CNFIS FDI-2024-F-0570 – Abordări interdisciplinare pentru creșterea vizibilității și impactului activității de cercetare a UMFCD

Titlu proiect: Abordări interdisciplinare pentru creșterea vizibilității și impactului activității de cercetare a UMFCD

Proiect nr.: CNFIS FDI-2024-F-0570

Domeniul vizat: 6. Dezvoltarea capacității instituționale pentru cercetare din instituțiile de învățământ superior

Perioada de desfășurare: Aprilie – Decembrie 2024

Sursa de finanțare: Fondul de Dezvoltare Instituțională destinat Universităților de Stat – FDI 2024

Buget ME (lei): 400.000,00 lei

Director de proiect: Prof. Univ. Dr. Cristina Elena Dinu-Pîrvu

Scopul proiectului: Creșterea capacității instituționale de cercetare prin asigurarea suportului logistic optim pentru cadrul de desfășurare al activităților CDI cu caracter interdisciplinar, în vederea creșterii vizibilității pe plan internațional și a gradului de implicare al membrilor comunității academice, inclusiv studenților din toate ciclurile de studii în activitățile de cercetare.

Obiectivele proiectului:

  • Asigurarea suportului pentru activitățile de excelență în cercetare în UMFCD
  • Dezvoltarea performanței infrastructurii de susținere a activității de cercetare în scopul creșterii capacităților CDI la nivel instituțional
  • Creșterea vizibilității UMFCD bazată pe creșterea impactului diseminării rezultatelor activităților de cercetare
  • Susținerea activităților desfășurate pentru dezvoltarea cercetării universitare în UMFCD

Stimați Membri ai Comunității Academice, Dragi Studenți,

Vă invităm să participați la Workshop-ul în format hibrid pentru training-ul “Diseminarea rezultatelor cercetării prin publicații de specialitate”, organizat în cadrul Proiectului „Abordări interdisciplinare pentru creșterea vizibilității și impactului activității de cercetare a UMFCD”, Cod proiect: CNFIS-FDI-2024-F-0570.

Data: Vineri, 22.11.2024

Ora: 10.00 – 14.00

Locația: Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher), Str. Vasile Lascăr, Nr. 40, Sector 2, București

Online: https://meet.google.com/pnd-awao-xxw

Obiective:

În cadrul Workshop-ului vor fi prezentate în detaliu elementele care să ducă la creșterea calității publicațiilor științifice la nivel instituțional și să asigure creșterea șanselor de publicare în reviste cu vizibilitate ridicată. Astfel, se urmărește dezvoltarea unor competențe precum: comunicarea scrisă, studiul bibliografic, organizarea datelor, prezentarea și explicarea rezultatelor, etica în cercetarea științifică și munca în echipă.

Publicul țintă:

Workshop-ul este destinat cercetătorilor postdoctoranzi, studenților doctoranzi, studenților masteranzi din domeniul științelor biomedicale, biotehnologiei, ingineriei, chimiei.

Programul workshop-ului va include:

  • Prezentări ale specialiștilor din domeniu
  • Sesiune interactivă de discuții

Pentru înscriere, vă rugăm să ne contactați la adresa de email: cristina.dinu@umfcd.ro

Vă mulțumim și sperăm ca prin intermediul acestui Workshop să dobândiți deprinderile necesare redactării unor lucrări științifice de calitate, în vederea publicării cu succes a acestora în reviste de specialitate cu vizibilitate crescută!

Contact: cristina.dinu@umfcd.ro

Telefon: 0722304894

PROGRAM WORKSHOP

  • 10.00-10.30 – Înscrierea participanților
  • 10.30-11.15 – Know-how-ul scrierii unui articol științific: pași esențiali către publicare de succes - Prof. Univ. Dr. Cristina-Elena DINU-PÎRVU, Prof. Univ. Dr. Mihaela Violeta GHICA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 11.15-12.00 – Explorarea bazelor de date științifice și studiul bibliografic: cheia unei documentări riguroase - Drd. Farm. Spec. Ioana LUCA, Ing. Drd. Tudor Alexandru FEODOROF, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 12.00-12.30 –  Bazele scrierii academice eficiente. De la idee la publicație - Stud. Farm. Ștefan-Claudiu MARIN, Stud. Farm. Alexandru MIHALACHE, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București
  • 12.30-13.00 – Provocări și dificultăți în scrierea unui articol științific: perspective pentru cercetătorii la început de drum - Farm. Rez. Sorin-Ștefan BOBOLEA, Farm. Rez. Miruna-Ioana HINOVEANU, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București
  • 13.00-13.30 – Publicarea articolelor științifice în reviste de specialitate: strategii, rigoare și impact academic - Prof. Univ. Dr. Lăcrămioara POPA, Conf. Dr. Valentina ANUȚA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 13.30-14.00 – Discuții. Închiderea evenimentului

Stimați Membri ai Comunității Academice, Dragi Studenți,

Vă invităm să participați la Workshop-ul în format hibrid pentru training-ul “Redactarea unei propuneri de proiect de cercetare”, organizat în cadrul Proiectului „Abordări interdisciplinare pentru creșterea vizibilității și impactului activității de cercetare a UMFCD”, Cod proiect: CNFIS-FDI-2024-F-0570.

Data: Luni, 18.11.2024

Ora: 16.00 – 20.00

Locația: Disciplina de Chimie-Fizică și Coloidală, Facultatea de Farmacie, Str. Traian Vuia, Nr. 6, Sector 2, București.

Online: https://meet.google.com/ezq-fnru-src

Obiective:

Workshop-ul urmărește îmbunătățirea capacității de a înțelege structura unui apel de finanțare, de a identifica corect elementele cheie, de a elabora un buget coerent în corelație cu activitățile și pachetul de informații al competiției, de a înțelege funcționalitatea platformelor dedicate.

Publicul țintă:

Workshop-ul este destinat cercetătorilor postdoctoranzi, studenților doctoranzi, studenților masteranzi din domeniul științelor biomedicale, biotehnologiei, ingineriei, chimiei.

Programul workshop-ului va include:

  • Prezentări ale specialiștilor din domeniu
  • Sesiune interactivă de discuții

Pentru înscriere, vă rugăm să ne contactați la adresa de email: cristina.dinu@umfcd.ro

Vă mulțumim și sperăm să dobândiți deprinderile necesare identificării unui apel de finanțare și redactării unei propuneri de proiect cu șanse de succes!

Contact: cristina.dinu@umfcd.ro

Telefon: 0722.304.894

PROGRAM WORKSHOP

  • 16.00-16.30 – Înscrierea participanților
  • 16.30-17.15 – Strategii și bune practici în redactarea propunerilor de proiecte de cercetare: Abordări eficiente pentru obținerea finanțării în domeniul Sănătate - Prof. Univ. Dr. Cristina-Elena DINU-PÎRVU, Conf. Dr. Valentina ANUȚA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 17.15-18.00 –  Strategii pentru redactarea propunerilor de proiecte în cercetarea clinică: Aspecte esențiale ale conducerii studiilor și protecția proprietății intelectuale - Prof. Univ. Dr. Lăcrămioara POPA, Prof. Univ. Dr. Mihaela Violeta GHICA, Șef lucrări Dr. Răzvan Mihai PRISADA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 18.00-18.45 – Managementul proiectelor de cercetare - CS I Dr. Simona Olimpia DIMA, Director de Cercetare, Institutul Clinic Fundeni
  • 18.45-19.30 – Definirea coerentă a indicatorilor de rezultate și diseminarea rezultatelor cercetării - Conf. Dr. Alina Ruxandra ORȚAN, Prodecan didactic, internaționalizare, Facultatea de Imbunatatiri Funciare și Ingineria Mediului, Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară din București
  • 19.30-20.00 – Discuții. Închiderea evenimentului.

Stimați Membri ai Comunității Academice, Dragi Studenți,

Vă invităm să participați la Workshop-ul intitulat “Metode de evaluare a citotoxicității nanomaterialelor”, organizat în cadrul Proiectului „Abordări interdisciplinare pentru creșterea vizibilității și impactului activității de cercetare a UMFCD”, Cod proiect: CNFIS-FDI-2024-F-0570.

