Denumirea proiectului: Valoarea clinică și prognostică a imagisticii avansate la pacienții spitalizați pentru insuficiență cardiacă decompensate (PRO HEART 3D)
Contract Nr: TE 137
Cod Proiect: PN-III-P1-1.1-TE-2019-1285
Tip proiect: PN-III-P1-1.1-PD
Finanțare de la bugetul de stat: 431.326 lei
Durată de desfășurare proiect: 30.09.2020 - 30.08.2022 (24 luni)
Echipa de cercetare:
Director proiect - Șef de Lucrări Dr Sorina Mihăilă-Baldea, Disciplina Medicină Internă și Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgență București, UMF Carol Davila, Medic primar Cardiologie
Mentor - Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Disciplina Medicină Internă și Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgență București, UMF Carol Davila, Medic primar Cardiologie
Abstract
Insuficiența cardiacă (IC) reprezintă o problemă majoră de sănătate, cu morbi-mortalitate crescuta, costuri ridicate și productivitate redusă a pacienților.
Pe baza fracției de ejecție a ventriculului stâng (FEVS) măsurată prin ecografie bidimensională (2DE), IC se clasifică în:
- IC cu FE redusă (ICrFE, FEVS<40%),
- IC cu FE mid-range (ICmrFE, FEVS 40–49%), și
- IC cu EF prezervată (ICpFE, FEVS≥50%).
2DE este metoda principală pentru a diagnostica, clasifica și ghida tratamentul în IC. Totuși, 2DE are numeroase limitări legate de acuratețe, reproductibilitate și valoare prognostică.
În schimb, noi metode imagistice, ca ecografia tridimensională (3DE) și rezonanța magnetică cardiacă (RMC), au dovedit acuratețe și reproducitbilitate superioare 2DE pentru evaluarea dimensiunii, funcției și structurii cardiace. Mai mult, ultrasonografia pulmonară (USP), utilă pentru evaluarea congestiei pulmonare, și diverși biomarkeri sugestivi pentru fibroza miocardică și inflamația sistemică, au fost propuși pentru o mai bună stratificare a pacienților cu ICrFE și ICmrFE. Cu toate acestea, valoarea prognostică a 3DE, a RMC și a USP a fost studiată rar la pacienții cu ICrEF, și deloc în ICmrFE. Mai mult, rolul prognostic al biomarkerilor în funcție de tipul și severitatea IC, rămâne de asemenea de clarificat.
În acest context, obiectivul nostru este de a stabili rolul prognostic al noilor parametri de evaluare a dimensiunii, funcției și structurii cardiace, și a congestiei pulmonare reziduale, prin 3DE, RMC, USP și biomarkeri, la pacienții spitalizați pentru ICrFE și/sau ICmrFE.
Obiective:
Obiectivul acestui proiect este de a evalua rolul prognostic al noilor parametri imagistici de evaluare a dimensiunii, funcției și structurii cardiace și a congestiei pulmonare reziduale, prin 3DE, RMC, USP și biomarkeri, la pacienți cu ICrEF și ICmrEF, pe lângă tehnicile actuale utilizate în evaluarea acestor pacienți, precum 2DE.
Obiectiv primar: Modele predictive de deces cardiovascular (DCV) și spitalizare pentru IC (spIC) la pacienții cu ICrFE și/sau ICmrFE.
Obiective secundare:
1) Modele predictive de DCV, spIC si evenimente cardiovasculare in ICrFE si/sau ICmrFE;
2) Analiza fezabilității, acurateții și reproductibilității parametrilor 3DE în ICrFE și/sau ICmrFE;
3) Identificarea parametrilor care prezic tranziția ICmrFE către ICrFE sau ICpFE.
Rezultate estimate:
Rezultatele estimate sunt în strânsă legătură cu îndeplinirea obiectivului și pot fi sistematizate astfel:
- Identificarea unor modele predictive pentru evenimente cardiovasculare, utilizând parametri 3DE, CMR, LUS și biomarkeri în ICrFE și ICmrFE;
- Identificarea unor parametri imagistici superiori ca fezabilitate, acuratețe și reproductibilitate față de cei utilizați ca referință în prezent;
- Identificarea unor parametri imagistici și biologici care să prezică tranziția de la ICmrFE către ICrFE sau ICpFE.
Etapa 1
Denumire Etapa: Management și coordonare de inițiere a grantului
Rezultate Etapă:
- Definitivarea și submisia documentelor pentru înregistrarea și inițierea studiului (protocol clinic, consimțământ informat și aviz comisie etică)
- Training al echipei de studiu
- Inițierea înrolării pacienților și crearea bazei de date
- Achiziție de softuri dedicate
VALOAREA CLINICA SI PROGNOSTICA A IMAGISTICII AVANSATE LA PACIENTII SPITALIZATI PENTRU INSUFICIENTA CARDIACA DECOMPENSATA
ACRONIM: PROHEART 3D
CONTRACT DE FINANTARE TE 137/2020
Director de Proiect:
Dr. Sorina Mihaila-Baldea
OBIECTIVE PREVAZUTE/REALIZATE ALE PROIECTULUI DE CERCETARE PROHEART 3D
Insuficienta cardiaca (IC) este un sindrom clinic cu o prevalenta de 1-2% in populatia adulta in tarile dezvoltate, crescand la peste 10% la persoanele peste 70 de ani. Mortalitatea si morbiditatea crescute asociate IC reprezinta o problema majora de sanatate, din cauza costurilor medicale crescute si productivitatii scazute a pacientilor.
