Prof. Univ. | Ionita Ana Corina | titular |
Conf. Univ. | Morosan Elena | titular |
Conf. Univ. | Mititelu Magdalena | titular |
Conf. Univ. | Udeanu Denisa-Ioana | titular |
Sef Lucrari | Pop Anca-Lucia | titular |
În anul 1966, în cadrul catedrei de Chimie biologică a fost înființată o nouă disciplină cu titlul de Chimie sanitară destinată studenților din anul IV al Facultății de Farmacie. Obiectivul disciplinei corespunde necesității de formare a unor specialiști bine pregătiți, teoretic şi practic, pentru activitatea din laboratoarele de analize clinice, precum şi în cele sanitare de control al alimentelor.
Între anii 1966 şi 1971 conducerea Cursului de Chimie Sanitară a fost asigurată de conferenţiar dr. farm. Matilda Rosetti-Colţoiu.
Din 1971 până în 1990 la conducerea disciplinei a fost nominalizat prof. dr. farm. Ştefan Tiberiu Tămăşdan.
În 1972, acesta a modificat titulatura disciplinei în Chimie Medico-Sanitară.
Începând din ianuarie 1990, responsabilitatea disciplinei a revenit doamnei profesor dr. farm. Denisa Mihele.
În 1992 denumirea disciplinei de Chimie Medico-Sanitară a fost schimbată în cea de Laborator Clinic şi Chimie Sanitară. După o perioadă de timp, denumirea s-a schimbat în Laborator Clinic. Igiena Alimentației.
Din anul 1996, a fost introdusă disciplina de Imunologie, care figurează tot în anul IV.
Începând cu anul 2011, luna februarie, conducerea disciplinei a fost preluată de doamna profesor dr. farm. Ana-Corina Ioniță.
Cursul de Laborator Clinic este destinat studenților de anul IV – semestrul I având alocat 2 ore pe săptămână și este însoțit de 3 ore de lucrări practice săptămânal. Cursul are ca obiectiv studiul semnificației analizelor de laborator clinic utilizate în diagnosticul și monitorizarea diferitelor stări fiziopatologice și a terapiei medicamentoase.
Bibliografie:
Cursul de Igiena Alimentației este destinat studenților anului IV – semestrul II având alocat 2 ore pe săptămână și este însoțit de 3 ore de lucrări practice săptămânal. Cursul cuprinde noțiuni generale de nutriție, dietopterapia în diferie situații fiziopatologice și noțiuni de siguranță alimentară. Aspecte privind analiza și controlul alimentelor sunt studiate în cadrul lucrărilor pratice de laborator.
Bibliografie:
Cursul opțional de Imunologie este destinat studenților anului IV și are alocat o oră pe săptămână. Cursul are ca obiectiv principal explicarea funcționalității sistemului imunitar, un sistem deosebit de complex cu numeroase aplicații actuale multidisciplinare din domeniul științelor vieții.
Bibliografie:
Cursurile postuniversitare sunt adresate farmaciștilor, medicilor și biologilor și se desfășoară sub coordonarea membrilor disciplinei în diferite perioade din an pe parcursul a 2 săptămâni:
Disciplina de Sanatate Publica desfasoara activitate la nivel post-universitar, fie in domeniul cercetarii – la nivel de pregatire pentru obtinerea doctoratului, fie pentru specializarea in acest domeniu – pregatire in rezidentiatul de sanatate publica si management sau alte domenii conexe, fie pentru aprofundarea cunostintelor – cursuri de atestat si cursuri postuniversitare de durata scurta.
In ceea ce priveste pregatirea de specialitate a medicilor rezidenti din specialitatea sanatate publica si management, curriculumul prevede un numar de 200 de ore didactice (curs, seminar, prezentari de cazuri) pe anul de studiu universitar, pentru tematica prezentata, in afara carora sunt prevazute si 40-50 de ore de studiu individual. Din timpul alocat pregatirii, activitatea didactica acopera 20-30%, restul de 70-80%, fiind dedicata activitatilor practice si studiului individual.
De asemenea, in fiecare an sunt propuse diferite cursuri postuniversitare de durata scurta, care urmaresc actualizarea cunostintelor de specialitate cu cele mai noi si moderne metode si tehnici de lucru din domeniu.
Proiecte sub coordonarea membrilor disciplinei în calitate de director sau responsabil: