Disciplina

Activitatea de cercetare, cu tematică extrem de diversă, se desfasoară in colaborare cu membrii colectivului de cercetare din institut, studiile epidemiologice efectuate în ceea ce priveşte statusul nutritional al copilului fiind reprezentative pentru Romania.

Colectivul catedrei a participat la elaborarea de ghiduri si protocoale de diagnostic si tratament in pediatrie. Valorificarea rezultatelor obţinute din activitatea de cercetare s-a finalizat cu comunicari si postere la diferite manifestari stiintifice.

Pe tot parcursul anului III studentii facultatii vor studia o disciplina extrem de importanta: pediatria (medicina copilului).

Aceasta specialitate medicala cuprinde 3 domenii distincte: – puericultura (pediatria profilactica) care prezinta varstele copilariei, procesul de crestere si dezvoltare pe etape de varsta, notiuni de alimentatie si nutritie, vaccinari. – pediatria clinica care abordeaza patologia caracteristica copilului pe aparate si sisteme, cu descrierea simptomatologiei, metodelor de diagnostic si tratament – pediatria sociala prin care pacientul pediatric este apreciat si prin prisma interactiunilor cu mediul sau social (familie, colectivitate)

Cursurile se tin sub forma unor prelegeri cu mijloace moderne de prezentare, studentii avand posibilitatea de a a-si lamuri neclaritatile prin intrebari asupra materiei predate.

Cursul se preda pe parcursul intregului an scolar (2 semestre) cate o prelegere a cate 2 ore saptamanal in sala de curs moderna, amenajata in incinta Institutului pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Obiectivul final al cursului urmareste instruirea studentilor in vederea aplicarii in practica viitoare a notiunilor teoretice dobandite in facultate.

Profesia de asistent medical are un caracter foarte practic si in afara notiunilor teoretice, studentii beneficiaza de ore de lucrari practice desfasurate tot in cadrul Institutului pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

Pe parcursul acestor ore se urmareste pregatirea care sa le permita sa faca fata cazurilor cu care se vor confrunta in meseria aleasa, prin participarea la procesul de ingrijire si efectuare a tehnicilor de investigatie si a procedurilor medicale din activitatea terapeutica specifica pacientului pediatric. In cadrul disciplinei studentii isi pot alege una dintre temele propuse pentru efectuarea lucrarii de licenta, beneficiind de documentare din cazuistica institutului.

  1.  ”Statusul deficitului de iod prin determinarea TSH-ului neonatal in Romania” prezentata la Congresul Comun al Societatilor Romane de Endocrinologie si de Psihoneuroendocrinologie  23-25 iunie 2016 Brasov
  2. ”Interdisciplinary intervention to prevent severe disability in children” prezentata la Congresul UMF “Carol Davila” (editia a IV-a) 2-4 iunie 2016 Bucuresti
  3. ”Preventia si managementul obezitatii la copil prin screening-ul antropometric al copiilor de varsta scolara” prezentata la al VII-lea Congres National de Medicina Scolara si Universitara 8-9 aprilie Bucuresti
  4.  ”Neonatal screening for hypothyroidism in Romania” prezentata la ECE, Dublin, Irlanda, 2015
  5. ”Vitamin D assessment in infants with prolonged hospitalisation” prezentata la ECE, Wroclaw, Poland, 2014
TOP