H2020 ENVISION Intelligent plug-and-play digital tool for real-time surveillance of COVID-19 patients and smart decision-making in Intensive Care Units Grant Agreement number 101015930

Numele proiectului: ENVISION H2020 Sistem digital inteligent tip Plug-and-play pentru supravegherea in timp real a pacientilor COVID 19 si luarea deciziilor inteligente in terapie intensiva Grant Agreement number 101015930

Datele Aplicantului: 

Nume, Prenume: Dana Tomescu

Funcție, Grad didactic: Profesor Universitar, Sef Sectie ATI III Institutul Clinic Fundeni

Organizație/ Instituție învățământ superior de Medicină și Farmacie: U.M.F. “Carol Davila” Bucuresti

1. Tema proiectului și nevoia medicală pe care o acoperă acesta.

Proiectul “ENVISION” este finantat de catre Uniunea Europeana prin H2020, subprogramul EU.3.1. – Provocari sociale – sanatate publica, modificari demografice si starea de sanatate. ENVISION trateaza cea mai importanta si actuala tema de sanatate publica la momentul actual: ingrijirea pacientilor critici diagnosticati cu infectie SARS-CoV-2 in sectiile de terapie intensiva de la nivelul Europei prin colectarea de date multiparametrice si elaborarea unor scoruri prognostice in identificarea acelor pacienti care au nevoie de ingrijire medicala avansata precum si a unor arbori decizionali in ghidarea personalizata a terapiei pentru maladia COVID-19. Tema proiectului se inscrie astfel in domeniul sanatatii publice, de o importanta aparte in contextul pandemic din tara noastra, menit sa optimizeze accesul pacientilor in terapie intensiva prin identificarea precoce a acelor pacienti predispusi la forme severe ale infectiei SARS-CoV-2, atat de importanta in contextul numarului limitat de locuri in sectiile ATI si de personal medical specializat.  Proiectul este astfel centrat pe una dintre cele mai inovatoare ramuri ale medicinei, inteligenta artificiala, capabila sa scada presiunea asupra sistemului medical in timp ce sunt mentinute la standarde inalte actul medical si siguranta pacientului.

2. Descrierea proiectului de cercetare: obiective, metode, etape, rezultate așteptate

Principalul obiectiv al proiectului este de a dezvolta o baza de date clinice si paraclinice (big data) pentru pacientii critici COVID-19 in vederea elaborarii unor protocoale de diagnostic precoce si tratament a formelor severe de boala. Monitorizarea continua, colectarea si analiza a datelor din multiple surse, inclusiv monitoare multiparametrice de functii virale si ventilatoare mecanice, permit medicilor ATI sa isi ghideze terapia intr-un mod centrat pe pacient si bazat pe dovezi in vederea unui tratament prompt al patientilor cu COVID-19, reducand astfel volumul de munca si presiunea existenta pe personalul medical. Informatiile colectate aduc informatii noi privind epidemiologia si evolutia acestei boli inca nedeplin intelese care pot sta la baza dezoltarii unor solutii terapeutice inovatoare.

Proiectul se desfasoara pe durata a 18 luni de zile in 17 dintre cele mai importante sectii de ATI din Europa. Datele colectate automat cu ajutorul unei aplicatii dedicate vor fi colectate anonimizat si procesate in vederea dezvoltarii unui algoritm de diagnostic si tratament. Dezideratele acestui proiect este de a elabora un protocol de inteligenta artificiala (Sandman.ICU) care sa ajute medicii ATI in aplicarea prompta a unor masuri specifice cu repercusiuni in scaderea mortalitatii asociate COVID-19 dar si scaderea riscului de erori medicale secundare suprasolicitarii.

