Prof. univ. | Berteanu Mihai | titular |
Șef Lucrări | Dinu Horatiu | titular |
Șef Lucrări | Iliescu Alina Nela | titular |
Șef Lucrări | Dumitru Violeta Luminita | titular |
Asist. univ. | Savulescu Simona-Elena | titular |
Asist. univ. | Popescu Marius Nicolae | titular |
Medicina de Recuperare
Definiția dată Recuperării de către Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.) este: „Utilizarea tuturor mijloacelor pentru reducerea impactului condițiilor dizabilitante și pentru a împuternici persoanele cu dizabilități să ajungă la integrare socală de nivel optim”.
Definiția Medicinei de Recuperare, dată de către (denumirea oficială internațională fiind cea de Physical and Rehabilitation Medicine– abreviată PRM) Secțiunea de Medicină de Recuperare a Uniunii Europene a Medicilor Specialiști este cea de „specialitate medicală indepedentă având ca obiect de activitate promovarea funcționării fizice și cognitive, a activităților (inclusiv comportamentului), participării (inclusiv a calității vieții) și modificarea factorilor personali și de mediu. Astfel, această specialitate este responsabilă pentru prevenirea, diagnosticarea, tratarea și reabilitarea persoanelor cu condiții medicale și comorbidități dizabilitante, indiferent de vârstă.”
Clinica de Recuperare Medicală din cadrul Spitalului Universitar de Urgență „Elias” (S.U.U.Elias) a fost înființată în anul 2003, în același moment cu Centrul de Cercetare pentru Recuperare Medicală (C.C.R.M.), îmbinând practica clinic cu activitatea de cercetare științifică în domeniul dizabilității și al recuperării medicale. Începând cu anul 2008, Clinica de Recuperare Medicală a S.U.U.Elias este Centru de Instruire pentru medicii specialiști de PRM, fiind certificată ca atare de către Board-ul European al U.E.M.S.
Clinica de Recuperare Medicală a S.U.U.Elias are 35 de paturi pentru pacienții cu dizabilități majore internați și servește și pacienți în regim ambulator, tratând mai mult de 2000 de persoane pe an. Pacienții noștri sunt în principal persoane adulte cu dizabilități având la origine condiții neurologice (accidente vasculare cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale și medulare) și condiții musculo-scheletale. Practica clinică de Recuperare Medicală în clinica noastră include:
Medicina de Recuperare (Physical and Rehabilitation Medicine – PRM) implică o echipă multidisciplinară ce lucrează alături de persoana cu dizabilități pentru reconstuirea existenței acestei persoane, sub toate aspectele; fizic, psihologic, social, inclusiv prin modificarea factorilor de mediu.
Principiile specialității de Medicină de Recuperare includ, de asemenea, reducerea și prevenirea condițiilor patologice, complicațiilor și dizabilităților.
Avem o abordare comprehensivă în ce privește cercetare aștiințifică în Medicina de Recuperare, bazându-ne pe modelul O.M.S. al funcționării umane, prezentat în Clasificarea Internațională a Funcționării.
Domeniile noastre de interes sunt: abilitățile de mișcare ale fiincței umane și ergonomia, spasticitatea și durerea, tehnologiile asistive și robotica de recuperare, reabilitarea cognitivă și terapia tulburărilor de limbaj, biofeedback-ul și sistemele de senzori, balneologia, educația pentru sănătate și instruirea științifică a tinerilor specialiști din domeniul medical. Ca urmare, am participat și participăm la o serie de proiecte d ecercetare-dezvoltare naționale și internaționale cu privire la îmgrijirile medicale și la tehnologia destinată specialității Medicină de Recuperare.
Ne străduim să dezvoltăm și să implementăm în practica clinică de recuperare medicală rezultate ale cercetărilor științifice care au utilitate și eficiență practică în a reduce deficitele funcționale, dizabilitatea și durerea, pentru a îmbunătăți capacitatea de manifestare și performanța persoanelor în interacțiune cu mediul, pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor persoane, în termenii recuperării medicale bazate pe dovezi.
Dorim să putem aplica rezultatele cercetărilor noastre și pentru a îmbunătăți educația medicală și ergonomia.
Activitatea noastră de cercetare include:
Activitatea de învățământ:
Activitatea de învățământ superior din clinica de Recuperare Medicală se adresează studenților Facultății de Medicină, studenților doctoranzi, medicilor rezidenți, ca și studenților din domeniul balneo-fizio-kinetoterapie și implică:
Infrastructura disponibilă:
Activitate de cercetare
Proiecte finantate finalizate:
Cărți:
Articole în reviste științifice:
Surse biliografice (selecție):
Adresa:
Strada Dionisie Lupu nr. 37, Sector 2, București. Cod poștal: 020021
Cod fiscal: 4192910
Telefon:
+4021 3180719
+4021 3180721
+4021 3180722
E-mail: rectorat@umfcd.ro