CNFIS-FDI-2023-F-0601-Dezvoltarea gândirii antreprenoriale prin inovare și creativitate ca răspuns la transformările tehnologice și digitale în sănătate – DigiMed

Titlu proiect: „Dezvoltarea gândirii antreprenoriale prin inovare și creativitate ca răspuns la transformările tehnologice și digitale în sănătate - DigiMed”

Domeniu vizat: 4. Susținerea activităților societăților antreprenoriale studențești (SAS) din cadrul universităților

Bugetul aprobat:

Finanțare ME: 175.000 LEI Cofinanțare UMFCD: 1.086.484 LEI

Total: 1.261.484 LEI

Durată de implementare: Aprilie 2023 - Decembrie 2023

SCOPUL PROIECTULUI

Proiectul urmărește creșterea gradului de conștientizare a importanței educației antreprenoriale, prin aplicarea de tehnici specifice creativității și inovării, consolidând competențele și  abilitățile tinerilor studenți  și   absolvenți din primii trei   ani ai  UMFCD, care vor conduce la o mai bună calitate a vieții și o mai bună gestionare a resurselor.

OBIECTIVE SPECIFICE

Obiectiv 1: Extinderea rețelei existente de studenți și tineri absolvenți cu calități antreprenoriale din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și dezvoltarea de competențe și abilități pentru adaptarea acestora la provocările și oportunitățile antreprenoriatului.

Activități realizate:

  • A avut loc cea de-a patra ediție a cursului de competențe antreprenoriale pentru studenții și absolvenții (în primii trei ani) UMFCD: „Student Antreprenor Ediția a IV-a”. Cursul a avut 32 ore, organizat în 8 module ce au abordat teme de interes antreprenorial precum: start-up, managementul afacerii, leadership, finanțe, managementul organizației și tehnici de achiziții.

  • A fost organizată prima școală de vară cu tematică antreprenorială ce și-a propus abordarea aplicată în cadrul unor workshop-uri ce au abordat următoarele subiecte: modalități de accesare a fondurilor publice, strategii de comunicare în antreprenoriatul medical, precum și training-uri susținute de antreprenori de succes din ecosistemul medico-farmaceutic. Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile și au participat studenți, cadre didactice, antreprenori și traineri.
  • Program de mentorat: studenții și absolvenții participanți ai Cursului „Student Antreprenor” și/sau ai școlii de vară, au beneficiat de consultanță de specialitate în vederea dezvoltării ideilor de afaceri, prin deplasarea la companii etalon din domeniul medico-farmaceutic din țară.

  • Luna antreprenoriatului în UMFCD (Ediția I), serie de evenimente pe teme de antreprenoriat. Pe parcursul lunii octombrie s-au desfășurat evenimente (workshop-uri, ateliere de lucru, etc.), în cadrul cărora cadre didactice ale universității și antreprenori de succes din domeniul medical, stomatologic sau farmaceutic au împărtășit experiența lor practică cu studenții și absolvenții interesați.

Obiectiv 2: Extinderea rețelei de parteneriate a SAS UMFCD prin identificarea de noi parteneri pe plan național și internațional, precum și inițierea unor acțiuni comune pentru susținerea inițiativelor antreprenoriale.

Activități realizate:

  • A fost încheiat un Acord de parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov și de asemenea, a fost organizat un workshop la care au participat studenți din ambele universități partenere.

  • A fost încheiat un Acord de parteneriat cu „Laboratoire Dermatologique Uriage”, în vederea inițierii programului „Adoptă un student, crește un antreprenor” cu scopul facilitării schimbului de idei și bune practici din domeniul antreprenorial. Această activitate a implicat deplasarea unei echipe de studenți în cadrul companiei internaționale cu care s-a încheiat parteneriatul. Deplasarea internațională s-a realizat în perioada 11-13 Decembrie 2023.

Obiectiv 3: Dezvoltarea capacității de reprezentare a SAS UMFCD în calitate de vector esențial în sprijinirea și propulsarea inițiativelor antreprenoriale ale membrilor săi, în rândul comunității academice a UMFCD.