3. Importanța teoretică și practică a proiectului de cercetare

ENVISION isi propune teoretic rezolvarea unor probleme punctuale de sanatate publica: mortalitatea crescuta asociata COVID-19, lipsa de personal medical specializat in sectiile de terapie intensiva si lipsa unor protocoale bazate pe dovezi pentru ingrijirea formelor critice de boala. Aceste deziderate sunt indeplinite prin dezvoltarea si implementarea unei solutii inovatoare in lumea medicala: inteligenta artificiala. Beneficile teoretice ale pacientilor sunt reprezentate de scaderea mortalitatii, cresterea sigurantei actului medical (reducerea complicatiilor, aplicarea unei terapii tintite, scaderea duratei de spitalizare) si cresterea satisfactiei pacientului si o mai buna interactiune medic – pacient. Din punct de vedere al sanatatii publice beneficile teoretice sunt reprezentate de reducerea costurilor asociate ingrijirii medicale, scaderea volumului de munca pentru personalul medical si cresterea sigurantei in munca. Fundamentarea teoretica a protocolului de inteligenta artificiala urmareste reducerea mortalitatii globale cu aproximativ 20%, de la 30% la 24%.

4. Dimensiunea inovativă a proiectului

Inteligenta artificiala reprezinta unul dintre cele mai noi domenii stiintifice care aduce beneficii substantiale in numeroase domenii socio-economice. La nivel medical, inteligenta artificiala este inca in faze incipiente de implementare si nu a fost implementata practic in niciun domeniu medical. Scenariul pandemic actual si efectele acestuia asupra sanatatii publice ofera premisele dezvoltarii in premiera mondiala a unui astfel de sistem menit sa rezolve o problema acutala cu repercusiuni importante asupra sistemului medical: ingrijirea pacientilor COVID-19. Proiectul, finantat prin programul H2020, sub egida Societatii Europene de Anestezie si Terapie Intensiva, reprezinta practic primul astfel de proiect dezvoltat in cadrul sectiilor de terapie intensiva iar parteneriatul unei sectii ATI din Romania reprezinta o premiera nationala. Rezultatele acestui proiect sunt inovatoare atat din punct de vedere al beneficiului social si medical punctual, dar si prin demonstrarea eficacitatii unui astfel de sistem si deschiderea unui nou domeniu de cercetare si inovare in toate domeniile sanatatii.

5. Aplicabilitatea proiectului

Dezvoltat in cadrul celor mai importante 17 sectii de terapie intensiva din Europa, proiectul are o aplicabilitate universala in cadrul tuturor sectiilor care ingrijesc pacienti COVID-19. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este aplicarea inteligentei artificiale pe scara larga cu scopul de a optimiza si uniformiza ingrijirile medicale acordate acestor pacienti astfel incat aceleasi standarde medicale sa poata fi aplicate cu succes si cu un volum de munca mult mai mic in orice unitate sanitara. Implementarea la scara larga a acestui proiect nu presupune eforturi financiare suplimentare fiind necesar doar o conexiune la internet si o tableta. In al doilea rand, demonstrarea beneficiilor inteligentei artificiale in sectiile ATI dechide un nou drum in medicina mondiala in sensul largirii ariei de aplicabilitate a proiectului. Din acest punct de vedere, consortiul care a elaborat acest proiect este deja in curs de elaborare a unui nou grant care utilizeaza platforma elaborata deja pentru colectarea de big data in domeniul anesteziei si medicinei perioperatorie in vederea cresterii sigurantei pacientului in sala de operatie.

6. Planul de diseminare a rezultatelor cercetării

Etapele de diseminare a rezultatele sunt stipulate in contractul de finantare si presupune atat campanii de informare media (televiziune, radio, social media, brosuri de informare) pentru publicul general si dezoltarea unui site al proiectului. Rezultatele proiectului vor fi de asemenea diseminate cu ajutorul Comisiei Europene catre autoritatile medicale relevante din tarile membre in vederea implementarii sale pe scara larga. La finalul perioadei de cercetare, aplicatia dezvoltata (Sandman.ICU) va fi pentru obtinerea certificarii CE. Expertii in tehnologii medicale care fac parte din consortiu vor elabora planul de beneficii sociale si economice ale aplicatiei si va indeplinii procedurile aferente comercializarii. Intreaga promovare a aplicatiei va fi efectuata cu suportul si sub egida Societatii Europene de Anestezie.

TOP