Disciplina Cardiologie - Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculară "Prof. Dr. C. C. Iliescu"

Prof. univ. Popescu Bogdan-Alexandru titular
Prof. univ. Chioncel Dragomir-Ovidiu titular
Prof. univ. Jurcut Ruxandra-Oana titular
Șef Lucrări Calin Andreea titular
Șef Lucrări Gurzun Maria-Magdalena titular
Șef Lucrări Mereuta Adrian titular
Șef Lucrări Enache Roxana titular
Șef Lucrări Beladan Cristiana-Carmen titular
Șef Lucrări Rosca Monica titular
Asist. univ. Rotareasa Monica titular
Asist. univ. Matei Costel titular
Asist. univ. Calin Dan-Cosmin titular
Asist. univ. Geavlete Dana-Oliviana titular
Asist. univ. Adam Robert Daniel determinat
Asist. univ. Badea Ruxandra Gabriela determinat
Asist. univ. Predescu Lucian-Marius titular
Asist. univ. Antohi Elena-Laura titular
Asist. univ. Radu Razvan Ilie titular
Asist. univ. Radu Daniela-Noela determinat
Asist. univ. Botezatu Beatrice Simona titular

Prof. Dr. C.C. Iliescu a înfiinţat şcoala de pregătire a medicilor cardiologi în 1950, în condiţii moderne, cu unitate corornariană, sală de cateterism, teste de evaluare şi servicii de recuperare. Printre cei care au dat şcolii de cardiologie un nume de prestigiu se numără: Prof. Dr. Aurel Moga, Conf. Dr. Lazăr Kleinerman, Conf. Dr. Matei Iliescu, Prof. Dr. Ioan Orha, Conf. Dr. Radian Petrescu, Dr. V. Cunescu, Dr. Petronela Vintilă, Dr. Radu Enescu, Dr. Dinu Drăghici, Dr. Doina Rogozea, Dr. Dumitru Petre, Dr. Roman, Conf. Dr. Emil Viciu, Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu, Dr. Marcel Efraim (radiolog), Dr. Lobel (electrocardiografist), Dr.Bradu Fotiade (cateterism).  Prof. Dr. Costin Carp a separat, în 1991, serviciul de cardiologie de Spitalul Fundeni şi a constituit Institutul de Cardiologie, sub denumirea: „Institutul de Cardiologie «Prof. Dr. C.C. Iliescu»”. Profesorul Eduard Apetrei, promotorul ecocardiografiei în România, a fost urmatorul sef al clinicii de cardiologie. Urmatorul sef de clinica a fost Profesorul Cezar Macarie, initiatorul unitatilor moderne de terapie coronariana.

In prezent, clinica de cardiologie este condusa din anul 2004, de Prof.Dr. Carmen Ginghina.

De menționat faptul că majoritatea cardiologilor din România au fost pregătiți în Clinica de Cardiologie, beneficiand de cooperarea stransa dintre cardiologie si chirurgie cardiaca. La Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” se realizează peste 40% din intervenţiile cardiovasculare din România, devenind astfel principalul centru de boli cardiovasculare din țara noastră (http://www.cardioiliescu.ro). În plus, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” sunt pregătiți viitorii medici, care sunt instruiți în cardiologie, chirurgie cardiacă, vasculară și cardiologie intervențională. Și pentru că doar studiile aduc progres, în cadrul institutului, cercetarea clinică și fundamentală reprezintă o prioritate. Aceasta se desfasoara pe mai multe domenii:

  • competitia pentru granturi nationale si internationale
  • participarea la trialuri clinice multicentrice
  • participarea la registre internationale
  • coordonarea registrelor nationale
  • proiecte proprii de cercetare in cadrul Clinicii de Cardiologie

Activitatea medicala include asistenta medicala a pacientilor spitalizati, asistenta medicala ambulatorie, garzi si contravizite, si se desfasoara in cadrul celor 4 sectii clinice, in colaborare stransa cu Departamentul de Cateterism cardiac, Electrofiziologie si Clinical de Chirurgie Cardiaca .

Mai multe informatii accesand:

O proportie de peste 90% din pacientii internati, au procedure interventionale sau de chirurgie cardiaca. Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” are cadre medicale specializate în străinătate cu o înaltă pregătire profesională şi ştiinţifică.