Diagnosticul si clasificarea IC raman in continua dezbatere, dat fiind faptul ca noi etiologii si categorii hemodinamice apar in urma cercetarii extensive. IC este clasificata in Ghidul European de Cardiologie din 2016 in: IC cu fractie de ejectie redusa (ICFEr, cu FEVS<40%), IC cu fractie de ejectie moderat-redusa (ICFEmr, cu FEVS 40–49%) si IC cu fractie de ejectie prezervata (ICFEp, cu LVEF≥50%. ICFEmr, o noua categorie de IC, a fost introdusa ca o tranzitie intre ICFEp si ICFEr, dar nu exista date publicate referitoare la prognosticul si managemetul acestei categorii de pacienti, iar expertii in IC incurajeaza cercetarea in acest domeniu.
In plus, prognosticul pacientilor cu ICFEmr nu este inca definit. In ultima decada, au fost identificati numerosi markeri de prognostic clinici, biologici si imagistici pentru mortalitatea si/sau spitalizarea pacientilor cu IC. Au fost propusi diferiti parametri cu scopul de a ajuta medicii in evaluarea cat mai corecta a severitatii IC si ghidarea strategiei terapeutice a pacientilor cu IC, dar acestia au reusit in mod limitat sa genereze scoruri prognostice de incredere pentru stratificarea riscului pacientilor. De aceea, studii noi sunt necesare pentru a defini noi metode imagistice si parametri pentru o mai buna caracterizare si stratificare a prognosticului pacientilor cu ICFEmr.
In conformitate cu ghidul actual, diagnosticul si clasificarea IC se fac folosind ecocardiografia bidimensionala (2D), dat fiind costul redus, fezabilitatea crescuta si disponibilitatea larga. Totusi, ecocardiografia 2D are numeroase limitari in ceea ce priveste evaluarea dimensiunilor cavitatilor cardiace si a functiei cardiace, cu o variabilitate inter-observator si intra-observator ridicata, dependenta de reperele anatomice si necesitatea unor prezumtii geometrice pentru cuantificarea dimensiunii si functiei cardiace. Ecocardiografia tridimensionala (3D), metoda inovativa din domeniul imagisticii medicale, utilizata in mod prioritar in proiectul nostru, are avantajul de a masura dimensiunile reale ale cavitatilor cardiace si de a cuantifica gradul de disfunctie cardiaca cu mai mare acuratete si reproductibilitate decat ecografia 2D. In plus, imagistica prin rezonanta magnetica (RM cardiac) este considerata “standardul de aur” pentru evaluarea functiei cardiace si a gradului de “afectare miocardica”, cu valoare prognostica la pacientii IC. Cu toate acestea, metodele inovative de RM cardiac, precum T1 si T2 mapping, au fost insuficient studiate la pacientii cu IC.
In afara de metodele imagistice, diferiti biomarkeri s-au dovedit a avea valoare prognostica la pacientii cu ICFEr, acestia fiind clasificati in functie de rolul lor in procesul de adaptare sistemica sau miocardica ce are loc in IC in: i) markeri de stress miocardic, precum NT-proBNP, peptidul natriuretic atrial (PNA) si adrenomedulina (ADM); ii) markeri de distructie miocardica, precum troponina; iii) marker asociati cu remodelarea si fibroza miocardica, precum soluble suppression of tumorigenesis-2 (sST2), Galectina 3, factorul de diferentiere a cresterii (GDF-15), factorul de crestere si transformare beta (TGF-β1),procollagen I (PICP) si pro-peptidul N-terminal al colagenului III (PIIINP); iv) markeri de inflamatie sistemica, precum proteina C reactiva inalt sensibila (HsPCR), interleukina 6 (IL 6), procalcitonina si endotelina. In plus, molecule mici de ARN care sunt indeaproape implicate in reglarea transcriptiei si post-transcriptiei expresiei genice, precum miRNA 423-5p, miRNA 320, miRNA22si miRNA 499-5p, au aratat recent ca au un rol in patogeneza IC si unele dintre ele au fost propuse ca potentiali markeri cu rol prognostic in IC.
In ciuda progreselor metodelor de diagnostic si tratament, morbiditatea si mortalitatea pacientilor cu IC ramane crescuta si, astfel, este incurajata, de catre ghidurile in vigoare, cercetarea pentru imbunatatirea metodelor de diagnostic, a clasificarii si a prognosticului. Valoarea prognostica a parametrilor 3DE si RM cardiac au fost putin studiate la pacientii cu ICFEr, si deloc la cei cu ICFEmr. Mai mult, fezabilitatea, acuratetea si reproductibilitatea acestor parametrii la pacientii cu diferite tipuri sau etiologii de IC nu au fost evaluate, iar rolul prognostic al markerilor biologici si genetici asociati unui anumit tip de IC sau in functie de severitatea IC, de asemenea, nu au fost studiati.
