Prof. univ. | Potop Vasile | titular |
Șef Lucrări | Ciocalteu Alina-Mihaela | titular |
Asist. univ. | Dragosloveanu Christiana-Diana-Maria | titular |
Asist. univ. | Dascalescu Dana-Margareta Cornelia | titular |
Disciplina de Oftalmologie de la Facultatea de Medicină Dentară a funcţionat în cadrul Facultăţii de Medicină Generală până în 1993, şef de disciplină fiind Conf. Dr. Sandu Mihail între 1980-1989 şi prof. Dr. Marieta Dumitrache între 1989-1993.
Din anul 1993 disciplina de Oftalmologie funcţionează în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară si a fost condusa de prof Dr Marieta Dumitrache din anul 1989 pana in anul 2012.
Dina anul 2012 pana in prezent Seful Disciplinei de Medicina Dentara este Conf Dr Vasile Potop
Cadrele didactice de la disciplina de Oftalmologie- Facultatea de Medicină Dentară desfăşoară activitate practică în spital în cadrul Clinicii de Oftalmologie- Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, urmăresc, diagnostichează, tratează medical şi chirurgical bolnavii internaţi.
Conferenţiar Dr. V. Potop activează în cadrul Secţiei II (etajul IV) a Spitalului clinic de Urgenţe Oftalmologice având activitate clinică integrată la patul bolnavului, asigurând asistenţa medicală zilnică la bolnavii cu boli oculare internaţi şi în ambulator.
Sef lucrari Universitar Dr. Alina Mihaela Ciocâlteu desfăşoară activitate clinică în cadrul Laboratorului de Explorări Funcţionale şi Laseri (parter) efectuând explorări medicale oftalmologice (biometrie, ecografie, tomografie în coerenţă optică, pahimetrie, microscopie speculară) pentru urgenţe, pentru pacienţii internaţi şi pentru cei din ambulatoriul de specialitate.
Asist Unv Dr Christiana Celea este tanar medic specialist, pregatit in cadrul Clinicii Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice si manifesta interes deosebit pentru patologia glaucomului congenital.
Se desfăşoara îndrumare teoretică şi practică pentru
Cadrele didactice sunt preocupate de pregătirea continuă de specialitate, participand la numeroase Manifestari stiintifice de specialitate in tara si in strainatate.
Cadrele didactice sunt preocupată pentru îmbunătăţirea performanţelor profesionale, la nivelul catedrei fiind elaborate in ultimii 5 ani
Colectivul a fost echipa de investigatori la proiectul de cercetare exploratorie prezentat la CNCSIS (PN II-ID-PCE-2008-2, no 278) – Studiul unui nou algoritm terapeutic şi a unui sistem expert în diagnosticul şi tratamentul glaucomului primitiv cu unghi deschis.Proiectul propunea un termen nou în literatura de specialitate – presiunea oculară în context fiziopatologic, iar cercetarea avea un caracter interdisciplinar unind oftalmologi care studiau relevanţa clinică a acestui parametru nou şi specialişti IT de la Fcultatea de Automatică Bucureşti care studiau includerea datelor clinice într-un program IT accesibil fiecărui oftalmolog; acest lucru ar fi permis o evaluare individualizată a configuraţiei factorilor de risc ai unei boli care nu se vindecă niciodată. În urma competiţiei, proiectul nu a obţinut finanţare şi a fost recomandat pentru cercetare aplicativă
Cadrele universitare desfăşoara îndrumarea în activitate practică studenţi în stagiu şi cursul teoretic de oftalmologie la Facultatea de Medicină Dentară.
Conţinutul cursului
CURS 1:Anatomia şi fiziologia globului ocular şi anexelor. Refracţia oculară:
CURS2: Patologia pleoapelor şi aparatului lacrimal.
CURS 3: Patologia orbitei, motilitate oculara, patologia conjunctivei
CURS 4: Patologia corneei, patologia uveei.
CURS 5: Patologia cristalinului.
CURS 6: Glaucomul primitiv, secundar, congenital.
CURS 7: Patologia retinei şi a nervului optic.
CURS 8: Traumatismele globului ocular şi anexelor.
Conţinutul lucrărilor practice:
Relatia intre bolile infectios inflamatorii oculare si patologia stomatologica
BREVIAR DE OFTALMOLOGIE, V. Potop, Alina Ciocalteu, Ed Universitara Carol Davila, 2013, ISBN: 978-973-708-662-4
Bibliografie:
Carti si capitole in carti de specialitate