Disciplina Igienă și Nutriție

Prof. univ. Zugravu Corina Aurelia titular
Șef Lucrări Nuta Daniela titular

Istoric al disciplinei medicale si de cercetare: Disciplina de Igiena este una din cele mai importante discipline ale UMF, deoarece abordeaza o ramura care se bucura astazi de o atentie deosebita: profilaxia, preventia imbolnavirilor de orice fel.

Pornind de la binecunoscuta zicala” este mai usor sa previi, decat sa tratezi”, Igiena se ocupa cu pastrarea si promovarea sanatatii. In lumea contemporana, tot mai multi factori din mediul de viata si munca tind sa aiba o actiune nociva asupra organismului uman.

De la factori care tin de alimentatie, la factori din mediul ambiant sau cel de munca, societatea moderna are tendinta de a suprasolicita mecanismele de aparare metabolice si de a contribui la declansarea unor afectiuni importante. Daca la inceputuurile acestei discipline, accentul s-a pus pe preventia bolilor infecto contagioase, principalele cauze de boala si deces la vremea respectiva, astazi punem accentul pe bolile cronice, degenerative, numite ades si boli ale abundentei, si care se afla pe primele locuri in morbiditatea si mortalitatea actuala.

Practica a aratat ca astfel de afectiuni pot fi prevenite sau ameliorate prin introducerea unor masuri elementare care corecteaza greseli alimentare sau actiunea unor factori de mediu nocivi si ca prin investitii minime in preventie, se reduce atat suferinta omului, cat si enorma povara financiara individuala si colectiva pe care o atrage de la sine necesitatea tratarii pe durate mari de timp a unor pacienti cronici.

La disciplina noastra, studentii vin in contact cu notiuni moderne de evaluare a riscului de boala sub actiunea unei multitudini de factori de mediu si nutritionali. De asemenea, sunt familiarizati cu elemente de stil de viata sanatos, cu tehnici moderne de evaluare a ingestiei alimentare sau a nivelului de activitate fizica. Orele de curs si lucrari practice sunt interactive si se realizeaza cu ajutorul tehnicilor moderne de predare, asistate de suporturi de curs digitale si de prezentari exhaustive.

Principalele directii de cercetare abordate la catedra noastra pana in prezent sunt evaluarea ingestiei de alimente, analiza de risc legata de factori de mediu si alimentari, promovarea sanatatii cu un accent deosebit pe factorii nutritionali/alimentari, evaluarea calitatii vietii la grupe populationale diverse din Romania, analiza unor forme alternative de alimentatie si efectele lor asupra starii de sanatate, carente/deficiente nutritionale si profilaxia acestora, etc.

Disciplina de Igiena si Ecologie se desfasoara pe durata unui semestru (14 saptamani), avand un numar egal de ore de curs si de lucrari practice.

La orele de curs, se prezinta notiuni teoretice privitoare la Igiena factorilor de mediu si la Igiena alimentatiei, iar la lucrari practice sunt prezentate tehnici de laborator sau de alta natura (in silico, traditionale) de evaluare a riscului.

Cursurile si lucrarile practice au suport digital si de hartie.

Catedra noastra organizeaza cursuri postuniversitare pentru medici/asistenti/farmacisti, a caror tema variaza anual.. Pentru anul universitar 2016-2017 este planificat cursul de Alimentatie Vegetariana, in luna aprilie 2017.

Cursul va dura 4 zile si va aborda problematica nutritionala legata de adoptarea unor tipuri alternative de dieta bazata exclusiv pe alimente de origine vegetala

Catedra noastra organizeaza un program masteral de 120 de credite de Nutritie si Siguranta alimentara. (http://www.umf.ro/index.php/postuniversitar/master).

In cadrul masterului se prezinta notiuni aprofundate de nutritie si siguranta alimentului, printre disciplinele studiate amintind:

  • Evaluarea statusului nutritional
  • Managementul obezitatii
  • Interactiunea aliment-medicament
  • Antropologie alimentara
  • Nutritia sportivului
  • Gastronomie si gastrotehnie, etc.
  • siguranta alimentara
  • evaluarea riscurilor
  • managementul riscurilor
  • comunicarea riscurilor
  • nutritie comunitara
  • studii populationale
  • tranzitia nutritionala
  • imbolnaviri alimentare
  • studii de consumatori
  • obiceiuri alimentare
  • analiza de risc referitoare la factorii din mediul ambiant (aer, apa, sol)
  • Support to national dietary surveys in compliance with the EU menu methodology – OC/EFSA/DATA/2014/02 (2014-2018)
  • ERASMUS PROGRAMMES INTENSIFS 2013-2014 -2013-DIJON31-1: Vegaprotiv (Vegetable proteins and Innovation) https://www.sites.google.com/site/vegaprotiv/home
  • Update of the EFSA Comprehensive European Food Consumption Database – OC/EFSA/DCM/2013/01-CT03
  • Bioanalytical Methods for Life Sciences-BM 51388-IC-1-2007-1-ROERASMUS- EUCX-1 Erasmus Intensive Programme (2009-2010)
  1. Zugravu CA, Pătrașcu D, Stoian A, Prejbeanu I. Cases of pellagra in contemporary Romania. Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine, 2008, 14(4):379-384. HU-ISSN 1219-1221
  2. Zugravu C., Pătrașcu D., Prejbeanu I, Rada C. Gender differences in nutrition and lifestyle attitudes for a sample of Romanians. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology, 2009; New Series Year III,32(1):83-90
  3. Zugravu C, Cilincă Igiena alimentatiei si nutritiei. Nutrientii. Editura Matrix Rom, Bucuresti, 2009. ISBN: 973-755-446-8
  4. Cilincă G, Zugravu C. Contaminarea alimentelor. Noutăți legate de igienă, detergenți și dezinfectanți, Editura Matrix Rom, București, 2010 . ISBN 978-973-755-434-5
  5. Zugravu CA, Pătrașcu D, Prejbeanu I, Tarcea M. Food label “check before buy” and association with demographic, nutritional and purchasing factors in a sample of Romanians.Annals. Food Science and Technology .2011; Vol. 22(12), Issue 1:22-29.
  6. Zugravu Sense of coherence and its connections with BMI and weight-related beliefs and attitudes International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health, 2012;Vol. 4(6):1131-1140.
  7. Zugravu C-A, Tarcea M, Șoptică F, Pătrașcu D., Stoian-Pantea A. Salt in Fast Food Products and Ready-to-Eat Sauces: Should it Be a Matter of Concern for Public Health?Bulletin UASVM Agriculture, 2012; vol 69(2):454-461
  8. Zugravu CA, Rada C. Quality of life determinants for Romanian mothers in urban communities, International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health, 2012;Vol. 4(12):1884-1892
  9. Șoptică F, Cîrîc A, Niculita P, Zugravu CA. Consumption volume and salt levels call for a substantive reformulation action on Romania`s foremost staple food: bread. Food Science and Technology 2012, Volume 13(2):223-230.
  10. Zugravu CA, Soptica F, Tarcea M, Cucu A. Pertinence of the vitamin D supplementation in the Romanian adult population. , FARMACIA, 2016, 64(3):467-472
  1. Zugravu CA, Pătrașcu D, Stoian A, Prejbeanu I. Cases of pellagra in contemporary Romania. Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine, 2008, 14(4):379-384. HU-ISSN 1219-1221
  2. Zugravu C., Pătrașcu D., Prejbeanu I, Rada C. Gender differences in nutrition and lifestyle attitudes for a sample of Romanians. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology, 2009; New Series Year III,32(1):83-90
  3. Zugravu C, Cilincă Igiena alimentatiei si nutritiei. Nutrientii. Editura Matrix Rom, Bucuresti, 2009. ISBN: 973-755-446-8
  4. Cilincă G, Zugravu C. Contaminarea alimentelor. Noutăți legate de igienă, detergenți și dezinfectanți, Editura Matrix Rom, București, 2010 . ISBN 978-973-755-434-5
  5. Zugravu CA, Pătrașcu D, Prejbeanu I, Tarcea M. Food label “check before buy” and association with demographic, nutritional and purchasing factors in a sample of Romanians. Food Science and Technology .2011; Vol. 22(12), Issue 1:22-29.
  6. Zugravu Sense of coherence and its connections with BMI and weight-related beliefs and attitudes International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health, 2012;Vol. 4(6):1131-1140.
  7. Zugravu C-A, Tarcea M, Șoptică F, Pătrașcu D., Stoian-Pantea A. Salt in Fast Food Products and Ready-to-Eat Sauces: Should it Be a Matter of Concern for Public Health?Bulletin UASVM Agriculture, 2012; vol 69(2):454-461
  8. Zugravu CA, Rada C. Quality of life determinants for Romanian mothers in urban communities, International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health, 2012;Vol. 4(12):1884-1892
  9. Șoptică F, Cîrîc A, Niculita P, Zugravu CA. Consumption volume and salt levels call for a substantive reformulation action on Romania`s foremost staple food: bread. Food Science and Technology 2012, Volume 13(2):223-230.
  10. Zugravu CA, Soptica F, Tarcea M, Cucu A. Pertinence of the vitamin D supplementation in the Romanian adult population. , FARMACIA, 2016, 64(3):467-472
  • Support to national dietary surveys in compliance with the EU menu methodology – OC/EFSA/DATA/2014/02 (2014-2018)
  • ERASMUS PROGRAMMES INTENSIFS 2013-2014 -2013-DIJON31-1: Vegaprotiv (Vegetable proteins and Innovation) https://www.sites.google.com/site/vegaprotiv/home
  • Update of the EFSA Comprehensive European Food Consumption Database – OC/EFSA/DCM/2013/01-CT03
  • Bioanalytical Methods for Life Sciences-BM 51388-IC-1-2007-1-ROERASMUS- EUCX-1 Erasmus Intensive Programme (2009-2010)
TOP