CNFIS-FDI-2023-F-0219 -TREPTE SPRE EXCELENȚĂ: UN PROIECT DE PERFECȚIONARE A PRACTICILOR DIDACTICE DIN UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE „CAROL DAVILA“, INCLUSIV A DIMENSIUNII ETICE A ACESTORA

Titlu proiect: Trepte spre excelență: Un proiect de perfecționare a practicilor didactice din Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, inclusiv a dimensiunii etice a acestora

Perioada de desfășurare: aprilie – decembrie 2023

Buget total aprobat: 1.010.000 (din care 698.000 cofinanțare UMF „Carol Davila“)

Sursa de finantare: Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2023

Obiectivul general al proiectului a fost  reprezentat  de  perfecționarea  practicilor  didactice  din Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, prin instruirea cadrelor didactice și punerea la dispoziția acestora a unor noi resurse de predare și evaluare. Obiectivele şi indicatorii asumaţi în cadrul proiectului au fost realizate, după cum se detaliază mai jos:

OS1. Dezvoltarea dimensiunii etice a proceselor didactice prin organizarea unor cursuri de instruire destinate cadrelor didactice și studenților (Grad de realizare 100 %).

În vederea atingerii acestui obiectiv au fost prevăzute mai multe activități, realizate după cum urmează:

S-a organizat, în colaborare cu doi specialiști în probleme de etică, un curs pentru cadrele didactice cu tema: Etica academică în sala de curs și laborator: responsabilitățile etice ale cadrelor didactice” la care au participat 39 de cadre didactice din universitate.

Au mai fost realizate alte două cursuri cu caracter interactiv: “Evaluarea  etică  a studenților:  corectitudine,  imparțialitate  și  evitarea  comportamentului  academic inadecvat”, pentru cadrele didactice și „Responsabilitate în era digitală” (pentru studenți), cu 32 și, respectiv 31 de participanți.

S-au achiziționat 20 de licențe software anti-plagiat pentru limba engleză. Pentru software anti-plagiat în limba română Universitatea deja a achiziționat din fonduri proprii, astfel încât nu au mai fost necesare achiziții suplimentare. S-a realizat o prezentare pe tema proiectului care a fost susținută Congresul national de farmacie (2023) și s-au realizat schimburi de informații referitoare la aspectele etice cu participanții la Congres din sesiunea respectivă.

 OS2. Amenajarea unui spațiu pentru organizarea unui  laborator  interdisciplinar  pentru  studierea  nutriției  la  țintă  și  a  suplimentelor alimentare  și  dotarea  cu  mobilier  a  acestuia (Grad de realizare 100%).

În vederea atingerii acestui obiectiv au fost prevăzute mai multe activități, realizate după cum urmează:

A fost făcută zugrăvirea spațiului și s-a realizat dotarea cu mobilier de laborator (mese de laborator, dulapuri mobile underbench, perete tehnologic, dulapuri suspendate, chiuvete de laborator, modul sanitar anticoroziv, antiacid; birouri operaționale, scaune de laborator). Nu a mai fost posibilă realizarea înlocuirii ușilor și reparațiile geamurilor, deoarece ulterior depunerii cererii de finanțare s-a decis ca va intra in reabilitare clădirea în care se organizează laboratorul, pentru a fi conformă cu cerințele raportului privind rezistența clădirii.

OS3. Organizarea unui laborator interdisciplinar pentru  studierea  nutriției  la  țintă  și  a  suplimentelor  alimentare,  prin  dotarea  cu echipamente  specifice (Grad de realizare 100%).

În vederea atingerii acestui obiectiv au fost prevăzute mai multe activități, realizate după cum urmează:

Au fost achiziționate si livrate echipamentele propuse pentru prelucrarea probelor (ex. baie de apa cu termostat, liofilizator). Echipamentele necesare  analizelor de determinare a calității si compoziției chimice au fost achiziționate si livrate, fiind posibilă, conform obiectivelor laboratorului, determinarea calității diferitelor alimente si suplimente alimentare. Astfel, va fi posibila determinarea calității produselor apicole și a compoziției de fibră brută. Stabilitatea de oxidare este un parametru important pentru dezvoltarea de noi suplimente alimentare sau determinarea calității produselor destinate nutriție, astfel ca în cadrul laboratorul se vor putea susține obiectivele de dezvoltarea de alimente funcționale și suplimente alimentare și siguranță alimentară.

Pentru susținerea direcțiilor principale de cercetare privind evaluarea și intervenția nutrițională, imunologie, siguranță alimentară și gastrotehnie a fost achiziționat un echipament ELISA care permite determinarea principiilor nutritive și a contaminanților chimici într-un interval larg de concentrații. Laboratorul are achiziționat de asemenea mobilier adecvat condițiilor de laborator.

OS4. Facilitarea  proceselor  de  învățare experiențială prin achiziția de consumabile, sticlărie și alte obiecte necesare pentru activitățile de laborator (Grad de realizare 100%).

S-au achiziționat și livrat:

  1. a) obiecte de sticlărie şi alte consumabile sau obiecte mici de inventar necesare pentru activitățile didactice, realizarea lucrărilor de diplomă și, după caz, disertație , doctorat sau pentru comunicări științifice studențești (Pahare Erlenmeyer pentru filtrare sub vid, cilidri gradati, pipete de diferite volume etc.)
  2. b) reactivi necesari pentru activitățile didactice, realizarea lucrărilor de diplomă și, după caz, disertație , doctorat sau pentru comunicări științifice studențești: tartrazină, manitol, Aerosil 200, hidroxipropilmetilceluloză, polietilenglicol 4000, lactoză, acid clorhidric, Tween 80, lecitină, acid stearic etc.
  3. c) solvenți pentru activitățile didactice, realizarea lucrărilor de diplomă și, după caz, disertație , doctorat sau pentru comunicări științifice studențești (alcool etilic, acetonă, alcool metilic).
TOP