Activitatea de cercetare din cadrul clinicii vizează multiple domenii, concretizate în elaborarea de teze de doctorat, de articole publicate în reviste de specialitate şi comunicări la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Numai în anul 2015 au fost finalizate şi susţinute 7 teze de doctorat, sub coordonarea domnului profesor Traian Pătraşcu, seful disciplinei, domeniile abordate fiind: abordul terapeutic multidisciplinar al pacienţilor cu picior diabetic, aspecte chirurgicale ale iniţierii şi managementului programului de dializă peritoneală, chirurgia de urgenţă la vârstnici, rezolvarea clasică şi minim-invazivă a defectelor parietale, aspecte ale patologiei chirurgicale abdominale rezultate în urma auto-agresiunilor.
Patologia chirurgicală a pacienţilor cu diabet zaharat este un domeniu în care Clinica “I.Juvara” are o experienţă considerabilă, rezultat al colaborării cu Institutul Naţional de Nutriţie şi Boli Metabolice “N.Paulescu”. Rezultatul activităţii de cercetare ştiinţifică a unui vast material clinic s-a concreatizat în două monografii:
- “Particularităţi ale chirurgiei la diabetici”, ediţia a II-a, sub redacţia Traian Pătraşcu, Horia Doran, apărută în 2016
- “Afecțiunile abdominale acute la bolnavul diabetic”, Horia Doran, Traian Pătraşcu, apărută în 2012
De asemenea, în fiecare an, Clinica a fost prezentă în paginile revistei “Chirurgia” şi a altor publicaţii cotate CNCSIS B+, cu 3-4 articole de specialitate, iar la congrese şi conferinţe naţionale cu câte 10-12 comunicări orale, video şi postere. Racordarea la cerinţele şi nivelul ştiinţific european s-a realizat prin participarea constantă, în ultimii 4-5 ani, la congrese europene, în fiecare an fiind susţinute şi lucrări ştiinţifice.
Recunoaşterea prestigiului Clinicii s-a concretizat în alegerea şefului de disciplină, Prof.univ.dr.Traian Pătraşcu, în conducerea mai multor societăţi ştiinţifice naţionale – preşedinte al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică, preşedinte al Societăţii Române de Coloproctologie, secretar general al Societăţii Române de Chirurgie (4 mandate) şi, în prezent, Preşedinte ales al Societăţii Române de Chirurgie.
Colaborarea interdisciplinară s-a concretizat şi prin proiecte de cercetare desfăşurate în colaborare cu Clinica de Medicină Internă, în prezent fiind în desfăşurare mai multe granturi.
Activitatea de învăţământ reprezintă “raţiunea de a fi” a fiecărei clinici. Astfel, se realizează pregătirea a 3 serii de studenţi, aparţinând anilor IV şi V, anual. Pentru aceştia, cadrele didactice au participat activ, cu mai multe capitole, la redactarea manualului de curs şi a celui de lucrări practice, ale departamentului. 8-10 lucrări de licenţă au fost elaborate sub îndrumarea şi coordonarea colectivului clinicii, în fiecare an.
În Clinică se realizează atât pregătirea rezidenţilor de chirurgie generală, cât şi a celor din alte specialităţi chirurgicale care urmează stagiul de chirurgie. La acestea se adaugă susţinerea de cursuri în cadrul programului unitar de pregătire teoretică pentru rezidenţii de chirurgie din anul I.
Colectivul clinicii participă constant la examenele şi concursurile UMF, organizate pentru toate nivelurile (admitere, licenţă, rezidenţiat, specialitate, primariat, admitere doctorat, concursuri pentru ocuparea posturilor în UMF)