Obiectivele propuse ale proiectului.
In contextul descris mai sus, obiectivul principal al studiului nostru a fost evaluarea rolului prognostic al noilor parametri imagistici si biologici ce cuantifica dimensiunile si functia cardiaca, respectiv modificarile structurale miocardice si sistemice, folosind ecocardiografia 3D si RM cardiac, in plus fata de tehnicile imagistice curente, precum ecocardiografia 2D la pacientii spitalizati cu IC decompensate (ICFER si/sau ICFEmr).
Obiectivele secundare ale proiectului au fost:
- Evaluarea fezabilitatii, acuratetei si reproductibilitatii parametrilor de ecocardiografie 3D la pacientii cu ICFEr si ICFEmr, comparativ cu cei de ecocardiografie 2D si RM cardiac;
- Definirea modelelor predictive de mortalitate, spitalizari si evenimente cardiovasculare (sindroame coronariene acute, aritmii cardiace, fibrilatie atriala si accident vascular cerebral) in ICFEr si/sau ICFEmr;
- Clasificarea din punct de vedere etiologic a pacientilor cu IC;
- Identificarea parametrilor non-invazivi de ecocardiografia 2D si 3D si RM cardiac, precum si a markerilor biologici care prezic tranzitia de la ICFEmr, fie catre ICFEr, fie catre ICFEp.
Criteriile de includere pentru pacienţii cu IC au fost:
- Vârsta >18 ani;
- Consimţământ informat semnat;
- Pacienţi spitalizaţi pentru simptome de IC (NYHA III/IV) şi nivele de pro-BNP crescute (1), la care 2DE evidenţiază FEVS<50%;
- Ritm sinusal, pentru a permite 3DE şi achiziţii IRM cu gating ECG.
Criteriile de excludere pentru pacienţii cu IC au fost:
- Boală valvulară semnificativă, alta decât insuficienţă mitrală sau tricuspidiană funcţionale;
- Eveniment cardiovascular acut (Infarct miocardic, angină instabilă, sau accident vascular cerebral);
- Cardiomiopatie hipertrofică;
- Afecţiuni semnificative cu speranţă de viaţă intrinsecă redusă;
Inrolarea pacientilor a constat din:
- Screeening-ul pacientilor: inrolarea s-a efectuat in urma unui screening activ al pacientilor internati pentru fenomene de insuficienta cardiaca in sectia de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, in absenta unui sindrom coronarian acut sau al unor boli valvulare semnifictive hemodynamic, si cu test PCR SARS COV2 negativ la internare. Dupa evaluarea criteriilor de includere si excludere, fiecarui pacient i-au fost explicate scopul studiului, metodele utilizate si rezultatele asteptate.
- Consimtamantului informat (CIF): s-a obtinut de la fiecare pacient, dupa ce acesta a fost de acord cu participarea in studiu si cu monitorizarea pe termen de minim 2 ani (optim 5 ani).
- Caracteristici generale: au fost inregistrate vârsta, sexul, aria suprafeţei coroporale, puls şi tensiune arterială; factori de risc cardiovasculari, afecţiuni cardiovasculare, tratament farmacologic actual, şi clasa NYHA.
- Electrocardiograma în 12 derivaţii: A fost efectuata de catre asistenta de studiu. S-au document ritmul cardiac, durata şi morfologia complexului QRS, şi a modificările ST-T.
- Determinări standard de laborator: au fost documentate numărul total de celule sanguine, teste renale și hepatice, profil lipidic și glicemic.
- Ecocardiografie 2D (standard si avansat) si 3D: fiecare pacient a fost apoi inregistrat pe un aparat performant de cercetare (Vivid E95, GE Healthcare) cu sonde de ecocardiografie bi- si tri-dimensionala, conform unui procotol strict de cercetare. Imaginile de ecografie 2D si 3D au fost inregistrate atat de membrii experti cat si de catre membrii doctoranzi ai echipei, pentru a fi utilizate in cadrul studiilor de fezabilitate si reproductibilotate a ecocardiografiei 3D la pacientii de studiu (vezi Anexe din Raportarile 1 si 2).
- Recoltare NT-proBNP si troponina: au fost efectuate atat in cadrul internarii standard, cat si in cadrul studiului, pentru a cuantifica severitatea IC si pentru a exclude sindromul coronarian acut.
- Recoltare de probe biologice pentru determinari genetice si biomarkeri: Au fost obţinute de la pacienţi cate două eprubete de sânge, imediat centrifugate pentru 15 minute la 4000 rpm pentru separarea serului (2.5-3 ml de ser/pacient). Serul a fost ulterior conservata la -80 C. Din probele obtinute vor fi detectati biomarkeri specifici pentru inflamatie sistemica si fibroza miocardica: ANP, ADM, sST2, Galectin 3, GDF-15, TGF-β1, PICP, PIIINP, şi IL6 si microARN specifice. Acestea vor fi determinate în ser/plasma tuturor pacienţilor, folosind tehnica sandwich ELISA.