In cadrul clinicii de cardiologie se gasesc Euroecolab, laboratorul de simulare si USTACC recent modernizat. Tehnica modernă cu care este dotat permite efectuarea unor operații extrem de complicate, incluzand asistare circulatorie mecanica(VAD, ECMO) si implantul percutan de valva aortica(TAVI). Spitalul este centru de referinta pentru diagnosticul si tratamentul chirurgical al disectiei acute de aorta.

In cadrul catedrei de cardiologie se organizeaza cursurile pentru studenti(modul de limba romana si engleza), rezidenti, cursurile practice si teoretice obtinerea atestatelor de studii complementare si cursurile pentru obtinerea competentelor. Dincolo, de activitatile formale, catedra de cardiologie este implicata in organizarea programelor educationale desfasurate sub egida Societatii Romane de Cardiologie. Acestea includ organizarea de cursuri, dar si procesul laborios de implementare a ghidurilor de practica medicala. Sub redactia Prof.Dr. Carmen Ginghina, in fiecare an apare „Compendiul de Ghiduri ESC prescurtate”, atat in format tiparit cat si electronic.

In ulitmii 10 ani, in Clinica au fost elaborate peste 20 de tratate, monografii, brosuri. In plus, a devenit o traditie a clinicii implicarea rezidentilor de cardiologie in procesul educational si de publicare. Prezentarile de cazuri redactate de rezidenti, sunt incluse in volumul „Imagistica la Bolnavii Cardiaci”, ce apare anual sub coordonarea Prof Dr Carmen Ginghina.

Din punct de vedere al activitatii de cercetare, aceasta a urmarit fructificarea experientei si a expertizei medicale si stiintifice a membrilor Clinicii de Cardiologie. Implicarea in cercetare se desfasoara pe mai multe planuri: competitia pentru granturi nationale si internationale, participarea la trialuri clinice multicentrice, participarea la registre internationale, coordonarea registrelor nationale,proiecte proprii de cercetare in cadrul Clinicii de Cardiologie.

In ultimii 10 ani, in cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, s-au desfasurat peste 40 de trialuri clinice multicentrice internationale. In plus, membrii ai catedrei raspund de coordonarea nationala a registrelor Societatii Europene de Cardiologie: Registrul de Insuficienta Cardiaca (Dr Ovidiu Chioncel) si Registrul de Cardiotoxicitate/oncologie (Prof Dr Bogdan Popescu). Foarte important, in cadrul Clinicii de Cardiologie se realizeaza gestionarea datelor epidemiologice nationale si coordonarea registrelor nationale romanesti: Registrul Roman de Insuficienta Cardiaca Acuta, Registrul Roman de Disectii Acute de Aorta, Registrul de Cardiomiopatii si Registrul de Boli Rare.

De mentionat, in cadrul sectiei Cardiologie III exista un laborator modern de ecocardiografie, cu acreditare europeana ‘Euroecolab”, unde se desfasoara numeroase proiecte de cercetare. In ultimii 5 ani , persoanele lucrand in acest laborator au publicat peste 50 de articole ISI.

Cursurile se desfasoara in cadrul modulului de cardiologie, anul IV de studiu, atat pentru modulul de limba romana cat si pentru cel de engleza, pe parcursul a 8 saptamani (dintre care o saptamana de cursuri de chirurgie cardiovasculara), ultima saptamana fiind rezervata examenului final. Numar total ore de curs: 42 ore pentru fiecare serie de student. Numar total ore lucrari practice: 143 ore.

Clinica de Cardiologie C.C.Iliescu, este singura clinica din Bucuresti in care exista o traditie indelungata in ceea ce priveste organizarea de cursuri teoretice si practice pentru rezidentii in specialitatea cardiologie-vezi pdf.

