Profesor Dr. Ioana Alina Anca a condus Disciplina I în perioada octombrie 2003 – iunie 2015. Pe lângă activitatea de profesor în pediatrie a fost membru fondator al grupului de cardiologie pediatrică, pionier în ecografia pediatrică românească (autor unic al cărţii cu titlul „Ecografia transfontanelară la nou-născuţi şi sugari – abordare practică”), coordonator a numeroase cursuri postuniversitare, membru marcant al echipei de cercetare ştiinţifică al Institutului. Domnia sa a susţinut cursuri universitare, a îndrumat instrucţia practică şi a condus studiile de licenţă a numeroase generaţii de studenţi, dovedindu-se un cadru didactic excepţional, cu deosebite calităţi de a împărtăşi cunoştinţele şi cu o atitudine corectă şi protectoare faţă de tinerii discipoli.
Conferenţiar Dr. Tatiana Ciomârtan, actualul şef al Disciplinei I Pediatrie şi-a început cariera profesională sub îndrumarea Prof. Dr. Răzvan Prişcu, a Prof. Dr. Adrian Georgescu şi a dr. Octavian Rusu şi a echipei de cadre didactice şi eminenţi medici din Institut. De la aceştia a avut privilegiul de a-şi însuşi cunoştinţe teoretice şi deprinderi practice, precum şi dragostea pentru nou-născuţii şi copiii pe care i-a îngrijit de-a lungul a peste 25 ani. Multiplele stagii de pregătire în străinătate (Japonia, Mexic, Marea Britanie, SUA etc) în domeniul pediatriei, neonatologiei şi, mai ales al terapiei intensive pediatrice i-au deschis noi orizonturi şi au motivat-o să depună eforturi pentru iniţierea supraspecializărilor pediatrice în România. Activitatea de asistenţă medicală, didactică şi de cercetare a echipei Disciplinei 1 Pediatrie a INSMC se doreşte a fi o continuare firească a tradiţiei bogate a acesteia.
În Institut au fost dezvoltate domenii de înaltă expertiză in arii de pionierat cum ar fi iniţierea primului program naţional de screening pentru maladii ereditare. Încă din 1975 in Institut au apărut primele structuri care au permis dezvoltarea actualului program naţional de screening pentru fenilcetonurie şi pentru hipotiroidism congenital – şi în prezent câteva zeci de mii de nou născuţi din toate judeţele din sudul României continuă să beneficieze de activitatea laboratorului de screening şi de cea a Centrului de Excelenţă în medicina materno-fetală. Cabinetul de Genetică al Institutului a fost multă vreme coordonat de către dnul dr. Emil Tomescu, unul dintre cei mai importanţi experţi români în fibroza chistică şi pionier al geneticii pediatrice în ţara noastră.
Pe lângă valenţele academice ale spitalului ar fi de citat elementele de pionierat în redactarea protocoalelor şi ghidurilor de practică, fiind de notorietate înainte de 1989 Scrisorile Metodologice ale Institutului care au stat la baza activităţii de îndrumare şi control în domeniul pediatriei în România. În prezent INSMC este organul tehnico-metodologic al Ministerului Sănătăţii în domeniul sănătăţii femeii şi copilului, implicat în educaţia pentru sănătate şi coordonatorul unor programe naţionale de sănătate a mamei şi a copilului.
IOMC / INSMC a participat şi participă substanţial la activitatea de cercetare şi la elaborarea Ghidurilor de Creştere şi Dezvoltare ale Copilului, precum şi la elaborarea Ghidurilor de practica ale Societăţii Naţionale de Pediatrie. INSMC este cunoscut ca fiind una dintre unităţile care oferă asistenţă medicală in unităţi spitaliceşti şi ambulatorii; este cunoscut ca unitate de învăţământ medical superior (obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie), centru de specializare şi perfecţionare postuniversitară, precum şi învăţământ pentru personalul mediu.
Cercetarea ştiinţifică (in domeniul sănătăţii mamei şi a copilului) este un obiectiv major al activităşii INSMC. Zeci de studii clinice s-au desfăşurat în Institut în arii pediatrice variate – studii de antibioterapie, de vaccinologie, studii la pacienţi cu astm, fibroză chistică şi alte maladii respiratorii pediatrice, studii în aria imunologiei, a reumatologiei pediatrice, studii privind tehnici de imagistică pediatrică. În acest fel s-a acumulat o foarte valoroasă expertiză.
În cadrul Disciplinei I de pediatrie stagiile practice se desfăşoară în compartimentul de terapie intensivă, secţia clinică pediatrie I, secţia clinică pediatrie II, compartimentul de primiri urgenţe, cabinetul de ecografie pediatrică.