Prof. univ. | Tincu Radu Ciprian | titular |
Conf. univ. | Tudosie Mihail Silviu | titular |
Șef Lucrări | Avram Oana Ruxandra | titular |
Șef Lucrări | Oprita Bogdan Mihai | titular |
Asist. univ. | Constantinescu Laura Georgiana | determinat |
Asist. univ. | Darie Iulia Raluca | titular |
Sectia ATI II Toxicologie deserveste un numar impresionant de pacientii (aproximativ 1500 de pacienti pe an) si o arie geografica extrem de larga, avand in vedere unicitatea acesteia. In cadrul sectiei ATI II Toxicologie sunt tratate cu precadere intoxicatiile acute, dar in cadrul sectiei sunt internati si pacienti care prezinta intoxicatii cronice.
Sectia are o capacitate de 25 de paturi. Profilul de terapie intensiva ii confera posibilitatea de a trata cazurile cele mai grave de intoxicatii, care necesita masuri avansate de terapie intensiva (ventilatie mecanica, epurare extrarenala, plasmafereza, suport cardiocirculator avansat, administrare de antidoturi specifice).
Sectia detine un laborator de analize toxicologice, laborator care are capacitatea de a identifica o gama extrem de vasta de substante chimice, atat cantitativ, cat si calitativ. Paleta de intoxicatii tratate este extrem de larga: intoxicatii acute medicamentoase (benzodiazepine, barbiturice, neuroleptice, antidepresive, etc), intoxicatii acute cu substante chimice (pesticide, insecticide), intoxicatii acute cu alcooli (alcool metilic, etilenglicol), intoxicatii cu metale grele (plumb, mercur, arsenic), intoxicatii acute cu monoxid de carbon si fum, intoxicatii acute cu substante de abuz (marijuana, LSD, cocaina, heroina, etnobotanice).
Pentru pacientii care urmeaza a fi externati, dar si pe parcursul internarii, sectia ATI II Toxicologie dispune de o echipa interdisciplinara pentru consiliere formata din medic psihiatru si psiholog.
Cercetarea toxicologica cuprinde observarea si fenomenologia toxicelor, detectarea otravurilor, experimente care sa explice mecanismele care initiaza si intretin toxicitatea, realizarea unor protocoale de diagnostic si tratament adaptate evolutiei substantelor toxice. Prima carte despre toxicologie se regaseste in secolul al-II-lea i.H si este scrisa de Nicandru din Colofan, avand titlul “ Tratat despre otravuri si antidoturile lor”. Toxicologia devine o stiinta medicala exacta in anul 1836 cand james Marsh a identificat arsenicul. Fondatorul toxicologiei analitice a fost Matthieu Joseph Bonaventura, medicul regelui Louis al XVIII-lea. In Romania prima carte de toxicologie a fost scrisa de profesorul Nicolae Ioanid in anul 1965.
In cadrul sectiei ATII Toxicologie se desfasoara activitate de cercetare clinica, cat si cercetare fundamentala. Gama foarte variata de intoxicatii, dar si detinerea unui laborator propriu de toxicologie ofera posibilitatea desfasurarii unor proiecte de cercetare. Sectia ATI II Toxicologie a fost partener in cadrul unui proiect desfasurat de Ministerul Sanatatii cu scopul de a elebora primul registru National de Toxicologie, proiect sustinut de comisia Europeana. Sectia ATI II Toxicologie va gazdui Registrul National de Toxicologie –ReTox. Registrul va permite identificarea imediata a substantelor toxice care circula in comunitatea europeana, dar si posibilitatea evaluarii statistice a intoxicatiilor din Romania.
Cercetarile clinice ce s-au desfasurat in cadrul sectiei ATI II Toxicologie au permis elaborarea unor studii si lucrari care au fost prezentate in cadrul unor manifestari internationale de prestigiu. O mare parte din aceste lucrari au fost premiate. Lucrarea “Early digestive decontamination in mercury poisoning” (C. Cobilinschi, Z. Ghiorghiu, R.C. Tincu, R.A. Macovei) – case report, a fost premiata cu premiul III ȋn cadrul celui de-al 42-lea congres National de Anestezie și Terapie Intensiva de la Sinaia in anul 2015. Lucrarea a fost publicata ca articol in Jurnalul Roman de Terapie Intensiva. Cercetarile in nutritia clinică și nutritia antioxidanta la pacientii intoxicati au fost prezentate in cadrul congreselor nationale de nutritive clinica, cat si in cadrul Congresului European de Nutritie Clinica (ESPEN).
Dezvoltarea unor noi protocoale de tratament in intoxicatii a reprezentat preocuparea medicilor din cadrul catedrei, care au implementat cele mai noi protocoale europene de tratament. In plus colectivul sectiei ATI II Toxicologie au elaborate protocoale proprii care au fost prezentate in cadrul unor manifestari stiintifice de prestegiu. Medicii sectiei ATI II Toxicologie si cadrele didactice din catedra sunt afiliati celor mai de renume socientati de profil din Europa ( Eurotox, ISICEM, EAPCT, Socientatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva, Societatea Romana de Nutritie Clinica, Societatea Europeana de Hipertermie Maligna).
Studentii participa la cursuri teoretice si lucrari practice/seminarii desfasurate atat in sectia ATI II Toxicologie, cat si la nivelul laboratorului toxicologic.
La finalizarea cursului studentul trebuie sa intruneasca urmatoarele calitatii:
La finalizarea cursului studentul trebuie să aibă următoarele abilităţi de comunicare
comportament profesional
compotament etic
Obiectivele disciplinei:
Obiectivul general:
Obiectivul specifice:
La finalizarea disciplinei studentul va fi capabil sã:
Bibliografia pentru studenti:
Articol: “Ţincu Radu Ciprian, Dana Tomescu, Laurenţiu Coman, Radu Alexandru Macovei Biochemical parameters changes induced by lead exposure Farmacia, 2016, Vol. 64, 2, pag 278-282”
Lucrarii stiintifice publicate: