Avem o abordare comprehensivă în ce privește cercetare aștiințifică în Medicina de Recuperare, bazându-ne pe modelul O.M.S. al funcționării umane, prezentat în Clasificarea Internațională a Funcționării.
Domeniile noastre de interes sunt: abilitățile de mișcare ale fiincței umane și ergonomia, spasticitatea și durerea, tehnologiile asistive și robotica de recuperare, reabilitarea cognitivă și terapia tulburărilor de limbaj, biofeedback-ul și sistemele de senzori, balneologia, educația pentru sănătate și instruirea științifică a tinerilor specialiști din domeniul medical. Ca urmare, am participat și participăm la o serie de proiecte d ecercetare-dezvoltare naționale și internaționale cu privire la îmgrijirile medicale și la tehnologia destinată specialității Medicină de Recuperare.
Ne străduim să dezvoltăm și să implementăm în practica clinică de recuperare medicală rezultate ale cercetărilor științifice care au utilitate și eficiență practică în a reduce deficitele funcționale, dizabilitatea și durerea, pentru a îmbunătăți capacitatea de manifestare și performanța persoanelor în interacțiune cu mediul, pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor persoane, în termenii recuperării medicale bazate pe dovezi.
Dorim să putem aplica rezultatele cercetărilor noastre și pentru a îmbunătăți educația medicală și ergonomia.
Activitatea noastră de cercetare include:
- Studii clinice asupra variate intervenții specifice medicinei de recuperare pentru reducerea deficitelor motorii, durerii, spasticității, ca și pentru testarea și evaluarea de noi tehnologii de recuperare medicală, tehnologii pentru diagnostic clinic, funcțional și psihologic și pentru terapie, ca și pentru intervenții profilactice, implementarea de noi tehnologii și rezultate de cercetare în practica clinică, studii doctorale în Medicina de Recuperare.
- Activitate de cercetare în echipe interdisciplinare în cadrul unor proiecte de cercetare-dezvoltare naționale și internaționale finanțate cu privire la noi tehnologii de recuperare medicală. Am fost premiați cu Diploma „Ambient Assisted Living J.P. Award finalist” conferită de către forumul AAL Forum în anul 2011, pentru proiectul Is-Active.
- Diseminarea rezultatelor activității de cercetare: comunicări orale și postere prezentate la manifestări științifice medicale și tehnice naționale și internaționale; publicarea de articole în publicații naționale și internaționale: 32 de articole in extenso și 11 rezumate în publicații ISI și ISI Proceedings, ca și 36 de articole apărute în reviste indexate în alte baze de date internaționale importante, și 5 brevete naționale de invenție.
Activitatea de învățământ:
Activitatea de învățământ superior din clinica de Recuperare Medicală se adresează studenților Facultății de Medicină, studenților doctoranzi, medicilor rezidenți, ca și studenților din domeniul balneo-fizio-kinetoterapie și implică:
- Cursuri teoretice de Recuperare Medicală (inclusiv medicina fizică).
- Instruire practică în Recuperare Medicală (inclusiv medicina fizică).
- Evaluarea cunoștințelor teoretice și abilităților practice de Recuperare Medicală (inclusiv medicina fizică).
Infrastructura disponibilă:
- Laborator de analiza mersului.
- Laborator de testare cardio-pulmonară.
- Laborator de neurofiziologie: Electromiografie – Viteze de conducere nervoasă, Biofeedback.
- Laborator de ecografie musculo-skeletală.
- Laborator de stimulare magnetică.
- Echipament pentru exerciții fizice terapeutice și pentru aplicații de agenți fizici.
Activitate de cercetare
Proiecte finantate finalizate: