătilă – expert specialist obstetrică-ginecologie.
  2. Proiect „Newborn - Oncofertilitate”
  • Organizator: Primăria Municipiului București - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) prin Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” București
  • Obiectivul proiectului: Prelevare și crioconservare de ovocite și spermă pentru o perioadă de 5 ani pentru persoanele tinere, femei și bărbați, diagnosticate cu cancer, care doresc să își prezerve fertilitatea înainte de a începe tratamentele oncologice (chimio-/radioterapie, tratament chirurgical).
  1. Autori: Elvira Bratila, Petre Bratila, C.B. Coroleuca
  • Titlul lucrarii: Radical vaginal trachelectomy with laparoscopic lymphadenectomy for fertility presevation in young women for early stage cervical cancer
  • Publicatia: Indian Journal of Surgery, print ISSN 0972-20-68, September 2015, pp. 1-6, DOI: 10:1007/S12262-015-1351-3.
  1. Autori: Claudia Mehedințu, Lăcrămioara Aurelia Brîndușe, Elvira Brătilă, Michele Monroc, Ebticem Lemercier, Olivier Suaud, Cecile Collet-Savoye, Horace Roman
  • Titlul lucrarii: Does Computed Tomography–Based Virtual Colonoscopy Improve the Accuracy of Preoperative Assessment Based on Magnetic Resonance Imaging inWomen Managed for Colorectal Endometriosis?
  • Publicatia: Journal of Minimally Invasive Gynecology, Vol 25, No 6, September/October 2018, pp. 1009-1017.
  1. Autori:Elvira Brătilă, Cornel Petre Brătilă, Diana-Elena Comandaşu, Vasilica Bauşic, Teodora Vlădescu, Claudia Mehedințu, Costin Berceanu, Monica Mihaela Cîrstoiu, Ruxandra Stănculescu
  • Titlul lucrarii: The assessment of immunohistochemical profile of endometriosis implants- a practical method to appreciate the aggressiveness   and   recurrence risk of endometrosis
  • Publicatia: Rom. J. Morphol. Embryol. 2015, 56(nr 4/2015)
  1. Autori: Elvira Bratila, Cornel Petre Bratila, Diana Elena Comandasu, Aurora Antoniac, Monica Mihaela Cirstoiu
  • Titlul lucrarii: The use of synthetic polymer meshes in the correction of pelvic static defects
  • Publicatia: Materiale plastice Vol. 53, Nr. 4, 2016, pag 626-631
  1. Autori: Elvira Bratila, Diana Comandasu, Monica Mihaela Cîrstoiu, Costin Berceanu, Claudia Mehedintu, Simona Vladareanu
  • Titlul lucrarii: Asymptomatic Cervical Bacterial Colonization’s Influence in third Trimester of Pregnancy
  • Publicatia: Romanian Biotechnological Letters Journal vol 22, nr 6/2016
  1. Autori: Elvira Bratila, Petre Bratila, Diana Comandasu, Vasilica Bausic, Doina Pop, Vlad Constantin, Monica Cirstoiu, Ruxandra Stanculescu
  • Titlul lucrarii: Perineal reconstruction with biologic graft vulvoplasy for verrucous carcinoma treated with multiple vulvar excisions: Case Report
  • Publicatia: Rom. J. Mophol. Embriol 2015, 56(2): 537-543.
  1. Autori: Elvira Brătilă, Oana-Maria Ionescu, Costin Berceanu, Ciprian-Andrei Coroleucă, Carmen Maria Ardeleanu, Claudia Mehedinţu
  • Titlul lucrarii: Vaginal epithelioid angiosarcoma: a rare case
  • Publicatia: Rom J Morphol Embryol 2016, 57(3): pag. 1131–1135
  1. Autori: Elvira Brătilă, Oana-Maria Ionescu, Dumitru-Cristinel Badiu, Costin Berceanu, Simona Vlădăreanu, Doina Mihaela Pop, Claudia Mehedinţu
  • Titlul lucrarii: Umbilical hernia masking primary umbilical endometriosis – a case report
  • Publicatia: Rom J Morphol Embryol 2016, 57(2 Suppl):825–829
  1. Autori: Bratila,E., Bratila P.C.
  • Titlul lucrarii: Laparovaginal surgery in early cervical cancer
  • Publicatia: Gineco.eu, 2012, issue 1 febr /2012, volume 8, nr.27, pg. 34 – 39.
  1. Autori: Elvira Brătilă, Diana-Elena Comandaşu, Ciprian Coroleucă, Monica Mihaela Cîrstoiu, Costin Berceanu, Claudia Mehedintu, Petre Bratila, Simona Vladareanu
  • Titlul lucrarii:Diagnosis of endometriotic lesions by sonovaginography with ultrasound gel
  • Publicatia: Med Ultrason 2016, Vol. 18, no. 4, 469-474 DOI: 10.11152/mu-875
TOP