Activități realizate:

  • S-a organizat o sesiune online de pregătire în vederea participării în cadrul unor competiții de tip hackathon, cu scopul accesării de finanțări pentru dezvoltarea ideilor de afaceri.

  • A fost realizată o analiză a activității SAS, prin aplicarea unui instrument de tip chestionar la nivelul comunității academice a UMFCD, în vederea evaluării impactului acțiunilor desfășurate și identificarea nevoilor viitoare. Rezultatele chestionarului au contribuit la generarea unui raport de evaluare al activității SAS UMFCD, precum și la definirea unui set de propuneri și măsuri care vor contribui la îmbunătățirea strategiei și planurilor operaționale de creștere a culturii antreprenoriale în cadrul UMFCD.
  • Au fost realizate și diseminate pe website-ul SAS UMFCD și paginile de social media ale universității, poze, materiale video și anunțuri cu privire la evenimentele desfășurate în cadrul proiectului.

https://www.facebook.com/reel/1026

Obiectiv 4: Organizarea unui atelier de microproducție în cadrul Laboratorului de Tehnici Digitale în Stomatologie al UMFCD. Realizarea acestui obiectiv presupune dezvoltarea spiritului intraprenorial al studenților prin acumularea unor cunoștințe și abilități legate de fluxurile de lucru, precum și de estimarea necesarului de resurse (financiar, uman, timp) aferente procesului de producție. Acest obiectiv va contribui la susținerea bazei materiale necesare activităților didactice din cadrul universității, precum și la înțelegerea proceselor specifice susținerii actului educațional.

Activități realizate:

  • Au fost organizate 12 ateliere de microproducție în cadrul Laboratorului de Tehnici Digitale în Stomatologie al UMFCD, la care au participat peste 60 de studenți de la Facultatea de Stomatologie UMFCD și de la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală – specializarea Tehnică Dentara. În cadrul acestor ateliere participanții au acumulat cunoștințe și abilități legate de fluxurile de lucru și resursele necesare procesului de producție, în vederea realizării de materiale necesare activității didactice (dinți artificiali). Activitatea specifică de microproducție a implicat următoarele acțiuni: microproducție prin printare digitală de modele demonstrative didactice cota 44:1 - 70 bucăți dinți supradimensionați scara 44:1 cu anatomie dentară evidențiată în scop didactic, microproducție prin printare digitală a seturilor de dinți artificiali utilizați pentru confecționarea machetelor protezelor parțiale 3150 bucăți dinți și 6300 bucăți dinți pentru machetele protezelor totale și microproducție prin printare digitală a modelelor demonstrative unidentare prevăzute cu cavități în vederea aplicării materialelor restaurative coronare, 700 bucăți dinți.

  • A fost organizată o expoziție în cadrul evenimentului studențesc „Săptămâna Științifică”, organizat de Asociația Liga Studenților la Medicină Dentară București, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prin Direcția Antreprenoriat Studențesc, Alumni, Activități Studențești, Proiecte și Programe, în data de 09.11.2023, unde au fost prezentate materialele didactice realizate în procesul de microproducție.

  • Au fost achiziționate aparatura și materialele consumabile necesare susținerii procesului de microproducție și a fost renovat spațiul în care se desfășoară activitățile de achiziții pentru SAS UMFCD.

ECHIPA PROIECTULUI DIGIMED

  • Prof. Univ. Dr. Silviu Pițuru
  • Prof. Univ. Dr. Marina Imre
  • Roxana Voicu
  • Ionela Bilciu
  • Conf. Univ. Dr. Roxana Nedelcu
  • Conf. Univ. Dr. Mihnea Nicolescu
  • Conf. Univ. Dr. Dragoș Ciolan
  • Atena Papagheorghe
  • Cristian Radu
  • Nicholas Busuioc
  • Sorina Baiașu
  • Andreea Petrescu
  • Alexandra Văsii
  • Răzvan Mișcă
  • Conf. Univ. Dr. Toma Ciocan
  • Dr. Florin Froimovici
  • Dr. Fabian Hoszko
  • Dr. Ștefan Tudoran
TOP