Data: Luni, 11.11.2024

Ora: 09.30 - 16.30

Locația: Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher), Str. Vasile Lascăr, Nr. 40, Sector 2, București.

Obiective:

Workshop-ul își propune explorarea unor metode de determinare a citotoxicității biomaterialelor și nanostructurilor ca etapă importantă în dezvoltarea medicamentelor și este susținut de Nucleul de Științe Omice al InnoTher, urmărind o mai bună înțelegere a mecanismelor moleculare care guvernează procesele normale și patologice.

Publicul țintă:

Workshop-ul este destinat cercetătorilor postdoctoranzi, studenților doctoranzi, studenților masteranzi, studenților, precum și profesioniștilor din domeniul științelor biomedicale, științelor materialelor, ingineriei, chimiei, biologiei.

Programul workshop-ului va include:

  • Prezentări ale specialiștilor din domeniu
  • Aplicații practice
  • Sesiuni interactive de discuții

Pentru înscriere, vă rugăm să ne contactați la adresa de email: cristina.dinu@umfcd.ro

Vă mulțumim și vă așteptăm să vă alăturați specialiștilor noștri pentru a putea contribui împreună la dezvoltarea de medicamente sigure și înalt performante!

Contact: cristina.dinu@umfcd.ro

Telefon: 0722.304.894

PROGRAM WORKSHOP

  • 09.30-10.00 – Înscrierea participanților

SESIUNEA I

  • 10.00-11.00 – Evaluarea biocompatibilității în procesul de dezvoltare a suporturilor structurale polimerice de cedare a medicamentelor - Prof. univ. dr. Mihaela Violeta GHICA, Drd. Farm. Spec. Ioana LUCA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 11.00-12.00 – Evaluarea biocompatibilității și citotoxicității ale unor biomateriale și biocompuși asupra culturilor celulare umane, în cadrul Centrului Interdisciplinar de Cercetare și Dezvoltare în Stomatologie (CICDS) - Drd. Bianca BĂLAȘEA VOICU, Prof. Dr. Alexandra RIPSZKY, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul Interdisciplinar de Cercetare și Dezvoltare în Stomatologie (CICDS)
  • 12.00-13.00 – Prezentare echipamente pentru evaluarea citotoxicității nanomaterialelor și biomaterialelor - Drd. Farm. Spec. Ioana LUCA, Ing. drd. Tudor Alexandru FEODOROF, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 13.00-13.30 – Pauză de cafea

SESIUNEA II

  • 13.30-15.30 – Culturi celulare: Noțiuni introductive și aplicații experimentale - Prof. univ. dr. Cristina-Elena DINU-PÎRVU, Ing. drd. Tudor Alexandru FEODOROF, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 15.30-16.30 – Discuții. Închiderea evenimentului.

Stimați Membri ai Comunității Academice, Dragi Studenți,

Vă invităm să participați la Workshop-ul intitulat “Aplicațiile spectrometriei de masă în metabolomică”, organizat în cadrul Proiectului „Abordări interdisciplinare pentru creșterea vizibilității și impactului activității de cercetare a UMFCD”, Cod proiect: CNFIS-FDI-2024-F-0570.

Data: Miercuri, 30.10.2024

Ora: 09.30 - 17.30

Locația: Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher), Str. Vasile Lascăr, Nr. 40, Sector 2, București.

Obiective:

Workshop-ul își propune explorarea spectrometriei de masă ca metodă de analiză revoluționară în domeniul biomedical și este susținut de Nucleul de Științe Omice al InnoTher, al cărui element central este reprezentat de un sistem hibrid de spectrometrie de masă de înaltă rezoluție unic în Sud Estul Europei (Sciex 7600 ZenoTOF System). Ne propunem explorarea aplicațiilor spectrometriei de masă de înaltă rezoluție (HRMS) în domeniul medicinei personalizate. Prin spectrometria de masă de înaltă rezoluție, tehnologia microarray sau RT-PCR se pot dezvolta o serie de abordări metabolomice, proteomice și lipidomice având aplicabilitate în screening-ul unor probe complexe, descoperirea unor biomarkeri utili în monitorizarea progresiei bolilor și stabilirea prognosticului, precum și în studiul metabolizării și farmacocineticii substanțelor medicamentoase, cu implicații deosebite în selectarea celor mai eficiente opțiuni de tratament, contribuind astfel semnificativ la dezvoltarea terapiei personalizate.