In clinica sunt pregatiti in cadrul anului de curs teoretic un numar de 20-30 de rezidenti anual, acestia desfasurand pe parcursul anului de curs atat activitati practice: de asistenta a pacientilor spitalizati, de asistenta medicala in ambulator, garzi, stagii teoretice si practice de electrocardiografie, ecocardiografie, testare ECG de efort, electrofiziologie, cardiologie invaziva, cat si activitate stiintifica si de cercetare: cursuri teoretice de cardiologie ce urmaresc tematica examenului de specialitate in cardiologie, curs de electrocardiografie, curs de ecocardiografie si ultrasonografie vasculara, participare activa la prezentarea de referate, prezentari de cazuri (pregatite anterior si tip “examen”) si prezentari ale unor studii clinice. De asemena, in activitatile didactice permanente pentru rezidenti sunt incluse:

Prezentari de caz– rezidentii din clinica supervizati de medicii titulari prezinta cazuri la a caror ingrijire au participat in clinica, deosebite fie prin patologie, dificultati de diagnostic diferential, de investigare sau tratament. Scurtele prezentari de caz au loc doua zile pe saptamana, la ora 8:20, in biblioteca Clinicii. Cele mai bune prezentari de caz sunt ulterior publicate fie in reviste de specialitate fie in volumele „Imagistica in patologia cardiovasculara” – sub redactia Prof Dr Carmen Ginghina, carte bogat ilustrata pe suport electronic.

Referate– sesiuni saptamanale de referate sustinute de medici rezidenti din clinica, supervizate de medicii titulari, care abordeaza o tematica actuala, mereu in pas cu noutatile stiintifice ale momentului.

Clinica de cardiologie asigura pregatirea in programele de studii doctorale.

DESCARCA Document

In cadrul clinicii sunt organizate si urmatoarele cursuri practice si teoretice incluse in programele de pregatire pentru obtinerea atestatelor de studii complementare:

Ecocardiografie nivel I :Cursul se adreseaza medicilor cardiologi, de medicina interna, anestezisti si de chirurgie cardiaca. Cuprinde prelegeri teoretice si lucrari practice: demonstratii practice si activitate in laboratoarele de ecografie ale Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. C.C. Iliescu”. La finalul cursului participantii sustin un examen final de evaluare. Numar de locuri – 20

Ecocardiografie nivel II  :Cursul se adreseaza medicilor cardiologi, de medicina interna, anestezisti si de chirurgie cardiaca. Numar de locuri – 20

Eco Doppler vascular nivel I si nivel II: Cursul se adreseaza medicilor cardiologi si de medicina interna. Numar de locuri – 20

Ecocardiografie Transesofagiana: Cursul se adreseaza medicilor cardiologi si de terapie intensiva. Numar de locuri – 20- DESCARCA Document

 Cardiologie interventionala: Cursul se adreseaza medicilor cardiologi. Numar de locuri – 5 – 10. DESCARCA Programa cursului de cardiologie interventionala

