Prof. univ. | Bumbacea Dragos | titular |
Șef Lucrări | Steriade Alexandru Tudor | titular |
Asist. univ. | Iordache Claudiu Ionut | determinat |
Asist. univ. | Tudose Cornelia Elena | titular |
Disciplina de Pneumologie de la Spitalul Universitar de Urgență Elias a fost înființată în octombrie 2011 sub conducerea Conf. Dr. Dragoș BUMBĂCEA, simultan cu constituirea în cadrul Spitalului Elias a Compartimentul de Pneumologie.
În 2015 în cadrul Compartimentului a fost creată prima Unitate de Supraveghere și Terapie Acută Respiratorie (USTAR) din România.
Constituirea USTAR oficializează activitatea de terapie acută a pacienților cu insuficiență respiratorie acută în principal prin ventilație non-invazivă și monitorizare intensivă care a existat de facto de la înființarea Pneumologiei în Spitalul Elias.
Poziția de lider a Clinicii de Pneumologie Elias în domeniu a condus la dezvoltarea unui curs postuniversitar de management al insuficienței respiratorii acute, care va fi integrat unui atestat de studii suplimentare.
În 2016 Clinica de Pneumologie Elias a devenit centrul de selecție a pacienților pentru transplant pulmonar în contextul apariției primului centru de transplant pulmonar din România.
Ca urmare în acest moment s-a constituit practic un Centru de Referință în Boli Respiratorii Severe și Transplant Pulmonar cu trei componente:
Clinica de Pneumologie Elias oferă servicii medicale de spitalizare continuă, spitalizare de zi și consultații ambulatorii pacienților cu patologie respiratorie acută și cronică.
Unitatea de Supraveghere și Terapie Acută Respiratorie (USTAR) înființată în 2015 în premieră în România, asigură îngrijijrea pacienților cu insuficiență respiratorie acută incluzând oxigenoterapie cu debit mare, ventilație non-invazivă, monitorizare cardiorespiratorie intensivă, și anumite manevre de terapie intensivă generală.
Având peste 100 de pacienți anual cu ventilație non-invazivă, Clinica noastră este lider în domeniu și constituie centru de pregătire în managementului insuficienței respiratorii acute și cronice.
Alt domeniu de excelență este îngrijirea pacienților cu boli respiratorii cronice, în special formele severe, și anume astmul sever, bronhopneumopatia obstructivă cronică severă, pneumopatii intestițiale difuze, cancer pulmonar, insuficiența respiratorie cronică, apneea în somn.
Platoul tehnic diagnostic și terapeutic cuprinde videobronhoscopie, puncție pleurală și biopsie pleurală pe ac, explorare funcțională respiratorie complexă inclusiv testare cardiopulmonară la efort, explorare imagistică toracică de înaltă performanță (în serviciul de radiologie), ecografie toracică, poligrafie cardiorespiratorie (pentru tulburări respiratorii legate de somn), pulsoximetrie nocturnă.
Începând din 2016 am devenit centrul de selecție a pacienților pentru transplant pulmonar din România, ultima verigă necesară pentru un management complet al bolilor respiratorii severe.
Stagiul de Boli respiratorii din anul IV de studii de la Facultatea de Medicină are 7 săptămâni, dintre care o săptămână de boli profesionale (efectuată în Spitalul Colentina).
Structura stagiului cuprinde 25 de cursuri de 2 ore și 110 ore de lucrări practice ce cuprind stagiu la patul bolnavului și seminarii pe diferite teme.
Examenul are două componente:
Rezidențiatul de pneumologie durează 5 ani din care 1,5 ani pregătire în medicină internă și specialități medicale și 3,5 ani pregătire în pneumologie ce include stagii de endoscopie bronșică, explorări funcționale respiratorii, terapie acută respiratorie, imagistică toracică, chirurgie toracică, precum și stagii opționale pentru aprofundarea unor domenii (pneumologie oncologică, reabilitare respiratorie, somnologie).
Clinica de Pneumologie Elias oferă oportunități ideale de pregătire în pneumologie acoperind patologie pulmonară acută și cronică (inclusiv singura unitate de terapie acută respiratorie din țară), cu un platou tehnic complet, într-un spital multidisciplinar de urgență cu servicii de înaltă performanță și marea majoritate a specialităților medicale.
Rezidenții sunt implicați direct în îngrijirea pacienților spitalizați sau ambulatori, efectuând în limita competenței lor manevre (bronhoscopie, manevre pleurale, explorări funcționale, ventilație non-invazivă) și gărzi plătite.
Clinica de Pneumologie Elias organizează două cursuri postuniversitare sub coordonarea Conf. Dr. Dragoș Bumbăcea: