Prof. univ. | Dinu Mihaela | titular |
Prof. univ. | Ancuceanu Viorel-Robert | titular |
Conf. univ. | Olaru Octavian-Tudorel | titular |
Conf. univ. | Hovanet Marilena-Viorica | titular |
Conf. univ. | Anghel Adriana-Iuliana | titular |
Încă de la deschiderea porţilor primei şcoli de medicină şi farmacie din Bucureşti (1855), botanica a fost inclusă printre materiile ştiinţifice predate studenţilor, mai întâi atât pentru cei de la medicină, cât şi pentru cei de la farmacie, iar ulterior predarea ei s-a limitat la studenţii farmacişti.
Francisc Pruyinski, Hoffman Ulrich, Constantin Hepites, Dimitrie Grecescu, Mihail Vlădescu, Marcel Brîndză, Theodor Solacolu, Paul Stănescu, Traian Săvulescu, Gheorghe Herman, Alexandru Juracek, D. Gr. Constantinescu (premiul Foulon) Radu Zitti, Silvester Ioseph-Mihael Forstner, Apostol Ionică, Aurel Gheorghiu, Felicia Ştefănescu, Doina Radu, Elena Haţieganu, Maria Alexandru, Mihai Stamanichi, Marcela Untaru, Mihaela Amblard şi Madelena Palade au fost cadre didactice care pentru perioade mai scurte sau mai lungi, au predat în cadrul disciplinei şi au efectuat lucrări de cercetare.
Biologia celulară şi moleculară este o disciplină nouă la nivel mondial, conturată la jumătatea secolului XX, dar cu un statut recunoscut în prezent în numeroase universităţi ale lumii. A fost predată în cadrul Facultăţii de Farmacie mai întâi sub forma unui curs facultativ la începutul anilor 1980, apoi opţional şi în prezent obligatoriu, iniţial limitată la lumea vegetală, iar în prezent la toate regnurile lumii vii, dintr-o perspectivă pronunţat farmaceutică.
Cursul de Botanică farmaceutică (2 semestre, anul I) include noţiuni fundamentale de botanică predate dintr-o pronunţată perspectivă farmaceutică (desi are un character general, accentul este pus pe speciile vegetale cu utilizări medicinale şi conceptele relevante pentru practica farmaceutică).
Principalele subiecte abordate:
Citologie: compoziția chimică a materiei vii vegetale, celule procariote și eucariote, structura și ultrastructura celulei eucariote, diviziunea celulară
Histologie: meristeme (primordiale, primare și secundare), țesuturi definitive (de protecție, fundamentale, de transport, mecanice, secretoare).
Organografie: rădăcina (origine, morfologie externă, funcții principale și secundare, tipuri, metamorfoze, structura anatomică primară și secundară, exemple de plante medicinale de la care se utilizează rădăcina); tulpina (morfologie externă, funcții principale și secundare, tipuri, metamorfoze, structură primară și secundară, exemple de plante medicinale de la care se utilizează tulpina sau părțile aeriene); frunza (origine, morfologie externă, tipuri, metamorfoze, filotaxie, structură anatomică, exemple de plante medicinale de la care se utilizează frunzele); organe de reproducere la talofite și cormofite; floarea la angiosperme (periant, androceu, ginoceu, formule și diagrame florale, structură anatomică, micro- și macrosporogeneză, polenizarea și fecundația, exemple de plante medicinale de la care se utilizează floarea); fructul (origine, tipuri, morfologie externă, structură anatomică, exemple de plante medicinale de la care se utilizează fructele); sămânța (origine, tipuri, morfologie externă, structură anatomică, exemple de plante medicinale de la care se utilizează sămânța).
Taxonomie: criterii de clasificare filogenetică, unități fitotaxonomice, regnul Monera (Bacteriophyta, Cyanophyta), regnul Protista (Chlorophyta, Phaeophyta, Rhodophyta), regnul Fungi (Mycophyta, Lichenophyta), regnul Plantae (Încrengăturile Bryophyta, Pteridophyta, Prespermatophyta, Spermatophyta).
Cursul de Biologie celulară și moleculară include noțiuni fundamentale ale acestor ramuri ale biologiei, predate de asemenea din perspectivă farmaceutică (relevanța pentru biotehnologii, terapie sau epidemiologie a diverselor concepte).
Principalele subiecte abordate:
Cursul de Botanică farmaceutică (2 semestre, anul I) include noţiuni fundamentale de botanică predate dintr-o pronunţată perspectivă farmaceutică (desi are un character general, accentul este pus pe speciile vegetale cu utilizări medicinale şi conceptele relevante pentru practica farmaceutică).
Cursul de Biologie celulară și moleculară (1 semestru, anul II) include noțiuni fundamentale ale acestor ramuri ale biologiei, predate de asemenea din perspectivă farmaceutică (relevanța pentru biotehnologii, terapie sau epidemiologie a diverselor concepte).
Cursul opțional de Drept farmaceutic (1 semestru, anul II) familiarizează studenții cu noțiuni introductive de drept, cu exemplificări din domeniul farmaceutic și introduce principalele domenii reglementate în domeniul farmaceutic.