  • ecocardiografie
  • insuficienta cardiaca
  • epidemiologie
  • cardiomiopatii
  • disectii
  1. Grant PN-2, program CAPACITĂŢI, competiţia 2007 „Program de dezvoltare a unui laborator de ecocardiografie la standardele impuse de acreditarea europeană” (Acronim: EUROECOLAB). Director de proiect: Prof. Dr. C. Ginghină. Director stiinţific al proiectului si sef al laboratorului: Dr. B. A. Popescu.
  2. Grant PN-2, program IDEI (PCE), competiţia 2012 „Evaluarea integrată a funcţiei cardiovasculare pentru predicţia evoluţiei pacienţilor cu stenoză aortică severă: rolul ecocardiografiei de efort”. Director de proiect: Conf. Dr. B. A. Popescu
  3. Program “PN 15”- Ordonator de credite: MINISTERUL SANATATII SI AL FAMILIEI, Executant:Institutul de Boli Cardiovasculare “ Prof. Dr. C.C. Iliescu”-  2001 – 2003; “Proiect de screening populational pentru estimarea  prevalentei insuficientei cardiace in populatia sectorului 3 din Municipiul Bucuresti cu substudiul de screening al insuficientei cardiace la batranii institutionalizati din Municipiul Bucuresti”; Director de  proiect: Prof. Dr. Cezar Macarie; Coordonator de proiect:Dr. Ovidiu Chioncel, Dr. Iulia Kulcsar
  4. Program “PN 15”- Ordonator de credite: MINISTERUL SANATATII SI AL FAMILIEI, Executant:Institutul de Boli Cardiovasculare “ Prof. Dr. C.C. Iliescu”-  2001 – 2003; “Studiul Urziceni – Studiu populațional prospectiv de depistare a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare și intervenție în populație, depistartea precoce a bolilor cardiovasculare”. Director de  proiect:Prof. Dr. Eduard Apetrei; Coordonator de proiect:Dr. Iulia Kulcsar
  5. Grant tip At cod CNCSIS 696: “ Reversibilitatea remodelarii  ventriculare in insuficienta cardiaca . Rolul markerilor bioumorali si al citokinelor proinflamatorii” Director de proiect: Dr. Ovidiu Chioncel ; Responsabil de proiect: Dr. Andrei Selaru, Dr. Iulia Kulcsar
  1. Shigeo Satomura: 60 years of Doppler ultrasound in medicine. Coman IM, Popescu BA. Cardiovasc Ultrasound. 2015 Dec 23;13:48. doi: 10.1186/s12947-015-0042-3
  2. Updated standards and processes for accreditation of echocardiographic laboratories from The European Association of Cardiovascular Imaging. Popescu BA, Stefanidis A, Nihoyannopoulos P, Fox KF, Ray S, Cardim N, Rigo F, Badano LP, Fraser AG, Pinto F, Zamorano JL, Habib G, Maurer G, Lancellotti P, Andrade MJ, Donal E, Edvardsen T, Varga A. Eur Heart J Cardiovasc Imaging. 2014 Jul;15(7):717-27.
  3. Imaging of myocardial fibrosis in hypertrophic cardiomyopathy: what is the gold standard? Popescu BA, Roşca M. Heart. 2014 Apr;100(8):605-6
  4. Left ventricular twist dynamics: principles and applications. Beladan CC, Călin A, Roşca M, Ginghină C, Popescu BA. Heart. 2014 May;100(9):731-40
  5. The Romanian Acute Heart Failure Syndromes (RO-AHFS) Registry. Ovidiu Chioncel, Dragos Vinereanu, Mihai Datcu, Dan Dominic Ionescu, Radu Capalneanu, Ioan Brukner, Maria Dorobantu, Andrew Ambrosy, Cezar Macarie, Mihai Gheorghiade.  American Heart Journal Vol. 162, Issue 1, Pages 142-153.e1
  6. Patterns of intensive care unit admissions in patients hospitalized for heart failure: insights from the RO-AHFS registry.  Ovidiu Chioncel, Andrew P Ambrosy, Daniela Filipescu, Serban Bubenek, Dragos Vinereanu, Antoniu Petris, Sean P Collins, Cezar Macarie, Mihai Gheorghiade. Journal of Cardiovascular Medicine –May 2015; 16(5):331-340
  7. Correlation between global longitudinal strain and QRS voltage on electrocardiogram in patients with left ventricular hypertrophy. Beladan CC, Popescu BA, Calin A, Rosca M, Matei F, Gurzun MM, Popara AV, Curea F, Ginghina C. Echocardiography. 2014 Mar;31(3):325-34
  8. Images in cardiovascular medicine: Primary cardiac leiomyosarcoma: when valvular disease becomes a vascular surgical emergency.Jurcut R, Savu O, Popescu BA, Florian A, Herlea V, Moldovan H, Ginghina C. Circulation. 2010 Jun 1;121(21):e415-8.
  9. Morphological and functional adaptation of the maternal heart during pregnancy.Savu O, Jurcuţ R, Giuşcă S, van Mieghem T, Gussi I, Popescu BA, Ginghină C, Rademakers F, Deprest J, Voigt JU. Circ Cardiovasc Imaging. 2012 May 1;5(3):289-97
  10. Different patterns of adaptation of the right ventricle to pressure overload: a comparison between pulmonary hypertension and pulmonary stenosis. Jurcut R, Giusca S, Ticulescu R, Popa E, Amzulescu MS, Ghiorghiu I, Coman IM, Popescu BA, Voigt JU, Ginghina C. J Am Soc Echocardiogr. 2011 Oct;24(10):1109-17
TOP