Disciplina Hematologie (Clinica și Laborator) - Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic Colentina

Prof. univ. Coriu Daniel titular
Șef Lucrări Dobrea Camelia Marioara titular
Șef Lucrări Ursuleac Iulia titular
Șef Lucrări Tatic Aurelia titular
Asist. univ. Bratu Denisa titular
Asist. univ. Crisan Ana-Manuela titular
Asist. univ. Grigore Andra titular
Asist. univ. Bardas Alexandru determinat
Asist. univ. Cirstea Mihaela titular
Asist. univ. Georgescu Georgeta-Daniela titular
Asist. univ. Irimia Ruxandra-Maria determinat

Centrul de Hematologie si Transplant Medular ( CHTM)  din Bucuresti este cea mai veche si cea mai  mare unitate medicala cu acest profil din Romania. Este alcatuit din patru departamente care s-au infiintat pe rand:  Clinica de Hematologie, Laboratorul de Analize Hematologice Speciale, Banca de Celule Stem si Unitatea de transplant medular.

La conducerea sa s-au precedat 6 personalitati: Acad. Prof. Dr. Constantin T. Nicolau – fondatorul in 1951 al Clinicii de Hematologie ( prima din tara) si al retelei de centre de conservare si transfuzii, cel dintai profesor de hematologie din invatamantul medical superior romanesc; Conf. Dr. Emil Popescu – animatorul modernizarii hematologiei romanesti; Conf. Dr. Elena Butoianu – continuatoare a acestei linii si promotoare a cercetarii bolilor mieloproliferative cronice; Acad. Prof. Dr. Stefan Berceanu – creatorul actualei clinici din Spitalul Fundeni ( 1976), cu o structura organizatorica unica in Romania compusa dintr-o baza clinica cu 153 paturi – cea mai mare din tara – cuplata cu 8 laboratoare proprii de inalta specializare; Prof. Dr. Dan Colita, membru al Academiei de Stiinte medicale – membru fondator al compartimentului de transplant medular  (2000); Prof. Dr. Coriu Daniel – actualul conducator al Centrului, actualizeaza sectoare de lucru ale clinicii pe principii admise international, modernizeaza  laboratoarele Centrului, promovand liniii noi de lucru cum ar fi proteomica si genetica moleculara.

I.3. ACTIVITATE MEDICALA:

Centrul de  Hematologie si Transplant Medular al I.C.Fundeni este alcatuit din:

  • Departament de Hematologie Adulți cu trei secții clinice (156 paturi), in secția a doua funcționează compartimentul de Leucemii Acute (20 paturi)
  • Departament de Transplant Medular (secția a IV-a) – 12 camere sterile
  • Departament de spitalizare de zi
  • Banca de Celule Stem
  • Departament de Laborator de Analize Hematologice Speciale care include laboratoarele de: Citologie si Citochimie, Hemopatologie, Hemostaza, Citogenetica si FISH, Culturi Celulare, Proteinologie si Hemoglobinopatii, Biologie Moleculara, Citometrie in Flux.
  • Nucleu de Studii Clinice
  • Laborator de Cercetare

Asistenta medicala de specialitate include diagnosticul, tratamentul si monitorizarea urmatoarelor patologii: anemii congenitale (talasemiile) si dobandite; sindroamele hemoragice ereditare (hemofiliile) si dobandite;  limfoamele hodgkiniene si nonhodgkiniene;  leucemiile acute si cronice;  sindroamele mielodisplazice; mielomul multiplu si amiloidoze.

Suntem singura unitate sanitara din Romania capabila sa asigure un management complex al pacientului cu boli hematologice: diagnostic de inalta performanta, tratament conform standardelor internationale, inclusiv transplant medular – autotransplant, transplant medular allogeneic inrudit sau neinrudit, transplant haploidentic.

In  Centrul nostru avem aproximativ 14 000 internari /an si 6000 spitalizari zi / an.

80% din acesti pacienti au boli maligne.

Centrul de Hematologie si Transplant Medular (CHTM) functioneaza ca baza de invatamant a Facultatii de Medicina din Bucuresti si deruleaza programe largi , atat pentru studenti, cat si pentru medici rezidenti sau specialisti care urmeaza diverse programe de specializare si perfectionare in domeniul clinic sau de laborator de specialitate.

Infrastructura dedicata activitatii didactice:

– sectorul clinic – 153 paturi, plus 27 paturi in Unitatea de Transplant Medular

– sector de laborator-  8 laboratoare ultraspecializate in analize hematologice

– amfiteatru 150 locuri (al Institutului Clinic Fundeni)

– sala curs 30 locuri (apartine CHTM)

– sala microscopie 15 locuri  (apartine CHTM)

Activitatea didactica include:

– cursuri  cu studentii din anul VI ai Facultatii de Medicina Generala ( 5 serii pe an )

– cursuri de perfectionare:in Clinica de Hematologie Fundeni se desfasoara anual 12 cursuri de perfectionare cu profil de laborator sau hematologie clinica

– cursuri rezidenti Hematologie Clinica si de Laborator: In Clinica de Hematologie Fundeni se desfasoara simultan 2 cursuri: pentru rezidentii cu profil de hematologie laborator si pentru cei  cu profil de hematologie clinica.

O realizare importanta pentru activitatea didactica de laborator a fost amenajarea unei sali dedicate pentru microscopie cu microscoape noi, inclusiv un sistem de achizitie digitala de imagine care permite desfasurarea in conditii bune a pregatirii de laborator.

In acest moment, in Centrul de Hematologie si Transplant Medular Fundeni exista infrastructura si premisele necesare pentru dezvoltarea cercetarii stiintifice in domeniul hematologiei. Noi avem o platforma moderna pentru diagnosticul si monitorizarea bolilor hematologice. Aceasta este unica in Romania prin complexitatea sa, prin calitatea echipamentelor si supraspecializarea personalului. Avem specialisti in domeniul biologiei moleculare, citometriei in flux, citogenetica / FISH, hematopoieza si culturi celulare, hemostaza, hemopatologie, citologie / citochimie, proteinelor. In activitatea de cercetare  implicam, in mod direct,  studentii si doctoranzii.

Cele mai importante echipamente:

– Laborator de citologie; microscoape optice si fluorescenta, immunohistochimie si citochimie; analizor Sysmex XN (eXcelleNce) ; micorscoape Olympus cu videocamera si system de microfotografiere; CO2 incubator Jouan  and CO2 incubator Heraeus, Inverted microscope Nachet Alpha;

–  Laborator de Flow Cytometry: cu un Becton-Dickinson FACScan ( four colors) si un  Beckman Coulter Navios flow cytometer (10 colors and three lasers )

–  Laborator Citogenetica si  FISH : Microscop Olympus BX61 cu GenASIs Spectral platform for MultiColor Karyotyping; microscop Zeiss si platforma Meta Systems for karyotyping.

– Laborator de Biologie Moleculara : Applied Biosystems – VERTI 96 well Thermal Cycler; Spectofometer Nanodrop 1000; Applied Biosystems – GeneAmp PCR System 9700; Sistem BioCApt;  Roche – Light Cycler 1.5; Roche Light Cycler 480 II. Access to the service for next generation sequencing – MiSeq second generation machine (Illumina).

–  Laborator de Proteine si Studiu Hemoglobinelor: Spectrophotometer, Electrophoresis Systems, Machine fluid high performance chromatography (HPLC), Nefelometer  Dade Benhring; Western blotting System BIO- RAD;

–  Laborator de Hemostaza and Tromboza: Chrono-Log Aggregometer; Automatic coagulation analyzer AMS Bherin, Stago, IL9000, CRONOLOG; TEG5000 Thrombelastograph Hemostasis Analyzer system.

 

Directii cercetare:

– in domeniul biologiei moleculare si studiul proteinelor in  sindroamele talasemice, mielomului multiplu, amiloidoza ereditara si  amiloidoza primara, leucemia mieloida  cronica, leucemii acute, limfoame,

– in domeniul celulelor stem hematopoietice, cellule mezenchimale

Procesul de cercetare este facilitat de parteneriatele deja existente cu Centre de cercetare recunoscute:  Institutul National de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simionescu”, Institutul Cantacuzino; Institutul Politehnic Bucuresti, Universitatea Tennessee, Graduate School of Medicine, Human   Immunology and Cancer Program (HICP), USA; Institute of Genetics and Neurology, Cipru; Laboratorul de biologie moleculara Mannheim, University of Heidelberg, Germany; European LeukemiaNet; Bone Marrow Transplantation, University of Regensburg, Germany; The Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center, Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland, USA.

Noi am creat in Centrul nostru un nucleu de studii clinice si consideram ca studiile clinice trebuiesc stimulate, pacientii trebuie sa fie indrumati pentru inrolare in studii clinice.

Cercetare clinica: in domeniul mielomului multiplu, amiloidozei primare,     leucemiilor, limfoamelor maligne si altor boli hematologice.

