Denumirea proiectului: CONFIRMAREA UNUI PANEL DE BIOMARKERI PROTEOMICI CANDIDAT LA PACIENȚII CU SCLERODERMIE
Contract Nr: PD 92 din 13/08/2020
Cod Proiect: PN-III-P1-1.1-PD-2019-0118
Tip proiect: PN-III-P1-1.1-PD (Proiecte de Cercetare Postdoctorală)
Finanțare de la bugetul de stat: 246.500 lei
Durata de desfășurare proiect: 01.09.2020-31.08.2022 (24 luni)
Echipa de cercetare:
Director proiect - Dr Paul-Cristian Bălănescu, Asistent Universitar Disciplina Metodologia Cercetării Științifice, Spitalul Clinic Colentina, UMF Carol Davila, medic specialist Medicină de Laborator
Mentor - Prof. Dr. Cristian Băicuș, Disciplina Metodologia Cercetării Științifice și Medicină Internă, Spitalul Clinic Colentina, UMF Carol Davila, medic primar Medicină Internă.
Abstract:
Problematica: Sclerodermia (Ssc) este o boală autoimună cu fiziopatologie incomplet cunoscută fiind o provocare pentru clinicieni și cercetători. Eforturile se îndreaptă spre identificarea de biomarkeri noi și relevanți care să aibă o bună capacitate predictivă pentru pacienții cu Ssc. Studiile ce folosesc tehnicile high-throughput au identificat un număr crescut de biomarkeri candidat pentru Ssc. Totuși studii independente pentru confirmarea acestor biomarkeri trebuie să fie realizate pentru transferul informației în clinică.
Obiective: Obiectivul proiectului este de a confirma noi biomarkeri candidat promițători identificați prin studii de spectrometrie de masă. Proiectul va avea ca rezultat un panel de biomarkeri confirmați și asociați cu caracteristici clinice ale Ssc.
Impact: Impactul proiectului va fi obținut prin transferul informației obținute din cercetarea fundamentală în clinică prin studiul de confirmare al biomarkerilor. Acest studiu este o etapa importantă, intermediară și obligatorie. Propunerea de proiect este în acord cu tendința internatională de căutare de biomarkeri pentru monitorizarea bolii. Proiectul va transfera rezultate obținute în studii fundamentale către patul pacientului.
Metodologie: Va fi realizat un studiu caz martor pentru confirmarea biomarkerilor aleși (membri ai proteinelor dădace-proteine chaperoni dar și alți biomarkeri promițători). Vor fi recrutați pacienți cu Ssc dar va fi folosită și biobanca deja existentă pentru analiză, biobancă ce a stat la baza studiului doctoral al directorului de proiect. Proiectul este împarțit în 4 etape de lucru specifice pe parcursul celor 2 ani de desfășurare.
Obiectivul proiectului: Proiectul iși propune să confirme biomarkeri proteomici candidat la pacienții cu sclerodermie, biomarkeri identificați din studii de spectrometrie de masă. Proiectul are un design de studiu tip caz-martor cu abordare transversală în lotul de pacienți cu sclerodermie ce va putea scoate în evidența biomarkeri ce ar putea fi relevanți în practica clinică curentă. Rezultatul proiectului este reprezentat de un panel de biomarkeri promițători asociați cu caracteristicile clinice ale pacienților cu sclerodermie. In plus având în vedere că majoritatea acestor biomarkeri nu au fost încă evaluați nici măcar în populația sănătoasă, studiul iși propune să evalueze distribuția acestor markeri și în grupul de sănătoși pentru a putea estima valori prag ale normalului distribuției.
Rezumate estimate: Proiectul își propune să confirme un panel de biomarkeri proteomici candidat la pacienții cu sclerodermie. În această direcție este avută în vedere publicarea a cel puțin două articole științifice vizibile internațional în reviste indexate Web of Science Core Collection (ISI/ESCI).
Rezultatele proiectului :
Obiectivul acestui proiect de cercetare a fost reprezentat de confirmarea unor markeri pentru pacienții cu sclerodermie, markeri ce au fost anterior identificați în studii de cercetare fundamentală. Aceasta etapă de confirmare este absolut obligatorie pentru a putea identifica markeri importanți pentru pacienții cu sclerodermie, o boală autoimună ce afectează grav calitatea vieții și prognosticul vital. A fost evaluat un grup de biomarkeri format din 20 de proteine candidat într-un grup de pacienți cu sclerodermie. Pentru a compara valorile obținute a fost necesar să includem în studiu și martori sănătoși, fără alte patologii. Metoda folosită pentru evaluarea acestor markeri a fost metoda convențională, fiind accesibilă oricărui laborator clinic de analize. Markerii analizați au provenit din mai multe lanțuri implicate în patogeneza bolii sclerodermice: inflamație, autoimunitate, fibroză, markeri epiteliali. Prin comparația cu grupul de sănătoși am putut valida 12 biomarkeri din 20, la care am găsit o diferența semnificativă a nivelurilor acestora din circulație comparativ cu martorii sănătoși. Aceștia sunt Cytohesina 2 (CYT2), Calumenin (CALU), S100A6 (calcyclina), CD26, Citokeratina 17 (CK17), Gremlin1 (GREM1), Circulatory Toll-like receptor 4 (TLR4), LRG1 (Leucine rich glycoprotein alpha 1), MZB1 (Marginal zone B cell protein 1), Leprecan, IFI27, Reticulocalbina 2. Alături de evaluarea biomarkerilor comparativ cu martorii sănătoși am cercetat și asocierile dintre nivelurile circulante ale acestora și caracteristicile clinice ale bolii. Am identificat mai multe asocieri importante din care menționăm asocierea dintre nivelurile serice ale CK17 și boala sclerodermică activă, asocierea calumeninei cu fibroza difuză a calciclinei circulante cu ulcerele digitale precum și a LRG1 cu fibroza pulmonară. Datele obținute ajută comunitatea științifică să aibă o înțelegere mai bună a bolii precum și sa evidențieze acei biomarkeri care merită să fie evaluați mai departe în studii mai ample, pentru a îi putea implementa în practica clinică curentă. Datele obținute au fost diseminate la conferințe naționale și internaționale, precum și în 3 articole științifice în reviste de top vizibile internațional și indexate în cele mai prestigioase baze de date.