Prof. univ. | Arama Corina Cristina | titular |
Conf. univ. | Nedelcu Angela | titular |
Conf. univ. | Constantinescu Ioana-Clementina | titular |
Conf. univ. | Florea Marinela | titular |
Șef Lucrări | Olteanu Andreea-Alexandra | titular |
Asist. univ. | Stanescu Mihai-Lucian | titular |
Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, înfiinţată la 29 iulie 1857, înscrie pentru prima oară în 1862 în programa secției de farmacie (una dintre cele trei direcții de studiu), Disciplina de Chimie Analitică, cu aprobarea Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice,. Personalitățile remarcabile care s-au succedat la Disciplina de Chimie Analitică au contribuit esențial la conturarea unei structuri de predare, studiu și cercetare care să se plieze cât mai bine pe necesitățile învățământului farmaceutic. Dintre aceștia, putem aminti, de exemplu, pe profesorul Şt. Minovici, titular al Catedrei de Chimie Analitică între 1897 și 1925, care a introdus, pentru farmaciştii români, doctoratul ca formă de specializare superioară. Sub conducerea sa a fost susţinută in 1898, prima teză de doctorat în farmacie din țara noastră. Profesorul Nicolae T. Deleanu a creat, odată cu reorganizarea laboratoarelor şi o bibliotecă de specialitate înzestrată cu tratatele şi revistele apărute până atunci în domeniul chimiei analitice, iar profesorul Gh. Ciogolea s-a ocupat de organizarea activităţii didactice şi a laboratoarelor disciplinei, organizând în acelaşi timp cursurile de Control al Medicamentului. În ultimii 40 de ani, orientarea spre aspectele actuale ale analizei farmaceutice a fost coordonată de prof. dr. farm.Gheorghe Morait și prof. dr. farm. Crina-Maria Monciu, dascăli de excepție, care au insuflat atât cadrelor didactice, cât și studenților farmaciști, apetența pentru perfecționare continuă, dar și pentru asumarea responsabilității sociale asociate tot mai mult chimiei analitice.
Chimia analitică este o știință de o mare complexitate, care utilizează legile chimiei, fizicii, matematicii, științei informației și biologiei, cu scopul de a descifra, fără să denatureze, informația conținută în proba supusă analizei. Metodele și mijloacele particulare de analiză dezvoltate de chimia analitică sunt instrumente fundamentale în cercetarea desfășurată în chimie farmaceutică, chimie clinică, toxicologie, știința materialelor, geochimie, chimia mediului și multe alte domenii.
În prezent, chimia analitică face parte din grupul disciplinelor fundamentale care se studiază în Facultatea de Farmacie, dar prin importanța noțiunilor teoretice și practice la formarea viitorilor specialiști, reprezintă și o disciplină de profil. În actualul plan de învățământ, disciplina de “Chimie analitică și metode fizico-chimice de analiză” figurează cu un buget de ore de curs și de laborator repartizat după cum urmează: în semestrul II, 3 ore de curs și 3 ore de lucrări practice săptămânal, rezervate analizei calitative; în semestrul III, 3 ore de curs și 3 ore de lucrări practice săptămânal, pentru analiza chimică cantitativă (titrimetrie, gravimetrie), iar în semestrul IV, 3 ore de curs și 3 ore de lucrări practice pentru studiul principiilor analizei instrumentale și ale metodelor de separare (electrometrie-conductometrie, potenţiometrie, volt-amperometrie, metode optice-spectrofotometrice în UV-Vis, fluorimetrice, turbidimetrice etc.; extracţie cu solvenţi; cromatografie pe coloană şi plană; procedee de analiză termică – TG, DTG, ATD, DSC).
Se asigură, astfel, studenţilor, posibilitatea de a înţelege „fenomenul chimic” și importanța acestuia în studiul disciplinelor de specialitate și, de asemenea, aceștia sunt familiarizați cu noțiuni, concepte, metode și procedee utilizate în discursul științific și în activitatea de cercetare care însoțesc studiul substanțelor farmacologic active cu potențial terapeutic.
Activitatea didactică este completată de inițierea în cercetarea științifică a studenților cu aptitudini speciale în cadrul cercului de chimie analitică, în care sunt implicați în fiecare an studenți din anii III, IV și V, dar și studenți din anul al II-lea. Rezultatele s-au concretizat în peste 40 de lucrări prezentate în cadrul Sesiunilor Științifice Studențești, cu care au fost obținute, în perioada 1995-2016, peste 18 premii. De asemenea, un număr mare de studenţi din anul al V-lea şi-au efectuat aici lucrările de diplomă.
Activitatea de cercetare desfășurată de întregul colectiv de la disciplină este orientată, în prezent, spre dezvoltarea și validarea de noi metode de separare, identificare și dozare (cromatografie de lichide de înaltă performanță, electroforeză capilară) a substanțelor farmaceutice ca atare, în amestecuri complexe și în forme farmaceutice dozate, spre separarea, identificarea componentelor și caracterizarea extractelor vegetale, spre separări chirale lichid-cromatografice și electroforetice și, de asemenea, studiul influenței ciclodextrinelor naturale și a derivaților de ciclodextrină asupra proprietăților fizico-chimice, analitice și farmaceutice ale substanțelor farmacologic active.
Principalele direcții de cercetare sunt:
În prezent activitatea de cercetare a cadrelor didactice de la disciplina de Chimie Analitică se desfășoară în cadrul Laboratorului pentru sinteza compușilor anorganici și analiză fizico-chimică, entitate de cercetare din cadrul Facultății de Farmacie (http://www.erris.gov.ro).
Activitatea de cercetare desfășurată la disciplină are caracter preponderent aplicativ și a fost valorificată prin peste 150 de lucrări publicate și peste 250 lucrări comunicate la diferite manifestări științifice naționale și internaționale în perioada 1991 – 2016, unele dintre acestea fiind realizate prin contracte încheiate cu Academia de Științe Medicale și Ministerul Cercetării și Tehnologiei sau alți beneficiari.