- Testul de 6 minute mers: a fost efectuat pentru fiecare pacient in parte, in pre-ziua externarii, pentru a cuantifica toleranta pacientului cu IC la effort.
- Ultrasonografie pulmonara: a fost efectuata in pre-ziua externarii, urmata de recoltarea unei probe suplimentare de pro-BNP, pentru a cuantifica congestia reziduala a pacientului.
- Efectuare de RM cardiac: dupa externare, pacientii cu IC de cauza non-ischemica au fost programati pentru efectuare de RM cardiac. Au fost masurate volumele cavitare si fractiile de ejectie ale VS si VD, a fost efectuata analiza late gadolinium enhacement (LGE) pentru estimarea gradului de fibroza miocardica, s-a efectuat T1 mapping si s-au determinat volumele extracelulare (VEC) pentru cuantificarea fibrozei miocardice interstitale.
- Follow-up-ul pacientilor inrolati: s-a inceput cu vizita clinica la o luna de la externare si la 6 luni de la externare, in cadrul careia au fost documentate evenimentele end-point pentru studiu.
End-point-urile pre-specificate ale studiului au fost:
- Deces de orice cauză, moarte subită sau deces de cauză cardiovasculară;
- Spitalizare de orice cauză şi datorată IC;
- Evenimente cardiovasculare majore (ex. infarct miocardic acut, aritmii, accident vascular cerebral).
REZULTATE FINALE OBTINUTE
Rezultatele diseminate din datele obtinute si prelucrate din grant pot fi sumarizate astfel:
- 1 articol original publicat in revista ISI cu IF>2 (Ultrasound in Medicine and Biology 2021)
- 1 articol de tip review acceptat in revista ISI cu IF (International Journal of Clinical Ultrasound 2022)
- 1 articol publicat in revista indexata BDI (Maedica 2022)
- 1 articol publicat in revista non-BDI non-ISI (Romanian Journal of Cardiology 2021)
- 3 carti nationale de cardiologie (co-editor)
- 4 capitole de carte nationale
- 23 conferinte invitate si prezentari orale (la congrese nationale si internationale de Cardiologie)
- 16 abstracte acceptate la congrese internationale, ulterior publicate in reviste indexate ISI.
- 9 abstracte acceptate la congrese nationale
In plus, din cercetarea efectuata in cadrul proiectului PROHEART 3D s-a mai obtinut:
- O teza de doctorat, scrisa de unul din membrii echipei de grant (AV) si revizuita de directorul de proiect (SM) si care il are ca mentor pe Prof. Dragos Vinereanu, UMF Carol Davila, care va fi sustinuta in Septembrie 2022.
- Colaborarea cu echipa de cercetare din Milano, Istituto Auxologico Milano, Universita Bicacco, codusa de Profesorul Luigi Paolo Badano, in urma careia a rezultat 1 articol original submis in revista ISI cu IF>3 si in baza careia s-a stabilit o Colaborare Oficiala intre Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila si Universitatea Bicocca Milano.
- 4 premii de cercetare obtinute din cercetare din grant: Premiul I la Sesiunea „Cele mai bune cercetari in IC” ale Congresului National de Cardiologiei 2020; Premiul II la Sesiunea „Cele mai bune cercetari in IC” ale Congresului National de Cardiologiei 2020; Premiul III obtinut la Sesiunea „Cele mai bune cercetari in IC” in 2021; Premiul I la sesiunea Young Investigator Award al congresului UMF Carol Davila 2021;
- 3 cazuri clinice acceptate spre prezentare la congrese nationale si internationale intre 2020-2022
DESCRIERE DETALIATA A REZULTATELOR:
- Articole publicate sau acceptate:
- Mihaila Baldea, AE. Velcea, RC. Rimbas, A. Andronic, L. Matei, SI. Calin, D. Vinereanu. 3D is a feasible and more reproducible method than 2D echocardiography for in-training echocardiographers to follow-up patients with heart failure with reduced ejection fraction. Ultrasound Med Biol2021; Mar; 47(3):499-510. doi: 10.1016/j.ultrasmedbio.2020.10.022. Epub 2020 Nov 29.
- Velcea, S. Mihaila Baldea*, A Nicula, and D. Vinereanu. Selection for implantable cardioverter-defibrillators in heart failure: looking forward to improving it by multimodality imaging. Journal of Clinical Ultrasound 2022 (in press). (*Corresponding author)
- Velcea, S. Mihaila Baldea, M. Cinteza, D. Vinereanu. Three-Dimensional Echocardiography Is A Feasible And Reproducible Method For The Measurement Of Left Atrial Volumes, Regardless Of Expertise Level. Maedica 2022; 17(1). DOI: 10.26574/maedica.2022.17.1.3
- Balinisteanu, H. Memis, G. Postulache-Cosmulescu, D. Mihalcea, Sorina Mihaila, D. Vinereanu. Multimodality diagnosis of cardiac involvement in COVID-19 patients. Romanian Journal of Cardiology 2021. 31(1).
