Prof. univ. | Stanca Tudor-Horia | titular |
Asist. univ. | Tabacaru Bogdana | titular |
Asist. univ. | Ranetti Antonia Elena | determinat |
Disciplina Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. Agrippa Ionescu” funcționează din anul 2006, prin acceptarea Secției de Oftalmologie ca și Secție Clinică de către U.M.F. „Carol Davila”.
Din punct de vedere profesional, Secția Clinică de Oftalmologie este un reper în ultimele două decade în ceea ce privește chirurgia intraoculară, chirurgia refractivă laser a corneei, aplicațiile laserilor în oftalmologie și investigațiile înalt tehnologizate ale patologiei oculare.
De-a lungul timpului au fost desfășurate în cadrul clinicii numeroase cursuri de educație oftalmologică pentru studenți, rezidenți, medici specialiști și primari oftalmologi, iar personalul nostru didactic a fost implicat în derularea a numeroase programe de instruire profesională în colaborare cu alte clinici universitare din țară și din străinătate.
Personalul nostru didactic face parte din structurile de conducere ale majorității societăților profesionale oftalmologice din România (Societatea Română de Oftalmologie, Societatea Română Retina, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, Societatea Română de Glaucom) fiind profund implicat în organizarea tuturor Conferințelor și Congreselor de profil.
În planul relațiilor internaționale, acțiunile desfășurate de către cadre didactice ale clinicii noastre au dus la materializarea programului de educație oftalmologică ONE Network al Academiei Americane de Oftalmologie, ce a devenit accesibil tuturor oftalmologilor români.
Activitatea Clinicii noastre este preponderant chirurgicală fiind axată pe mai multe subdomenii ale chirurgiei oculare:
– chirurgia cristalinului
– chirurgia reparatorie complexă a segmentului anterior
– chirurgia glaucomului
– chirurgie vitreo-retiniană
– chirurgie oculo-plastică
– chirurgie laser oculară
Avem deasemenea o experiență unanim recunoscută în ceea ce privește investigațiile oftalmologice de înaltă tehnologie – tomografie în coerență optică, angiofluorografie, ecografie oculo-orbitară, topografie și tomografie corneană.
Am realizat în premieră națională și europeană intervenții laser – emboliza transluminală cu laser YAG și hialoidotomia posterioara cu laser YAG.
Activitatea medicală se realizează în cele patru cabinet de consultații/ investigații/ intervenții laser și în blocul operator modern cu două săli de operație complet dotate cu microscoape operatorii și aparatură chirurgicală de ultimă generație.
Dispunem deasemenea de sisteme video de înaltă rezoluție atât la nivelul blocului operator, cât și în cabinete, ce permit urmărirea în direct a operațiilor, respectiv examinărilor/investigațiilor.
Stagiul de oftalmologie pentru studentii din anul VI ai Facultății de Medicină din U.M.F. “Carol Davila” se desfășoară pe parcursul unui modul de 2 săptămâni. Tematica abordată la cursuri și lucrări practice cuprinde:
Sunt prezentate cursuri redactate în format Power Point și puternic susținute imagistic.
Sunt realizate lucrări practice și demonstrații din zona de interes a specialității.
Sunt proiectate intervenții chirurgicale live-like și animații sugestive pentru capitolul de referință.
Sistemul de lucru cu studenții are la bază principiul interactivității și ca atare se încearcă permanent un schimb bidirectional de informații și integrarea noțiunilor oarecum abstracte de oftalmologie în universul mult mai familiar al medicinei generale.
În cadrul clinicii își desfăsoară pregătirea medicii rezidenți în specialitatea oftalmologie (stagiu de 4 ani) precum și medici rezidenți în alte specialități medicale și chirurgicale (stagiu de oftalmolgie complementar specialității de bază a rezidentiatului, cu durată între 1-3 luni).
Activitatea de educare este continuă în ceea ce privește rezidenții, realizându-se zilnic prin implicarea lor directă în toate aspectele activității clinice.
Pregătirea rezidenților se face în acord cu normele curiculare din România, dar puternic influențați de programele de pregătire din S.U.A. sau alte state europene recunoscute în elita oftalmologiei mondiale. Bibliografia de pregătire oftalmologică românească este într-o continua schimbare, iar noi suntem adepții tratatelor internaționale unanim acceptate. Ca atare “Basic Clinical and Science Course” în 14 volume al Academiei Americane de Oftalmologie și „Kanski’s Clinical Ophthalmology” sunt lectura fundamentală a oricărui medic în formare spre a deveni oftalmolog.
Activitatea de cercetare se realizează deasemenea prin implicarea rezidenților. Acest aspect se regăsește în lucrările publicate în reviste naționale și internaționale, precum și în prezentările științifice susținute la congresele naționale și internaționale la care participăm.
Derulăm cursuri de perfecționare atât sub forma celor postuniversitare, cât și de tip vizită de documentare. Suntem solicitați pentru sesiuni demonstrative de chirurgie intraoculară (segment anterior și posterior) și pentru instruire în utilizarea tehnicilor de investigație oftalmologică de înaltă tehnologie (tomografie în coerență optică, ecografie oculo-orbitară) și a laserilor terapeutici oftalmologici.
Cursurile postuniversitare se susțin anual, iar tematica acestui an universitar cuprinde:
– data propusa:13.03.-17.03.2017
– medici specialisti si primari oftalmologi
– durata 2 zile
– data propusa: 13.04.-14.04.2017
– medici specialisti si primari oftalmologi
– durata 1 saptamana
– data propusa: 05.06.-09.06.2017
– medici specialisti si primari oftalmologi