​FARMACISTUL ESTE UNUL DINTRE STÂLPII SISTEMULUI DE SĂNĂTATE, UN PROFESIONIST-CHEIE PENTRU SĂNĂTATEA OAMENILOR

”Campania « Farmacist pentru Sănătate», un proiect menit să accentueze importanța domeniul farmaceutic în România și totodată să marcheze, anul acesta, centenarul Facultății de Farmacie din cadrul Universității noastre”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF București, în cadrul conferinței intitulate „ Rolul Farmacistului în Sistemul de Sănătate Românesc”.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a participat ieri, 25 ianuarie, la o dezbatere ce a avut loc la Palatul Parlamentului.

”​Farmacistul este și trebuie să fie înțeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate, fiind un profesionist-cheie pentru sănătatea oamenilor, implicat la nivel de societate în procesul de prevenție a stării de boală, precum și ca parte integrantă a echipei multidisciplinare care se ocupă de îngrijirea pacienților, cu atribuții complexe și esențiale”, a scris pe pagina sa oficială,  prof. dr. Viorel Jinga.

​De asemenea, rectorul a subliniat importanța profesiei de farmacist : ” Cred în rolul important al farmacistului în sistemul de sănătate românesc, eu însumi colaborez deosebit de bine cu colegii farmaciști în activitățile clinice.​ E nevoie însă să facem mai mult pentru a crește interesul tinerilor pentru a urma cursurile Facultății de Farmacie din universitatea noastră.  Atât noi ca citadelă academică cât și Colegiul farmaciștilor să acționăm ca aceasta profesie să se bucure de interes și respect.”

​„Cu toții trebuie să ținem cont că farmaciștii trebuie apreciați, în primul rând datorită importanței pe care o au prin activitățile lor asupra sănătății noastre, a tuturor.”

Redefinirea profesiei

„Eliberarea medicamentului nu este un act doar comercial, chiar dacă este preparat industrial. Farmacistul, absolvent al universităților de medicină și farmacie poate fi în același timp om de laborator sau educator pentru pacienți, iar pentru a-și îndeplini atribuțiile cu profesionalism și eficient, beneficiază de o educație academică solidă și continua”, susține profesorul.

Referitor la învățământul farmaceutic din România, rectorul UMF București declară: ”Avem un învățământ farmaceutic modern, care respectă întru totul standardele europene, actualizat prin pregătirea continuă pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din cercetarea din domeniu, învățământ care este punctul de plecare pentru ca să putem fi profesioniști în domeniul farmaceutic. Acesta, la rândul său, este esențial pentru accesul oamenilor la servicii de sănătate de calitate, la medicamente, la terapii și informații sigure și eficiente.”