Publicul țintă:

Workshop-ul este destinat cercetătorilor postdoctoranzi, studenților doctoranzi, studenților masteranzi, studenților, precum și profesioniștilor din domeniul științelor biomedicale, științelor materialelor, ingineriei, chimiei, biologiei.

Programul workshop-ului va include:

  • Prezentări ale specialiștilor din domeniu
  • Aplicații practice
  • Sesiuni interactive de discuții

Pentru înscriere, vă rugăm să ne contactați la adresa de email: cristina.dinu@umfcd.ro

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag să vă alăturați specialiștilor noștri pentru a putea contribui împreună la dezvoltarea terapiei personalizate!

Contact: cristina.dinu@umfcd.ro

Telefon: 0722.304.894

PROGRAM WORKSHOP

  • 09.30-10.00 – Înscrierea participanților

SESIUNEA I

  • 10.00-10.30 – Noțiuni introductive privind spectrometria de masă de înaltă rezoluție - Conf. dr. Valentina ANUȚA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 10.30-11.30 – Noțiuni generale privind științele omice (genomică, metabolomică, proteomică) - Prof. univ. dr. Cristina-Elena DINU-PÎRVU, Ing. drd. Tudor Alexandru FEODOROF, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 11.30-13.00 – Aplicațiile spectrometriei de masă în screening-ul metabolic - Conf. dr. Valentina ANUȚA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 13.00-13.30 – Pauză de cafea

SESIUNEA II

  • 13.30-14.00 – Aplicațiile spectrometriei de masă în proteomică - Dr. Augustin OFIȚERU, Facultatea de Inginerie Medicală, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Ing. drd. Tudor Alexandru FEODOROF, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 14.00-15.00 – Studiul markerilor biologici de natură proteică pentru identificarea de noi procese implicate în oncogeneză - Dr. Augustin OFIȚERU, Facultatea de Inginerie Medicală, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București
  • 15.00-16.30 – Integrarea avansată a spectrometriei de masă și a tehnicilor moleculare pentru profilarea expresiei genice în diferite linii celulare - Dr. Augustin OFIȚERU, Facultatea de Inginerie Medicală, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București
  • 16.30-17.30 – Discuții. Închiderea evenimentului.

Stimați membri ai Comunității Academice, Dragi Studenți,

Vă invităm să participați la Workshop-ul intitulat “Aplicațiile nanotehnologiei în dezvoltarea de nanostructuri terapeutice”, organizat în cadrul Proiectului „Abordări interdisciplinare pentru creșterea vizibilității și impactului activității de cercetare a UMFCD”, Cod proiect: CNFIS-FDI-2024-F-0570.

Data: Marți, 22.10.2024

Ora: 09.30 - 17.30

Locația: Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher), Str. Vasile Lascăr, Nr. 40, Sector 2, București.

Obiective:

Workshop-ul își propune explorarea celor mai noi descoperiri în domeniul nanostructurilor terapeutice și este susținut de Nucleul de Biomateriale și Nanotehnologii al InnoTher, dotat cu tehnologie de vârf pentru sinteza de sisteme farmaceutice nanoparticulate (lipozomi, nanoparticule, nanofibre, nanotuburi, quantum dots), dispozitive medicale (patch-uri transdermice, aerogeluri, implanturi), materiale biomimetice, hidrogeluri inteligente, permițând obținerea de sisteme farmaceutice moderne funcționalizate specific, controlul calității acestora, precum și optimizarea lor prin instrumente bioinformatice asistate de algoritmi de integrare și corelare bazați pe utilizarea AI.

Publicul țintă:

Workshop-ul este destinat cercetătorilor postdoctoranzi, studenților doctoranzi, studenților masteranzi, studenților, precum și profesioniștilor din domeniul științelor biomedicale, științelor materialelor, ingineriei, chimiei, biologiei.