- Danet R, Velcea AE, Mihaila-Baldea S, Vinereanu D. Tachycardia-Induced Cardiomyopathy. Romanian Journal of Cardiology. 2021 Jun 1;31(2):259-67. DOI: https://doi.org/10.47803/rjc.2021.31.2.259
- Mihaila Baldea, Diana Mihalcea, Dragos Vinereanu. “New perspectives in secondary tricuspid regurgitation – from mechanisms to interventional treatment” – Noutati in Cardiologie 2022
- S Mihaila Baldea, Magdalena Gurzun. “Ecocardiografia in practica clinica”. Cartea de specialitate pentru rezidentiat.
- Vinereanu, S. Mihaila Baldea, C. Udroiu, C. Siliste, B. Suran. “Protocoale de practica clinica in cardiologie in timpul pandemiei Cu SARS-CoV2; Cartea Academie 2020/2021
- Sorina Mihaila Baldea. “Cardiovascular and Renal Outcomes with Empagliflozin in Heart Failure “ (EMPEROR-Reduced Trialin in Actualitati in Cardiologie, Editia 2021, Societatea Romana de Cardiologie, MediaMed publicis
- Cele mai relevante conferinte:
- Sorina Mihăilă Baldea. Tricuspid valve advanced assessment. Session: 3D echocardiography – clinical applications. Cardiac imaging in clinical practice, 17-18 June 2022, Bucharest, Romania. (Course endorsed by the Romanian Society of Cardiology and EACVI).
- Sorina Mihaila Baldea. Secondary mitral regurgitation: from mechanisms to imaging assessments (Insuficienta mitrala secundara: de la mecanisme la evaluare imagistica). Session: New concepts on atrio-ventricular regurgitations – the role of imaging (Noi concepte in regurgitarile atrio- ventriculare – rolul imagisticii). Spring Conference, 11-14 May Sibiu, Romania (Conferinta de Primavara, 11-14 Mai 2022, Sibiu, Romania)
- Sorina Mihaila, H Memis. Interventional treatment for PFO stroke related: not as simple as it looks. Session: The unexpected in current cardiovascular pathologies and interventions. Spring Conference 2022, Sibiu, Romania (Conferinta de Primavara, 11-14 Mai 2022, Sibiu, Romania)
- Sorina Mihaila Baldea. Right ventricle in the HF continuum – new insights in functional assessment (Ventriculul drept în insuficiența cardiacă – noi perspective pentru evaluarea funcțională). Session: Imaging the failing right heart / Imagistica în insuficiența cardiacă dreaptă. Imagine heART: Multimodality Imaging Techniques for Heart Failure Assessment, 11-12 March 2022, online. (Course of the Romanian Working Group of Cardiovascular Imaging).
- Sorina Mihaila Baldea. Optimization of HFpEF diagnosis – new guidelines and consensus. Session: HFpEF: Define better to treat better (Insuficienta cardiaca cu FEVS pastrata). Congresul UMF Carol Davila 2021, 25-27 Noiembrie, Bucuresti
- Sorina Mihaila Baldea. Clinical case – a survivor on his journey. Session:…… Valvular heart disease forum, 15-16 November 2021, online (EACVI endorsed event).
- Sorina Mihaila Baldea. Inflammatory Cardiomyopathies: Clinical relevance of multimodality imaging tests. Zilele Cardiologiei, 27-30 October 2021, Iasi.
- Sorina Mihaila Baldea. Atrial fibrillation: state of the art. National Congress of Cardiology, 25-27 November 2021, online.
- Sorina Mihaila Baldea. Right ventricular dysfunction in heart failure quantum (Disfuncția ventriculară dreaptă în cadrul insuficienței cardiace. Session: Our “broken heart” might be on the right side, too. („Inima frântă” ar putea să fie și pe partea dreapta). National Congress of Cardiology, 25-27 November 2021, online.
- Sorina Mihaila Baldea.“State of the art” assessment of tricuspid regurgitation: from etiology and mechanisms to severity (Actualitati in evaluarea regugitarii tricuspidiene: de la etiologie si mecanisme la severitate). Session: Rolul imagisticii cardiace în practica clinică în 2021 (The role of cardiac imaging in clinical practice in 2021). National Congress of Cardiology, 25-27 November 2021, online.
- Sorina Mihaila Baldea. ESC Guideline for valvular heart disease 2021. Session: Recent clinical guidelines commented. Cardioped 2021, online (The course of the Working Group of Pediatric Cardiology)
- Sorina Mihaila Baldea. Beyond ejection fraction: future-imaging perspective for prognostic assessment. Session: New imaging concepts to improve heart failure management. Imagine heART - Multimodality Imaging Techniques for Heart Failure Assessment, November 2021, online (Course of the Romanian Working Group of Cardiovascular Imaging).
