UMFCD este prima universitate din România acceptată ca membră în UnILiON (Universities Informal Liaison Offices Network), rețea ce cuprinde 157 universități din Europa și Japonia, din luna Aprilie 2023

UnILiONhttps://www.unilion.eu/) este o rețea informală a birourilor de legătură din Bruxelles, care reprezintă universități de renume din Europa și Japonia. Rețeaua reprezintă o arenă deschisă în care participanții fac schimb de informații, încurajează colaborarea și acționează ca multiplicatori de informații față de organizațiile reprezentate. În cadrul UnILiON există mai multe grupuri de lucruri:

1. Orizont Europa și politica viitorului

Obiective: Monitorizarea dezvoltării și punerii în aplicare a noului program-cadru al UE pentru cercetare și inovare 2021-2027 – Orizont Europa – și schimbul de experiențe cu privire la modul cel mai bun de implicare în acest program. Monitorizarea dezvoltării subiectelor de politică conexe, de exemplu, Spațiul european de cercetare și Viitorul universităților în Europa.

2. Excelență

Obiective: Urmărirea elaborării programelor de lucru pentru liniile ERC, MSCA și Infrastructuri de Cercetare și promovarea participării efective la liniile MSCA și ERC.

3. Inovație

Obiectiv: Crearea unui forum pentru ele mai bune practici în domeniul inovării, și identificarea în mod proactiv a oportunităților de cooperare.

4. Cooperarea internațională

Obiective: Schimbul de informații privind dezvoltarea cooperării internaționale între universitățile din Europa și din alte părți ale lumii.

Monitorizarea dimensiunii internaționale a politicii de cercetare, inovare și educație și a oportunităților de finanțare pentru universități.

Schimbul de informații privind modul în care universitățile membre abordează din punct de vedere logistic problemele organizaționale internaționale și poziționarea strategică în ceea ce privește activitățile internaționale.