Programul workshop-ului va include:

  • Prezentări ale specialiștilor din domeniu
  • Aplicații practice
  • Sesiuni interactive de discuții

Pentru înscriere, vă rugăm să ne contactați la adresa de email: cristina.dinu@umfcd.ro

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag să vă alăturați specialiștilor noștri în domeniul nanotehnologiei pentru a putea contribui împreună la dezvoltarea de soluții terapeutice avansate!

Contact: cristina.dinu@umfcd.ro

Telefon: 0722.304.894

PROGRAM WORKSHOP

09.30-10.00 – Înscrierea participanților

SESIUNEA I

  • 10.00-10.30 – Biomateriale și bionanostructuri cu aplicații medicale - Prof. univ. dr. Cristina-Elena DINU-PÎRVU, Prof. univ. dr. Mihaela Violeta GHICA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 10.30-11.00 –  Nanostructuri metalice cu aplicații biomedicale - Cercetător Științific I, dr. chim. Radu Claudiu FIERĂSCU, Director tehnic la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie - ICECHIM București
  • 11.00-11.30 – Nano- și microemulsii cu aplicații pe mucoase - Prof. univ. dr. Lăcrămioara POPA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 11.30-13.30 – Prezentare echipamente pentru sinteza materialelor avansate (nanostructuri, biomateriale) și aplicații practice privind caracterizarea fizico-chimică a acestora: măsurători ale mărimii nanoparticulelor și distribuție după dimensiuni, potențial electrocinetic zeta, evaluare morfologică prin microscopie electronică cu scanare, analiză cantitativă - Drd. Farm. Spec. Marina-Theodora TALIANU, Drd. Farm. Spec. Ioana LUCA, Drd. Farm. Spec. Elena-Emilia TUDOROIU, Drd. Farm. Rez. Irina-Alexandra ROTARU (DUMITRESCU), Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 13.30-14.00 – Pauză de cafea

SESIUNEA II

  • 14.00-14.30 – Nanostructuri lipidice pentru transportul compușilor bioactivi - Conf. dr. Valentina ANUȚA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 14.30-15.00 – Aplicațiile nanotehnologiei în dezvoltarea unor instrumente de diagnostic și monitorizare terapeutică - Șef de lucrări dr. Răzvan Mihai PRISADA, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 15.00-17.00 – Prezentare echipamente și aplicații practice privind caracterizarea reologică, texturală, goniometrică și biofarmaceutică a materialelor avansate (nanostructuri, biomateriale): evaluare descriptori de curgere, parametri texturali, unghi de contact și tensiune superficială, parametri cinetici - Drd. Farm. Spec. Elena-Emilia TUDOROIU, Drd. Farm. Spec. Ioana LUCA, Drd. Farm. Spec. Marina-Theodora TALIANU, Drd. Farm. Rez. Irina-Alexandra ROTARU (DUMITRESCU), Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher)
  • 17.00-17.30 – Discuții. Închiderea evenimentului.

Dragi studenți,

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București anunță lansarea unei noi competiții de proiecte de cercetare la nivelul universității.

Propunerea de proiect de cercetare este depusă de un grup de cercetare format dintr-un student (program licență și master)*, un student–doctorand și un mentor cercetător (profesor al UMFCD) care aprobă propunerea de proiect.

Depunerea proiectelor se va realiza în perioada 3.06 – 20.06.2024, prin transmiterea la adresa de e-mail fdi.d6@umfcd.ro a unei fișe de proiect, CV-ul studentului și studentului-doctorand, precum și o declarație pe proprie răspundere completată și semnată de student.

Proiectele de cercetare vor fi definite astfel încât implementarea acestora să poată fi realizată la nivelul structurilor/ centrelor de cercetare ale universității, până la data de 1 decembrie 2024.

Vor fi selectate 4 proiecte de cercetare, iar rezultatele evaluării vor fi comunicate câștigătorilor pe e-mail.

*Nu sunt eligibili studenții cu statutul de student reprezentant în structurile de conducere ale facultății sau universității (Art. 208, Alin. 3, Carta UMFCD).

Competiția proiectelor de cercetare este organizată în cadrul Proiectului „Abordări interdisciplinare pentru creșterea vizibilității și impactului activității de cercetare a UMFCD”, Cod proiect: CNFIS-FDI-2024-F-0570.

TOP