- Andreea Velcea. Sesiunea Heart failure and atrio-ventricular regurgitations. Mitral regurgitation and CRT: new insights from latest research. Imagine heART- 19-20 Noiembrie 2021
- Andrea Velcea. Sesiunea Imaging the failing right heart. Right ventricle in the HF continuum – new insights in functional assessment. Imagine heART 11-12 Martie 2022
- Simona Visoiu – Left ventricular non-compaction – SRC 2021
- Cele mai relevante abstracte internationale acceptate si publicate in reviste ISI (lucrari originale si cazuri clinice):
- AE Velcea, S Mihaila-Baldea, A Andreescu, H Memis, D Mihalcea, R Rimbas, D Vinereanu, Left atrial function assessed by 3-dimensional echocardiography is an independent predictor for mortality in heart failure with reduced ejection fraction, European Heart Journal - Cardiovascular Imaging, Volume 23, Issue Supplement_1, February 2022, jeab289.188, https://doi.org/10.1093/ehjci/jeab289.188
- H Memis,D Mihalcea, S Mihaila, A Balinisteanu, D Vinereanu. Early impairment of left ventricular longitudinal and radial deformation in primary mitral regurgitation. European Heart Journal Cardiovascular Imaging February 2022. 23(Supplement_1). DOI:1093/ehjci/jeab289.374
- RC Rimbas,SI Visoiu, A Chitroceanu, S Mihaila-Baldea, LS Magda, AA Velcea, ML Luchian, H Memis, A Nicula, D Vinereanu. Myocardial work and left atrial function, by speckle tracking echocardiography, are the only independent predictors of mid-term mortality in HFpEF. European Heart Journal Cardiovascular Imaging 23 February 2022 (Supplement_1). DOI:1093/ehjci/jeab289.396
- Velcea1, S. Mihaila-Baldea1, A. Andreescu2, H. Memis1, D. Mihalcea1, R. Rimbas1, D. Vinereanu1. Left atrial function assessed by 3-dimensional echocardiography is an independent predictor for mortality in heart failure with reduced ejection fraction. European Heart Journal - Cardiovascular Imaging, Volume 22, Issue Supplement_1, January 2021
- Adriana Andreescu, Gratiela Cosmulescu, Sorina Mihaila, Dragos Vinereanu. Aortic dilation as a risk factor for early cardiac perforation after interventional closure of patent foramen ovale. Euroecho 2021 clinical case.
- Postulache-Cosmulescu, S Mihaila-Baldea, Dragos Vinereanu. An unusual case of right ventricular involvement in hypertrophic cardiomyopathy Euroecho 2021 clinical case.
- IS Visoiu, RC Rimbas, LS Magda, S Mihaila-Baldea, P Balanescu, D Mihalcea, AM Chitroceanu, M Stefan, L Gheorghiu, AV Marinescu, AI Nicula, D Vinereanu, Multimodality approach by cardiac magnetic resonance and biological markers in left ventricular non-compaction with heart failure with preserved ejection fraction - revealing the unknown, European Heart Journal - Cardiovascular Imaging, Volume 22, Issue Supplement_1, January 2021, jeaa356.329, https://doi.org/10.1093/ehjci/jeaa356.329
- Rimbas RC, Mihalcea DJ, Chitroceanu AM, Visoiu SI, Mihaila-Baldea S, Magda LS, Luchian ML, Marinescu AV, Necula AI, Vinereanu D. Multimodality imaging approach by speckle tracking echocardiography and cardiac magnetic resonance of heart failure with preserved ejection fraction, a step forward. European Heart Journal-Cardiovascular Imaging. 2021 Jan;22(Suppl_1):jeaa356-183.
- Balinisteanu, A. Issa, S. Mihaila Baldea, D.Vinereanu. “A challenging mix offindings and events in a young female with arrythmogenic cardiomyopathy”. ESC 2021
- RC Rimbas, AI Nicula, LS. Magda, PC Balanescu, AV Marinescu, IS Visoiu, S. Mihaila Baldea, AE Balinisteanu, M Stefan, D Vinereanu. Time to solve the puzzle of heart failure with preserved ejection fraction by biomarkers, echocardiography and cardiac magnetic resonance. Eur HJ Cardiovasc. Imaging22 (Supplement_1). February 2021. DOI:1093/ehjci/jeaa356.381
- S Mihaila, A Velcea, A Andronic, R.C Rimbas, A Chitroceanu, S.I Calin, D Vinereanu, Right ventricular dysfunction by 3D echocardiography is the best predictor for death and re-hospitalization in patients with heart failure with reduced ejection fraction, European Heart Journal, Volume 41, Issue Supplement_2, November 2020, ehaa946.0930, https://doi.org/10.1093/ehjci/ehaa946.0930
- RC Rimbas, DJ Mihalcea, LM Luchian, S Mihaila Baldea, … D Vinereanu. Left atrial pump function assessed by speckle tracking echocardiography adds important value for the diagnosis of heart failure with preserved ejection fraction. European Heart Journal Cardiovascular Imaging 21(Supplement_1). DOI: 10.1093/ehjci/jez319.226.
- Mihalcea, A. Balinisteanu, H. Memis, G. Cosmulescu, AM. Vladareanu, D. Vinereanu.3D global longitudinal strain is the best predictor of late cardiotoxicity in non-Hodgkin's lymphoma. European Heart Journal 2021 (ESC 2021)
- Cele mai relevante abstracte nationale acceptate (lucrari originale si cazuri clinice):
- Sorina Mihaila Baldea, Andreea Velcea, Hayat Memis, Diana Mihalcea Adriana Andreescu, Simona Calin, Roxana Rimbas, Dragos Vinereanu. Right heart dysfunction and remodeling, measured by 3DE, are the best independent predictors for death and cardiac events in HFmrEF or HfrEF – Acceptat Congresul National Cardiologie 2022
- Memiș, S. Mihăilă-Bâldea, AE. Velcea, A. Andreescu, D. Mihalcea, R. Rimbaș, D. Vinereanu. Remodelarea atriala stângă cuantificată prin ecocardiografie tridimensională reprezintă un predictor independent de mortalitate în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă. Acceptat Congresul National Cardiologie 2022
- Mihalcea D, Memis H, Balinisteanu A, AM Vladareanu, S Mihaila, D Vinereanu. Late cardiotoxicity in non Hodgkin’s lymphoma survivors diagnosed by 3D echocardiography, arterial stiffness and cardiac biomarkers. – Acceptat la Congresul National Cardiologie 2022
- Memis, S. Mihaila-Baldea, D. Mihalcea, A Velcea, A. Andreescu, R. Rimbas,
D. Vinereanu. Left atrial function assessed by 3D echocardiography is an independent predictor for mortality in heart failure with reduced ejection fraction. Congresul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucharest, November 2021. (Young Investigator Award)
- Velcea AE, Mihaila Baldea S, Memis H, Mihalcea D, Andreescu A, Calin S, Rimbas R, Vinereanu D. Right heart function and remodeling, measured by 3DE, are the best independent predictors for death and cardiac events in HFmrEF or HFrEF - Congresul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucharest, November 2021.
- Chitroceanu, S. I. Vișoiu, R. C. Rimbaș, M. L. Luchian, D. J. Mihalcea, Ș. L. Magda, S. Mihăilă- Bâldea, A. E. Bălinișteanu, D. Vinereanu, București. Multimodality imaging approach by myocardial work analysis and cardiac magnetic resonance of heart failure with preserved ejection fraction – a step forward for a better understanding of left ventricular function in HFpEF. SRC 2021 online, Ist Prize Young Investigator Award.
- Simona Visoiu. RC Rimbas, SL Magda, S. Mihaila-Baldea, Balanescu Paul, D. Mihalcea, L Gheorghiu, A Nicula, Vinereanu. Abordare multimodala prin rezonanta magnetica cardiac si marker biologici in non-compactare de ventricul stang in insuficienta cardiac cu fractie de ejectie prezervata. SRC 2021 online. Premiul 2 la SRC 2021 “Cele mai bune lucrari stiintifice de insuficienta cardiaca”
- C. Rimbaș, A. I. Nicula, A. A. Velcea, S. I. Vișoiu, S. Mihăilă-Bâldea, A. M. Chitroceanu, Ș. L. Magda, A. Bălinișteanu, D. Vinereanu, București. Evaluarea volumelor atriale stângi prin rezonanță magnetică cardiacă - necesitate de revizuire a clasificării. SRC 2021 online.
- S Mihaila, A Velcea, D Mihalcea, S Calin, R. Rimbas, D. Vinereanu. Disfunctia de ventricul drept cuantificata prin ecografie 3D are valoare prognostica independenta pentru deces si respitalizare la pacientii internati pentru decompensare de insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie redusa. SRC 2021,online. Premiul I la “Cele mai bune lucrari stiintifice de insuficienta cardiaca”
- Mihalcea, S. Mihaila, A. Balinisteanu, H. Memis, D. Vinereau. Left ventricular adaptation assessed by speckle-tracking echocardiography in organic mitral regurgitation. SRC 2021, online
- Andreea Andreescu, Sorina Mihaila Baldea, Dragos Vinereanu. Management of infective endocarditis after transcatheter aortic valve implantation complicated with concomitant acute aortic regurgitation and aorto-cardiac fistula. SRC 2021 online
- Elena Stamate, Sorina Mihaila Baldea, Dragos Vinereanu. De la limfom splenic la endocardita infectioasa: re-interpretarea unei calatorii biologice si imagistice. SRC 2021 online
- Anca Bălinișteanu, Andreea Velcea, Andrei Issa, Alina Nicula, Sorina Mihăilă Baldea, Dragoș Vinereanu. Caleidoscop de evenimente la pacienta tânără cu cardiomiopatie aritmogenă. SRC 2021 online
- Cursuri si workshop-uri sustinute de directorul de proiect:
- Sorina Mihaila Baldea. Tricuspid regurgitation and right heart failure: how to improve our diagnosis. Workshop for residents. Iasi 2021
- Sorina Mihaila Baldea. Case presentation: Something bad might turn into something good in the end. RCV Boehringer, online, November 2021.
- Sorina Mihaila Baldea. Decompensated heart failure in a patient with CRT_D: from evident to surprises. RCV Boehringer, online, 2020.
- Sorina Mihaila Baldea. FoCUS echocardiography for acute cardiac care. Zilele Viata Medicala 2020, Bucuresti
- Sorina Mihaila Baldea. The insidious journey of a thrombus: from the veins to the arteries. RCV Boehringer, Viena, 2019.
3. IMPACTUL ESTIMAT AL REZULTATELOR OBŢINUTE:
Toate obiectivele acestui proiect au avut un grad inalt de noutate. Proiectul nostru si-a propus sa umple niste “gapuri” in domeniul IC, adaugand valoare noilor metode de diagnostic (3DE, RM cardiac), precum si a markerilor biologici pentru evaluarea prognosticului pacientilor cu IC.
Prelucrarea datelor obtinute pana la acest moment in grant au aratat ca:
- parametrii de ecocardiografie 3D utilizati pentru cuantificarea functiei si dimensiunii cavitatilor ventriculare stangi si atriale stangi au fezabilitate si reproductibilitate crescuta, superioara celor obtinuti prin ecografie 2D, cand aceasta metoda este folosita nu doar de cardiologii experti, cat si de cardiologii „begineri”, dupa numai o perioada de 1-3 luni de training in ecografie 3D;
- parametrii 3D de cunatificare a remodelarii atriului stang evaluate prin ecocardiografie 3D au valoare predictiva independenta pentru deces si respitalizare la pacientiii internati cu IC cu fractie de ejectie redusa;
- evaluarea disfunctiei de cord drept (ventricul drept si atriu drept) prin parametrii de ecocardiografie 3D este o metoda fezabila, reproductibila si cu valoare prognostica independenta pentru deces si respitalizare la pacientii cu IC cu fractie de ejectie redusa, acest rezultat fiind rezultatul cel mai important al proiectului. Datele care sustin aceasta ipoteza pun bazele unui draft de articol cu titlul „Right ventricle dysfunction by 3D echocardiography is the best long-term predictor for death and re-hospitalization in patients with decompensated heart failure with reduced and mid-range ejection fraction”, submis de Directorul de Proiect in jurnal European ISIS cu IF>4 (EHJ cardiovascular Imaging).
Studiul nostru este primul care cerceteaza metodele de ecocardiografie 3D si RM la pacientii cu IC cu fractie de ejectie redusa, pana in prezent nefiind publicate date in aceasta directie. Aceste rezultate au impact pentru practica clinica de rutina din sectiile de Cardiologie ale pacientilor cu IC, atat pentru managementul lor intraspitalicesc, cat si pentru optimizarea tratamentului si monitorizarii lor dupa externare.
4. CONCLUZII
Cercetarea noastra a aratat ca ecocardiografia 3DE poate fi folosita cu success la pacientii cu IC cu fractie de ejectie redusa, avand o curba de invatare rapida si o reproductibilitate mai mare decat 2DE pentru masurarea volumelor VS si atriului stang, precum si a fractiilor de ejectie ale VS.
In plus, rezultatele din grantul PROHEART 3D si-au atins obiectivul principal, si anume sa arate ca parametrii de ecocardiografie 3D utilizati pentru a cuantifica gradul de disfunctie cardiaca au valoare prognostica independenta la pacientii cu IC.
Potentialul de a influenta semnificativ domeniul stiintific prin noi concepte si abordari, precum si deschiderea de noi directii sau teme de cercetare. Pana acum, toate studiile publicate in acest domeniu sunt bazate pe 2DE, cateva pe IRM si marker biologici, insa niciunul pe ecocardiografie 3D. Cercetarea noastra are scopul de a implementa ecocardiografie 3D ca o metoda mai sigura pentru evaluarea prognosticului pacientilor cu ICFEr si/sau ICFEmr, ducand astfel la un management mai bun al acestora. Noua metoda va fi imbunatatita prin folosirea sistemelor dedicate, care vor fi validate folosind RM cardiaca si care au o disponibilitate mai mare si costuri mai mici comparativ cu RM cardiac. Aceasta va initia colaborarea cu industria producatoare de astfel de sisteme, cu scopul de a dezvolta modele prototip pentru evaluarea cardiaca folosind 3DE si de a extinde cercetarea in acest domeniu. Ghidurile curente pentru cuantificarea cavitatilor cardiace deja recomanda ca masuratorile sa fie efectuate cu ajutorul 3DE pentru a stabili limitele valorilor normale. Ghidurile viitoare pentru managementul IC necesita noi valori folosind noile metode 3DE pentru clasificarea IC, iar studiile in acest domeniu, realizate si prin intermediul grantului PROHEART, vor avea prioritate in ceea ce priveste publicarea.