TORCH-IT – Dezvoltarea unui sistem inteligent suport pentru reducerea riscului infecțiilor congenitale

Durata proiectului: 24 luni (01.10.2016 – 30.09.2018)
Executanti
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti – Catedra Microbilogie II – Coordonator
Director de proiect: Prof. Dr. Mircea Ioan Popa – CV
Academia Romana – Institutul de Virusologie „Stefan S. Nicolau”, Bucuresti – Partener
Responsabil partener: CSI Dr. CN Zaharia – CV
Email pentru corespondentaloredana.manolescu@umfcd.ro;
Persoana de contact: Dr. Loredana Manolescu.

Rezultate

Etapa 1 (01.10.2016 – 20.12.2016) – Raport final

Etapa 2 (21.12.2016 – 30.09.2017) – Raport final

Rezumatul Proiectului

Dupa mai bine de 40 de ani de la propunerea acronimului TORCH, care grupeaza mai multi agenti patogeni, infectiile congenitale sunt la fel de actuale si constituie o prioritate pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii. Reducerea riscului infectiilor TORCH implica in primul rand prevenirea infectiilor la gravide, ceea ce presupune cunoasterea statutului individual in perioada de preconceptie si cunoasterea modalitatilor de prevenire corespunzatoare fiecarei infectii (reguli de igiena/vaccinare/contact cu grupuri la risc). In timpul sarcinii, testarea TORCH trebuie individualizata, iar diagnosticul si recomandarile medicale trebuie efectuate cu acuratete, intrucat consecintele pot fi fatale fatului. Proiectul isi propune dezvoltarea unui sistem inteligent suport pentru femeile ce doresc sa conceapa, sistem care contine informatii referitoare la testele cuprinse in panelul TORCH si un chestionar anamnestic online. In cazul femeilor gravide va fi dezvoltata o aplicatie pentru smartphone care, pe langa informatiile oferite despre testele din panelul TORCH si locatiile unde se pot efectua, va identifica, individualizat, momentul propice testarii, precum si paleta de teste adecvate, corelate cu varsta gestationala si istoricul medical. Sistemul suport inteligent se bazeaza pe tehnologii informatice modern, existente la agentul economic implicat in proiect, respectiv CloudView, Constellations si Web Development. In cadrul proiectului se va realiza un site specializat pentru TORCH, o aplicatie pentru dispozitive inteligente si o baza de cunoştinţe dedicata.

Obiective
  1. Asigurarea unui sistem informatic (website) cu rolul de a indruma femeile gravide sau pe cele care doresc sa conceapa pentru a actiona optim in vederea evitarii si depistarii in timp util a efectelor unor infectiilor materne latente sau neglijate.
  2. Asigurarea unui instrument (aplicatie mobila) dedicat atat femeilor gravide cat si personalului medical in ingrijirea caruia acestea se afla. Acest intrument va fi compus din doua module:
  3. Modul dedicatmedicilorcare ingrijesc gravidele, cu scopul de a oferi algoritmi de diagnostic cu o multitudine de variante aplicabile situatiilor particulare individuale.
  4. Modul dedicatfemeilor gravidecare sa ofere informatii referitoare la testele din panelul TORCH si momentul testarii corelat cu varsta gestationala.
  5. Facilitarea procesului de comunicare intre femeile insarcinate sau cele care doresc sa conceapa si personalul medical.
  6. Reducerea ratei de deces sau de dezvoltare a malformațiilor congenitale virale, parazitologice și bacteriene la nou nascuti.
  7. Consolidarea pregătirii practice a studenților masteranzi si doctoranzi la agenții economici.
TOP