De-a lungul timpului, activitatea didactică și cea de cercetare au avut întotdeauna un caracter interdisciplinar, racordat atât la disciplinele fundamentale cât și la cele de specialitate din facultate. Numeroase colaborări precum au fost cele cu Disciplina de Farmacodinamie, au permis realizarea unor metode şi aparate originale în domeniul testărilor farmacologice. În acest sens s-au realizat un număr de şase aparate asistate de un microcalculator (două brevete de invenţii şi patru de inovaţii).
Apar materiale care aprofundează caracterul interdisciplinar și integrarea disciplinei de Fizică Farmaceutică în domeniul profesiei de bază - Aplicații ale Fizicii in Practica Farmaceutică (2013).
Disciplina dispune de materiale didactice complete (cursuri şi caiete de lucrări practice), elaborate într-un stil modern, cu multiple referiri la noţiunile studiate în cadrul celorlalte discipline: Chimie Fizică, Tehnică Farmaceutică, Controlul Medicamentului, Management, Farmacie clinică, etc.
Pentru curs, programa analitică dedicată Fizicii Farmaceutice acoperă capitole fundamentale ale fizicii (mecanică, fizică moleculară și căldură, electricitate, optică, fizica nucleară) dezvoltate în trei materiale de bază - Fizica Farmaceutică (Volumele 1,2,3). Aceste materiale prezintă elemente de fizică fundamentală și reflectarea acestora în aplicații specifice domeniului farmaceutic.
În completarea cursului, lucrările practice desfășurate într-un laborator complet renovat și utilat modern în anul 2020, urmează capitolele detaliate în cursul teoretic, cu accent pe metodele de analiză fizică prezente în Farmacopeea Română și Europeană (densimetrie, calorimetrie, topiri, tensiune superficială, vâscozimetrie, microscopie, spectrofotometrie, refractometrie, polarimetrie, radiofarmacie, etc.), conform materialului – Determinarea parametrilor fizici, în laboratorul farmaceutic.
Din anul 1986, introducerea informaticii în cercetările farmaceutice a fost urmată de înfiinţarea un cabinet de informatică pentru iniţierea studenţilor și din anul 1995 s-a introdus cursul de Aplicaţii ale Informaticii în Domeniul Farmaceutic, destinat tuturor specialităţilor farmaceutice existente în programa rezidenţiatului. În anii următorii, ținând pasul cu dezvoltarea domeniului, apar noi materiale - cursul de Iniţiere în Informatică (1997), Informatica – Note de curs (2011).
Pentru informatică, dotarea actuală dispusă într-un laborator nou, (reţea de calculatoare, cu dispozitive multimedia, reţea video), a permis abordarea unor teme moderne: baze de date şi sisteme expert, reţele neuronale, obţinerea unor clipuri video cu caracter didactic, elaborare de materiale în sistem hipertext, imprimare 3D, etc. Lucrările practice de informatică se desfăşoară într-un stil modern, cu ajutorul unui soft specializat, care permite cadrului didactic să explice (să exemplifice) pe calculatorul său şi apoi, să urmărească activitatea individuală a studenţilor.
De asemenea, în desfășurare, s-a inițiat elaborarea unor baze de date pentru mai multe discipline ale Facultăţii, precum și implementarea unui laborator cu tehnologie de realitate virtuală.
În privința direcțiilor de cercetare, există câteva linii principale,care s-au constituit în teme propuse pentru a fi realizate ca proiecte de cercetare naționale și anume:
- Realizarea unei platforme inovative pentru colectarea și analiza datelor de utilizare off-label a medicamentelor pentru populații speciale, bazată pe sistemul de prescriptie electronica implementat recent
- Realizarea de studii ale utilizării imprimantelor 3D în domeniul farmaceutic
- Dezvoltarea unei baze de cunoștințe utilă în studiile de biofarmacie, prin realizarea și implementarea unei platforme care să cuprindă informații esențiale privind datele utile cercetătorilor, personalului implicat în producția și controlul diferitelor forme farmaceutice cu posibilă utilitate terapeutică
- Crearea unor programe de master dedicate farmaciștilor, cu tematici adaptate niveluluui de cunoaștere specific perioadei actuale
- Studii clinice ale produselor radiofarmaceutice obținute la Institutul Național de Fizică Nucleară ”Horia Hulubei”.