Titlul proiectului: Protocol polifactorial de diagnostic în neuropatia diabetică
Acronimul proiectului: REMIND
Nr. contractului: 627PED
Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2021-2243
Finanțare de la bugetul de stat: 598.795 lei
Durata de desfășurare a proiectului: 21.06.2022-20.06.2024
Lista partenerilor implicați în proiect:
Echipa de cercetare:
Abstract:
Neuropatia este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, constituind o cauză importantă de morbiditate și mortalitate. Diagnosticarea precoce a neuropatiei periferice diabetice, reprezintă o provocare, în ciuda complexității metodelor existente. Rezultatele preliminare pe care le-am obținut au evidențiat posibilitatea utilizării microscopiei confocale de reflectanță in vivo pentru evaluarea la nivelul pielii a fibrelor nervoase senzitive cu diametru mic, a celor mielinizate groase şi a fibrelor autonome.
Ţinând cont de experienţa noastră în domeniu, de capacitatea de investigare complexă de care dispunem şi de datele preliminare obţinute ne propunem dezvoltarea unui proiect cu durata de 24 luni, având ca obiective: dezvoltarea unei noi metode diagnostice imagistice de evaluare in vivo a gradului de afectare a inervaţiei cutanate, pe baza microscopiei confocale de reflectanță și optimizarea unui protocol integrat de diagnostic, stadializare şi monitorizare în neuropatia diabetică periferică.
Implementarea în clinică a metodei diagnostice imagistice și a protocolului pe care ne propunem să le dezvoltam va permite diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice periferice, într-o etapă cu eficienţă terapeutică maximă, va facilita monitorizarea pacienţilor şi va conduce la reducerea riscului comorbiditaţilor. Îndeplinirea obiectivelor proiectului va contribui la dezvoltarea capacităţii sistemului medical de a furniza servicii moderne, va conduce la creşterea calităţii vieţii pacienţilor şi la reducerea costurilor asociate neuropatiei diabetice periferice.
Obiectivul proiectului:
Dezvoltarea unui protocol polifactorial integrat de diagnostic în neuropatia diabetică periferică pe baza microscopiei confocale de reflectanță in vivo, sprijinită de alte investigații clinico-paraclinice
Etapa Nr. 1/2022
În cadrul Etapei Nr. 1 desfășurată în cursul anului 2022 urmărind dezvoltarea metodologiei diagnostice imagistice de evaluare in vivo a gradului de afectare a inervaţiei cutanate, pe baza microscopiei confocale de reflectanță și având ca principale obiective crearea paginii web a proiectului, construcția bazei de date clinico-paraclinice și identificarea parametrilor de microscopie confocală de reflectanță in vivo pentru evaluarea gradului de afectare a inervaţiei cutanate, au fost derulate următoarele activități:
Etapa Nr. 2/2023
În cadrul Etapei nr. 2 desfășurată în cursul anului 2023, urmărind stabilirea profilului clinico-paraclinic specific stadiilor neuropatiei diabetice periferice și având ca principale obiective completarea bazei de date clinico-paraclinice și dezvoltarea metodologiei de evaluare a neuropatiei diabetice periferice pe baza microscopiei confocale in vivo, au fost derulate următoarele activități:
Etapa Nr. 3/2024
În cadrul Etapei nr. 3 desfășurată în cursul anului 2024, urmărind optimizarea protocolului integrat de diagnostic, stadializare şi monitorizare în neuropatia diabetică periferică și având ca principale obiective definitivarea bazei de date clinico-paraclinice, identificarea corelațiilor între datele clinico-paraclinice în neuropatia diabetică periferică și protocolul integrat de diagnostic polifactorial în neuropatia diabetică periferică, au fost derulate următoarele activități:
Prezentare succintă a rezultatelor obținute în cadrul proiectului
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au permis dezvoltarea unui protocol polifactorial integrat de diagnostic în neuropatia diabetică periferică bazat pe microscopia confocală de reflectanță in vivo. Utilizând această tehnică de vârf în investigarea de înaltă rezoluție a structurilor cutanate am obținut rezultate semnificative prin măsurarea reacției vasodialtatorii induse de aplicarea locală de capsaicină ca indicator al afectării fibrelor nervoase senzoriale subțiri de la nivelul pielii. Evaluarea parametrilor microvasculari (suprafața de secţiune - aria, perimetrul şi diametrul maxim ale vaselor capilare dermice) a indicat o reacție vasodilatatorie semnificativ mai redusă la pacienții cu neuropatie diabetică, atât față de subiecții sănătoși cât și față de pacienții diabetici fără manifestări de neuropatie. De asemenea, am obținut rezultate importante în ceea ce privește evaluarea proteomică a markerului S100B circulant și a factorului de transcriptie NRF2 în fracția nucleară extrasă din biopsiile cutanate, pentru care am demonstrat niveluri semificativ crescute la pacienții cu neuropatie diabetică.
Integrarea datelor obținute a condus la definirea noului protocol polifactorial de diagnostic în neuropatia diabetică periferică, rezultatele obținute în cadrul proiectului nostru punând bazele unui nou instrument de diagnostic, original și inovator, minim-invaziv, ușor de utilizat, care poate permite diagnosticarea rapidă a afectarii nervilor periferici asociată diabetului zaharat.
Cel mai semnificativ rezultat obținut este includerea microscopiei confocale in vivo într-un sistem de diagnosticare a neuropatiei diabetice periferice, ceea ce reprezintă o noutate atât în practica clinică, cât și în literatura științifică, care permite diversificarea utilizării microscopiei confocale de reflectanță în domenii mai largi ale științelor biomedicale. Importanța activității științifice derulate în cadrul proiectului și a rezultatelor obținute este demonstrată și prin diseminarea lor pe scară largă prin publicarea de numeroase articole în reviste științifice internaționale prestigioase și prin prezentarea de lucrări foarte apreciate la congrese, conferințe și simpozioane naționale și internaționale.
Imagine RCM de la nivelul joncțiunii dermo-epidermice. Aspectul papilelor dermice și al vaselor capilare; delimitarea suprafeței de secţiune, perimetrului şi diametrului maxim ale acestora
Imagini de microscopie confocală de reflectanță la nivelul joncțiunii dermo-epidermice evidențiind reacția microvasculară la 30 min după aplicarea topică a capsaicinei la pacienții din loturile: Control (A), Diabet fără neuropatie (B), diabet cu manifestări de neuropatie (C)
Adresa:
Strada Dionisie Lupu nr. 37, Sector 2, București. Cod poștal: 020021
Cod fiscal: 4192910
Telefon:
+4021 3180719
+4021 3180721
+4021 3180722
E-mail: rectorat@umfcd.ro