Disciplina Radiologie dentară și generală - Spitalul Universitar de Urgență București

Șef Lucrări Epistatu Dragos titular
Asist. univ. Dogioiu Florian-Constantin titular
Asist. univ. Ghiuta Elena-Consuela titular
Asist. univ. Constantinescu Sorin determinat

La inceput, studenții Facultății de Stomatologie studiau radiologia dentară și generală la Catedra de radiologie a Facultății de Medicină Generală din cadrul Spitalului Cantacuzino, unde șefi de catedră au fost, pe rând, Prof. Dr. Bîrzu, Prof. Dr. Butnaru și Prof. Dr. Grancea.

În anul 1962, un medic radiolog de impecabilă probitate profesională a fost mutat de la Spitalul Cantacuzino la Spitalul Clinic de Stomatologie București în cadrul Clinicii de chirurgie B.M.F., fiind desemnat să asigure pregătirea în domeniul radiologiei a studenților la stomatologie. Vorbim aici de Șef de lucrări Dr. Mihai Rădulescu, autorul (alături de Prof. Dr. Valerian Popescu) a primei cărți de radiologie stomatologică din România, apărută în 2 ediții, la începutul anilor ’80.

În 1993, s-a constituit Catedra de Radiologie Stomatologică din cadrul Facultății de Stomatologie, sub conducerea Prof. Dr. Sorin Login până la pensionare, în 2009, de când conducerea Disciplinei de Radiologie Dentară și Generală a fost preluată de Șef de Lucrări Dr. Dragoș Epistatu.

Disciplina de Radiologie Dentară și Generală are 2 componente:

  1. a) Radiologie Generală, care funcționează în cadrul Serviciului de Imagistică al Centrului de Medicină Aeronautică din cadrul Spitalului Militar Central, unde se realizează examene imagistice diagnostice pentru multe specialități (chirurgie, medicină internă, medicină dentară, cardiologie, ORL, etc.)
  2. b) Radiologie Dentară, amplasată la parterul Spitalului Clinic de Stomatologie „Dr. Dan Theodorescu” având asociată o clinică imagistică particulară care realizează examinări imagistice specifice medicinei dentare.

 Subdomenii de interes pentru activitatea de cercetare :

  • tomografie computerizată în medicina dentară
  • tehnici imagistice cu nivel scăzut de radiație
  • IRM

 

a) Programul ‘Parteneriate in domeniile prioritare’

  1. Grant CNMP, contract 41-034/14.09.2007: „Protocoale clinice pentru optimizarea performantelor aplicatiilor microscopiei dentare – MICRODENT” – colaborator Dr. Dragoș Epistatu.
  2. Contract nr.71-080/2007 „Materiale multifunctionale cu efect bioactiv destinate implantologiei” – specialist.
  3. Granturile Academiei Române 2007: Studiu clinic si imagistic privind integrarea implanturilor endoosoase cu sau fara aport de biomateriale de aditie osoasa- Rol in proiect: Dr. Dragoș Epistatu – director de program

b) Contracte de cercetare din competitii internationale:

  Contract de cercetare  :RSRP 2011-2016, Romanian –Swiss Research Programme         (Grant Agreement between the Romanian and Swiss Beneficiaries), Acord Privind Studiul Clinic – principal investigator  din Romania: dr. Dragoș Epistatu .

TOP