Chimia analitică este o știință de o mare complexitate, care utilizează legile chimiei, fizicii, matematicii, științei informației și biologiei, cu scopul de a descifra, fără să denatureze, informația conținută în proba supusă analizei. Metodele și mijloacele particulare de analiză dezvoltate de chimia analitică sunt instrumente fundamentale în cercetarea desfășurată în chimie farmaceutică, chimie clinică, toxicologie, știința materialelor, geochimie, chimia mediului și multe alte domenii.
În prezent, chimia analitică face parte din grupul disciplinelor fundamentale care se studiază în Facultatea de Farmacie, dar prin importanța noțiunilor teoretice și practice la formarea viitorilor specialiști, reprezintă și o disciplină de profil. În actualul plan de învățământ, disciplina de “Chimie analitică și metode fizico-chimice de analiză” figurează cu un buget de ore de curs și de laborator repartizat după cum urmează: în semestrul II, 3 ore de curs și 3 ore de lucrări practice săptămânal, rezervate analizei calitative; în semestrul III, 3 ore de curs și 3 ore de lucrări practice săptămânal, pentru analiza chimică cantitativă (titrimetrie, gravimetrie), iar în semestrul IV, 3 ore de curs și 3 ore de lucrări practice pentru studiul principiilor analizei instrumentale și ale metodelor de separare (electrometrie-conductometrie, potenţiometrie, volt-amperometrie, metode optice-spectrofotometrice în UV-Vis, fluorimetrice, turbidimetrice etc.; extracţie cu solvenţi; cromatografie pe coloană şi plană; procedee de analiză termică – TG, DTG, ATD, DSC).
Se asigură, astfel, studenţilor, posibilitatea de a înţelege „fenomenul chimic” și importanța acestuia în studiul disciplinelor de specialitate și, de asemenea, aceștia sunt familiarizați cu noțiuni, concepte, metode și procedee utilizate în discursul științific și în activitatea de cercetare care însoțesc studiul substanțelor farmacologic active cu potențial terapeutic.
Activitatea didactică este completată de inițierea în cercetarea științifică a studenților cu aptitudini speciale în cadrul cercului de chimie analitică, în care sunt implicați în fiecare an studenți din anii III, IV și V, dar și studenți din anul al II-lea. Rezultatele s-au concretizat în peste 40 de lucrări prezentate în cadrul Sesiunilor Științifice Studențești, cu care au fost obținute, în perioada 1995-2016, peste 18 premii. De asemenea, un număr mare de studenţi din anul al V-lea şi-au efectuat aici lucrările de diplomă.