PROGRAM CURS STUDENTI

  • Clasificare
  • Hemograma în practica medicală
  • Anemii megaloblastice
  • Anemii hipocrome.
  • AH de cauză extracorpusculară.
  • Anemii hemolitice (AH) de cauză intracorpusculară.
  • Leucemii acute
  • Sindroamele limfoproliferative cronice
  • Limfoame maligne.
  • Aspecte histologice în limfoame.
  • Sindroamele mieloproliferative cronice
  • Hemostaza – explorare
  • Purpure trombocitopenice.
  • Coagularea intravasculară diseminată
  • Boala von Willebrand.

Bibliografia: cursul catedrei

PROGRAM CURSURI PERFECTIONARE

  1. MANAGEMENTUL NEUTROPENIEI FEBRILE LA PACIENTUL HEMATOLOGIC medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  2. BIOLOGIA MOLECULARA IN BOLILE HEMATOLOGICE: DE LA TEORIE LA PRACTICA medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  3. SINDROAMELE ANEMICE: ACTUALITATI DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  4. LEUCEMIILE ACUTE: PROBLEME ACTUALE SI DE PERSPECTIVA medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  5. SINDROAMELE LIMFOPROLIFERATIVE CRONICE SI BOALA HODGKIN: DATE RECENTE DESPRE DIAGNOSTIC SI STRATEGIA TERAPEUTICA medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  6. SINSROMUL HEMORAGIC: PROVOCARE DE DIAGNOSTIC SI MANAGEMENT CLINIC medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  7. GAMAPATIILE MONOCLONALE: ACTUALITATI DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  8. SINDROMUL DE INSUFICIENTA MEDULARA PRIN MECANISME EREDITARE SI DOBANDITE. RISCUL EVOLUTIEI CLONALE SPRE MALIGNITATE medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  9. BOLI MIELOPROLIFERATIVE CRONICE: ACTUALITATI DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie
  10. BOALA TROMBOTICA: ASPECTE NOI DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT medici specialisti si primari specialitatea hematologie clinica si de laborator, biologi incadrati pe posturi de laborator hematologie

Pentru admiterea la doctorat, în sesiunea septembrie 2016, sunt alocate următoarele locuri:

Număr de locuri
Buget/Bursă Buget/Fără bursă Taxă
1 0 6

 

EXAMEN ADMITERE STUDII DOCTORALE 2016: TEMATICĂ SI BIBLIOGRAFIE

  1. ANEMIILE HEMOLITICE CONGENITALE.1
  2. ANEMIILE HEMOLITICE DOBANDITE.1
  3. ANEMIA MEGALOBLASTICA – DEFICITUL DE ACID FOLIC SI VITAMINA B12.1
  4. ANEMIA HIPOCROME
  5. LEUCEMIILE ACUTE. 1
  6. LEUCEMIA LIMFATICA CRONICA. 1
  7. LEUCEMIA MIELOIDA CRONICA.1
  8. LIMFOAME MALIGNE NON-HODGKINIENE. 1
  9. LIMFOMUL HODGKIN. 1
  10. PURPUTA TROMBOCITOPENICA IMUNE. 2

Bibliografie:

  1. Compendiul de specilitati medico-chirurgicale. Volumul I si II pentru concursul national de rezidentiat 2016. Sub redactia: EDITURA MEDICALA REZIDENTIAT.
  2. Actualitati in Medicina Interna. Sub redactia: Leonida Gherasim. Ioan Alexandru Oproiu. EDITURA MEDICALA 2015. Pg 765-785.

Biologie moleculara, imunofenotipare, genetica, FISH, celule stem, transplant medular, talasemii, hemofilii, trombofilii, leucemii, limfoame, mieloame, amiloidoza.

Proiecte de cercetare actuale:

