Disciplina Oftalmologie - Spitalul Universitar de Urgență București

Prof. univ. Popa-Cherecheanu Daniela-Alina titular
Conf. univ. Pirvulescu Ruxandra-Angela titular
Șef Lucrări Dascalu Ana-Maria titular
Șef Lucrări Alexandrescu Cristina-Mihaela titular
Șef Lucrări Iancu Raluca-Claudia titular
Asist. univ. Nicolae Vanessa Andrada titular
Asist. univ. Geamanu Aida titular
Asist. univ. Coroleuca Ruxandra titular
Asist. univ. Totir Madalina Corina titular
Asist. univ. Mitulescu Traian-Costin titular
Asist. univ. Grigoriu Florentina titular
Asist. univ. Bucsan Radu-Gheorghe determinat
Asist. univ. Deleanu Dan George determinat

Inceputurile scolii romanesti de oftalmologie se regaseste in jurul anilor 1880 in cadrul Spitalului Coltea din Bucuresti, asezamant spitalicesc cu traditie in medicina romaneasca.

Serviciul de sine statator de acordare a asistentei oftalmologice spitaliceasca si ambulatorie, precum si forme de invatamant – externat, internat, specializare si perfectionare – apar treptat de-a lungul anilor, dupa 1900 fiind bine definite.

In 1922 a luat fiinta Societatea Romana de Oftalomologie, iar in 1924 a avut loc primul Congres Roman de Oftalmologie dedicat Trahomului, apoi se initiaza aparitia revistei Oftalmologia ce reflecta vasta  activitate stiintifica si didactica a clinicii care se editeaza si in zilele noastre.

Ca urmare a reorganizarii asistentei medicale in anul 1978 s-a efectuat transferul clinicii la spitalul Municipal (astazi Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti) – sub conducerea prof. dr. Doina Pop de Popa.

Traditiile amintite au permis continuarea activitatii oftalmologice, concretizate si in interventii chirurgicale cu tehnici de ultima ora – cataracta, glaucom, strabism, tumori, pleoape; dintre care chirurgia cataractei este cea mai frecventa interventie chirurgicala oftalmologica.

Oftalmologia este o ramura medico-chirurgicala care se ocupa cu studiul afectiunilor oculare si structurilor adiacente perioculare. Numeroase afectiuni medicale pot avea expresie si afectare oculara ca de exemplu diabet, boli cardiovasculare, neurologice, reumatologice, hematologice si endocrinologice, medicul oftalmolog avand un rol important diagnostic dar si terapeutic.

In prezent disciplina include mai multe subspecializari – oftalmopediatrie si strabism, chirurgie oculoplastica, cornee si chirurgie refractiva, cataracta, glaucom, chirurgie vitreoretiniana, retina medicala, neurooftalmologie.

In Departamentul Oftalmologie  al Clinicii Oftalmologie S.U.U.B. se desfasoara urmatoarele activitati:

– consultatii oftalmologice complete cuprinzand :

  • determinare acuitate vizuala, examenul segmentului anterior al globului ocular, examenul segmentului posterior al globului ocular, masurarea tensiunii oculare, determinarea cantitativa si calitativa a secretiei lacrimale, determinarea computerizata a dioptriilor.

– investigatii si explorari functionale:

  • perimetrie manuala si computerizata, ecografie oculo-orbitara, biometrie oculara, angiofluorografie, retinofotografie, tomografie in coerenta optica

– chirurgie oculara (chirurgia cataractei, glaucoma, strabism, vitreo-retiniana)

Ca urmare a aparaturii existente in clinica avem posibilitatea diagnosticarii, tratamentului si urmaririi evolutiei majoritatii afectiunilor oculare: boala glaucomatoasa, cataracta, viciile de refractie, afectiunile inflamatorii ale polului anterior si posterior, tromboze de ram venos, ocluzii arteriale, dezlipire de retina, strabism, retinopatii, arsuri oculopalpebrale, neuropatii, tumori, etc.

Cursurile se adreseaza studentilor aflati in anul VI de studiu in cadrul UMF “Carol Davila” si au urmatoarea curricula :

  1. Refractia Oculara
  2. Pleoapele
  3. Orbita
  4. Conjunctiva
  5. Aparatul Lacrimal
  6. Motilitatea Oculara
  7. Sclera
  8. Corneea
  9. Uveea
  10. Cristalinul
  11. Glaucomul
  12. Retina
  13. Nervul Optic
  14. Traumatismele globului ocular si anexelor
  15. Manifestari oftalmologice in boli generale

Lucrarile practice sunt structurate astfel:

  1. Examinarea functiei vizuale (Acuitate vizuala, camp vizual, simt cromatic)
  2. Examinarea refractiei oculare. Corectia optica (determinarea subiectiva si obiectiva a refractiei, tipuri de lentile, principiile corectiei optice)
  3. Examinarea polului anterior al globului ocular (examenul la lumina zilei, examenul cu biomicroscopul, colorarea cu fluoresceina)
  4. Examinarea polului posterior al globului ocular (metode de oftalmoscopie, elementele fundului de ochi, notiuni de semiologie retiniana)
  5. Examinarea anexelor oculare (orbita, regiune spancenoasa, pleoape, aparat lacrimal)
  6. Examinarea echilibrului oculomotor (statica si dinamica oculara, vedere binoculara, deviatie strabica)
  7. Examinarea tensiunii oculare. Gonioscopia (tehnici de gonioscopie si tonometrie, indicatii , contraindicatii, interpretare)
  8. Explorari paraclinice (angioflorografie, electroretinografie, potentiale vizuale evocate, biometrie)
  9. Explorarea imagistica oculara (ecografie, OCT, HRT, CT, RMN)
  10. Medicatia in Oftalmologie

Evaluarea studentilor se face prin test grila, notarea finala facandu-se tinand cont si de nota obtinuta la examenul practic, in functie de activitatea din timpul stagiului.

Curicula in vigoare pentru specialitatea Oftalmologie se gaseste pe site-ul Ministerului Sanatatii

(link:http://rezidentiat.ms.ro/curricule/oftalmologie.pdf)

O latura extrem de importanta a activitatii educationale pe care o desfasuram o reprezinta relatia cu medicii rezidenti.

In acest sens avem in vedere dezvoltarea urmatoarelor laturi profesionale:

– participarea la cursurile si prezentarile organizate la nivelul disciplinei, elaborate conform cerintelor si nivelului de pregatire al auditoriului, axate pe elemente specifice specialitatii oftalmologie, ce abordeaza teme atat medicale cat si chirurgicale
–  aprofundarea algoritmilor  diagnostici si terapeutici
– cursuri si demonstratii de tehnica chirurgicala – teoretice dar si practice pe aparate de tip simulator chirurgie oftalmologica
–  sustinerea rezidentilor in vederea absolvirii examenelor de obtinerea diplomelor europene de medici specialisti oftalmologie
– dezvoltarea interesului rezidentilor pentru cercetarea stiintifica si implicarea acestora in proiecte de cercetare si elaborarea de lucrari stiintifice
– incurajarea participarii la conferintele si congresele nationale si internationale de oftalmologie

  • Cursuri cu tematica ce vizeaza depistarea precoce a glaucomului
  • Cursuri pentru insusirea unor tehnologii noi (examenul OCT)
  • Cursuri pentru medicii de familie (glaucom, diabet, hipertensiune arteriala)

Studiile pentru doctorat reprezinta forma de invatamant universitar oferita absolventilor cu diploma de licenta care doresc sa obtina competente suplimentare in domeniul cercetarii stiintifice.

Doctoratul va permite cunoasterea si aplicarea metodologiei si a tehnicilor de cercetare, deprinderea exercitiului comunicarii sau publicarii la cel mai inalt nivel.

Oftalmologia ofera numeroase oportunitati de cercetare clinica si experimentala, avand avantajul dezvoltarii mai multor subspecialitati in cadrul disciplinei (oftalmopediatrie, chirurgie refractiva, chirurgia cataractei si a glaucomului, chirurgie vitreoretiniana, neurooftalmologie).

Studiile doctorale se desfasoara pe o perioada de patru ani si cuprind in primul an cursuri obligatorii de Bioetica, Biostatistica, Metodologia Cercetarii si Publicarii, Legislatie, Pedagogie urmate de activitatea de cercetare stiintifica.

