Prof. univ. | Zugravu Corina Aurelia | titular |
Șef Lucrări | Nuta Daniela | titular |
Istoric al disciplinei medicale si de cercetare: Disciplina de Igiena este una din cele mai importante discipline ale UMF, deoarece abordeaza o ramura care se bucura astazi de o atentie deosebita: profilaxia, preventia imbolnavirilor de orice fel.
Pornind de la binecunoscuta zicala” este mai usor sa previi, decat sa tratezi”, Igiena se ocupa cu pastrarea si promovarea sanatatii. In lumea contemporana, tot mai multi factori din mediul de viata si munca tind sa aiba o actiune nociva asupra organismului uman.
De la factori care tin de alimentatie, la factori din mediul ambiant sau cel de munca, societatea moderna are tendinta de a suprasolicita mecanismele de aparare metabolice si de a contribui la declansarea unor afectiuni importante. Daca la inceputuurile acestei discipline, accentul s-a pus pe preventia bolilor infecto contagioase, principalele cauze de boala si deces la vremea respectiva, astazi punem accentul pe bolile cronice, degenerative, numite ades si boli ale abundentei, si care se afla pe primele locuri in morbiditatea si mortalitatea actuala.
Practica a aratat ca astfel de afectiuni pot fi prevenite sau ameliorate prin introducerea unor masuri elementare care corecteaza greseli alimentare sau actiunea unor factori de mediu nocivi si ca prin investitii minime in preventie, se reduce atat suferinta omului, cat si enorma povara financiara individuala si colectiva pe care o atrage de la sine necesitatea tratarii pe durate mari de timp a unor pacienti cronici.
La disciplina noastra, studentii vin in contact cu notiuni moderne de evaluare a riscului de boala sub actiunea unei multitudini de factori de mediu si nutritionali. De asemenea, sunt familiarizati cu elemente de stil de viata sanatos, cu tehnici moderne de evaluare a ingestiei alimentare sau a nivelului de activitate fizica. Orele de curs si lucrari practice sunt interactive si se realizeaza cu ajutorul tehnicilor moderne de predare, asistate de suporturi de curs digitale si de prezentari exhaustive.
Principalele directii de cercetare abordate la catedra noastra pana in prezent sunt evaluarea ingestiei de alimente, analiza de risc legata de factori de mediu si alimentari, promovarea sanatatii cu un accent deosebit pe factorii nutritionali/alimentari, evaluarea calitatii vietii la grupe populationale diverse din Romania, analiza unor forme alternative de alimentatie si efectele lor asupra starii de sanatate, carente/deficiente nutritionale si profilaxia acestora, etc.
Disciplina de Igiena si Ecologie se desfasoara pe durata unui semestru (14 saptamani), avand un numar egal de ore de curs si de lucrari practice.
La orele de curs, se prezinta notiuni teoretice privitoare la Igiena factorilor de mediu si la Igiena alimentatiei, iar la lucrari practice sunt prezentate tehnici de laborator sau de alta natura (in silico, traditionale) de evaluare a riscului.
Cursurile si lucrarile practice au suport digital si de hartie.
Catedra noastra organizeaza cursuri postuniversitare pentru medici/asistenti/farmacisti, a caror tema variaza anual.. Pentru anul universitar 2016-2017 este planificat cursul de Alimentatie Vegetariana, in luna aprilie 2017.
Cursul va dura 4 zile si va aborda problematica nutritionala legata de adoptarea unor tipuri alternative de dieta bazata exclusiv pe alimente de origine vegetala
Catedra noastra organizeaza un program masteral de 120 de credite de Nutritie si Siguranta alimentara. (http://www.umf.ro/index.php/postuniversitar/master).
In cadrul masterului se prezinta notiuni aprofundate de nutritie si siguranta alimentului, printre disciplinele studiate amintind: