Farmacodinamia s-a predat în învăţământul farmaceutic din Bucureşti încă de la înfiinţarea acestuia (1855). Timp de mulţi ani nu a existat o disciplină independentă de farmacodinamie, cunoştinţele de specialitate fiind înglobate în altele înrudite.
În 1934, s-a înfiinţat în cadrul Facultății de Farmacie, Catedra de Farmacognozie şi Farmacodinamie, condusă de C. Kollo, ca suplinitor, până în 1935, când a fost titularizat profesorul dr. Gheorghe Martinescu. Din 1938 este numit titular profesorul dr. Gheorghe Niculescu. Odată cu acumularea de noţiuni noi în domeniul farmacodinamiei, cursurile de Farmacognozie şi Farmacodinamie s-au diversificat, ajungându-se la necesitatea de a separa cele două discipline.
Astfel, începând cu anul universitar 1947-1948, Farmacognozia s-a predat în anul IV, iar Farmacodinamia, ca disciplină separată, în anul V. Prof. dr. doc. Dumitru Dobrescu, farmacist şi medic farmacolog, a condus Disciplina de Farmacodinamie din Facultatea de Farmacie, Bucureşti, timp de 30 de ani (1967-1997).
Sub coordonarea lui, programa analitică a cursului este sistematizată în două capitole mari: partea generală şi cea specială. Prof. dr. Aurelia Nicoleta Cristea a urmat la conducerea Catedrei de Farmacologie, de la 1 septembrie 1997, după pensionarea dlui profesor Dobrescu. În prezent, Disciplina de Farmacologie și Farmacie Clinică este condusă de prof. dr. Simona Negreș.