  1. Framework Package6 (FP6): European LeukemiaNet 2004 – 2010
  2. Proiect de Cercetare European LeukemiaNet / European Science Foundation; 2010 – 2014
  3. Proiectul de cercetare EUTOS for CML ( European Treatment and Outcome Study for CML). 2007 – 2014
  4. Programul Cercetare de Excelenta. CEEX # 49  ”Screening-ul si diagnosticul prenatal al beta talasemiei – o  problema de actualitate in medicina preventiva: Fondarea unui registru national pentru supravegherea bolilor genetice”; Perioada: 2005–2008: Institutia Coordonatoare: UMF „ Carol Davila”
  5. Programul Cercetare de Excelenta. CEEX #  74 ; ”Interactiunea micromediului hematopoietic medular cu celula             maligna din mielomul multiplu, relatia dintre productia celulara si              bolile prin tulburare de conformatie a proteinelor monoclonale”;  Perioada: 2006–2008:  Institutia Coordonatoare: UMF „ Carol Davila”
  6. Program National de Cercetare – PN II 41-045: „ Studiu complex privind caracterizarea determinantilor genetici pentru stabilirea corelatiei genotip- fenotip la pacientii cu talasemie intermediara”; Perioada: 2007–2010: Institutia Coordonatoare: UMF „ Carol Davila
  7. Program National de Cercetare– PN II 41-087: „Monitorizarea moleculara a oncogenei hibrid BCR-ABL in leucemia mieloida cronica (LMC) prin REAL TIME cantitativ: Fondarea registrului national pentru pacientii cu LMC”    Perioada: 2007–2010:  Institutia Coordonatoare: UMF „ Carol Davila”
  8. Registrul EUREKA al EuropeanLeukemiaNet(ELN): Colectarea prospectiva a datelor privind profunzimea raspunsului molecular in Leucemia mieloide cronica (CML) tratata cu inhibitori de tirozin-kinaza (TKI). Perioada 2016-2019: Centrul de Studiu CML din Jena, Germania
  1. Hepatic amyloidosis resulting from deposition of the apolipoprotein A-I variant Leu75Pro

Coriu D; Dispenzieri  A; Stevens FJ; Murphy CL; Wang  SC; Weiss DT; Solomon A

AMYLOID-JOURNAL OF PROTEIN FOLDING DISORDERS, 10 (4): DEC 2003; 215-223

  1. A molecular basis for nonsecretory myeloma

Coriu D; Weaver K; Schell M; Eulitz M; Murphy CL; Weiss DT; Solomon A

BLOOD, 104 (3): AUG 1 2004; 829-831 17.

  1. Scanning of beta-globin gene for identification of beta-thalassemia mutation in Romanian population

Talmaci R; Traeger-Synodinos J; Kanavakis E; Coriu D; Colita D; Gavrila L

JOURNAL OF CELLULAR AND MOLECULAR MEDICINE, 8 (2): APR-JUN 2004; 232-240

  1. Amyloid contained in the knee joint meniscus is formed from apolipoprotein A-I

Solomon A; Murphy CL; Kestler; Coriu D; Weiss DT; Makovitzky J; Westermark  P

ARTHRITIS AND RHEUMATISM, 54 (11): NOV 2006; 3545-3550

  1. Laparoscopic subtotal splenectomy in hereditary spherocytosis – To preserve the upper or the lower pole of the spleen?

Vasilescu C; Stanciulea O; Tudor S; Stanescu D; Colita A; Stoia R; Coriu D; Colita A; Arion C

SURGICAL ENDOSCOPY AND OTHER INTERVENTIONAL TECHNIQUES, 20 (5): MAY 2006; 748-752

  1. Budd Chiari syndrome and V617F/JAK 2 mutation linked with the myeloproliferative disorders.

Smira G, Gheorghe L, Iacob S, Coriu D, Gheorghe C.

J Gastrointestin Liver Dis. 2010 Mar;19(1):108-9 14

7 . „In situ” mantle cell lymphoma associated with hyaline-vascular Castleman disease.

Dobrea C, Mihai M, Dănăilă E, Găman A, Coriu D, Ursuleac I.

Rom J Morphol Embryol. 2011;52(3 Suppl):1147-51

  1. Bortezomib in systemic AL amyloidosis: a single center experience.

Coriu D, Badelita S, Talmaci R, Dobrea C, Dogaru M, Ostroveanu D, Crisan M.

Amyloid. 2011 Jun;18 Suppl 1:148-50.

  1. Identification of second generation tyrosine kinase inhibitors relevant mutations in a cohort of
  2. chronic myeloid leukemia patients treated in a single center in Romania.

Kinga Tatar,  Rodica Talmaci,  Dumitru Jardan,  Maria Damian,  Adriana Coliță,  Hortensia Ioniță, Daniel Coriu.

Rev Romana Med Lab. 2011;19(3): 279-287

  1. Real-time qPCR for assessment of minimal residual disease in acute myeloid and lymphoid leukemia.

Dumitru Jardan,  Rodica Talmaci,  Cerasela Jardan,  Daniel Coriu,  Anca Colita,  Andrei Colita, et al.

Rev Romana Med Lab. 2011;19(4):349-3575

TOP