  • Glaucom,
  • Uveite,
  • Laser in Oftalmologie,
  • Crosslinking Corneean,
  • Sindrom de Ochi Uscat
  1. „Studiu tehnic privind parametrii si performantele functionale nacesare sistemelor de dozare automate, monitorizare continua si afisare computerizata a informatiilor referitoare la efectuarea corecta a tratamentelor oftalmologice” (Acronim-SIDOMOOFTALMO),

–      Coordonator de proiect Conf. Dr. Liliana Mary Voinea.
–      Finantare – buget de stat, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Programul Parteneriate in Domenii Prioritare. (Contract de finantare pentru executie proiecte nr. 71-022/18.09.2007).
–     Autoritatea contractanta, Centrul National de Management Programe, contractor Universitatea  Politehnica – Bucuresti- Centrul de Cercetare – Dezvoltare pentru Mecatronica (PB – CCDM)

Valoarea proiectului pentru 2007– 26.000 Ron.

  1. Sistem complex integrat de sanatate si profilaxie – EDUSAN, Program National de Cercetare de Excelenta, inceput in iunie 2005, Conf. Dr. Liliana Mary Voinea – membru in echipa de cercetare
  1. Caracterizarea anatomica si imunohistochimica a ganglionului pterigopalatin la om, Grant Academia Romana, nr.145/16.08.2007, Dr. Rusu Mugurel, Conf. Dr. Liliana Mary Voinea – membru in echipa de cercetare. Valoarea proiectului – 20.000 Ron – nu s-au facut contractarile
  2. “Modelarea si simularea pompelor de efflux bacterian prin metode laser avansare” (AMPLE)  (2012), Proiect de cercetare Nr. 85/2012 Parteneriate – Investigator principal – Prof. Dr. Liliana Voinea
  3. „Nou implant ocular cu biocompatibilitate si viteza de proliferare ridicate”, Proiect PN-II-PT-PCCA-2013-4-0584, punctaj maxim 100 puncte
  1. Histopathological findings concerning ocular melanomas.Costache MPătraşcu OMDumitru ACostache DVoinea LMSimionescu OSajin M., Rom J Morphol Embryol. 2014;55(2 Suppl):649-53.
  2. Immunohistochemistry of choroidal melanoma: nestin, CD34 and CD117/c-kit labelling
  3. Alexandra Diana Vrapciu, Mugurel Constantin Rusu, Liliana Mary Voinea, Rom J Morphol Embryol 2014, 55(2).437-442
  4. CD146- and CD105-positive phenotypes of retinal ganglion cells. Are these in situ proofs of neuronal regeneration,Vrapciu AD,Rusu MCVoinea LMCorbu CG.
  5. Infliximab eye drops treatment in corneal neovascularization., Voiculescu OB,Voinea LM., J Med Life. 2015 Oct-Dec;8(4):566-7
  6. Acute anterior uveitis and other extra-articular manifestations of spondyloarthritis., Mitulescu
  7. TCPopescu CNaie APredeţeanu DPopescu VAlexandrescu CVoinea LMJ Med Life. 2015 Jul-Sep;8(3):319-25.
  8. Palkovits S, Told R, Schmidl D, Boltz A, Napora KJ, Lasta M, Kaya S, Werkmeister RM, Popa-Cherecheanu A, Garhöfer G, Schmetterer L. Regulation of retinal oxygen metabolism in humans during graded hypoxia. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2014;307:H1412-8.
  9. Palkovits S, Told R, Boltz A, Schmidl D, Popa Cherecheanu A, Schmetterer L, Garhöfer G. Effect of increased oxygen tension on flicker-induced vasodilatation in the human retina. J Cereb Blood Flow Metab. 2014;34:1914-8
  10. Told R, Schmidl D, Palkovits S, Boltz A, Gouya G, Wolzt M, Witkowska KJ, Popa-Cherecheanu A, Werkmeister RM, Garhöfer G, Schmetterer L. Antioxidative capacity of a dietary supplement on retinal hemodynamic function in a human lipopolysaccharide (LPS) model. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2014;56:403-11.
  11. Schmidl D, Schmetterer L, Garhöfer G, Popa-Cherecheanu A. Pharmacotherapy of Glaucoma. J Ocul Pharmacol Ther. 2015;31:63-77.
  12. Palkovits S, Lasta M, Told R, Schmidl D, Werkmeister RM, Popa Cherecheanu A, Garhöfer G, Schmetterer L. Relation of retinal blood flow and retinal oxygen tension during stimulation with diffuse luminance flicker. Sci Reports 2015 in press
TOP