Prof. Dr. EUGEN POPESCU
02.08.1938 – 16.09.2023
Profesorul dr. EUGEN POPESCU a fost un etalon de excelență pentru comunitatea medicală românească.
Urmând o solidă tradiție în medicina internă, Prof. Popescu a fost în același timp un pionier în imunologie clinică și unul dintre fondatorii școlii românești de reumatologie. Cu o pasiune neobosită pentru patologii complexe, o minte strălucită și abilități clinice remarcabile, și-a dedicat viața pacienților săi, de al căror respect și prețuire s-a bucurat permanent, reprezentânt totodată o sursă de inspirație pentru multiple generații de studenți și tineri medici.
În calitate de Președinte al Societății Române de Reumatologie, Prof. Popescu a adus un aport major la dezvoltarea acestei specialități medicale în România, munca sa contribuind semnificativ la înțelegerea și tratamentul bolilor reumatice mediate imun.
Ca Decan al Facultății de Medicină, Prof. Popescu a schimbat radical sistemul de învățământ medical din România. A fost un vizionar care a introdus concepte revoluționare precum sistemul modular în învățământul clinic, o metodă modernă și eficientă de predare, susținând astfel formarea medicilor într-un mod coerent și concentrat. A susținut examinările de tip grilă, ceea ce a adus un standard riguros în admiterea la Facultatea de Medicină și evaluarea cunoștințelor studenților și viitorilor studenți. Prin introducerea informaticii în programa de învățământ medical, a contribuit la alinierea educației medicale cu progresele tehnologice ale vremurilor. Aceste inovații au modernizat învățământul medical, pregătind viitoarele generații de medici pentru provocările dintr-o lume în continuă schimbare.
Personalitate enciclopedică, carismatic, cu o cultură vastă și o abilitate excepțională de a împărtăși cunoștințele, a lăsat o amprentă profundă în inimile și mințile tuturor celor care au avut șansa să-i fie discipoli.
Nu în ultimul rând, Prof. Dr. Eugen Popescu a fost, fără îndoială, un exemplu de verticalitate morală de excepție. A rămas fidel principiilor și standardelor etice în tot ceea ce a făcut în viața și activitatea sa, nu a făcut compromisuri, iar această integritate morală l-a definit ca om și profesionist.
Cu profundă recunoștință și sincer respect, îi aducem un ultim omagiu pentru contribuția sa excepțională la medicina și educația medicală din România, iar sufletul său să odihnească în pace.