Disciplina Boli infecțioase II - Spitalul Clinic "Dr. V. Babeș"

Prof. univ. Florescu Simin Aysel titular
Conf. univ. Oprea Anca Cristiana titular
Șef Lucrări Vancea Geta titular
Șef Lucrări Gherlan George Sebastian titular
Șef Lucrări Lazar Dragos Stefan titular
Asist. univ. Vatafu Andreea Ruxandra titular
Asist. univ. Zaharia Mihaela Florentina determinat
Asist. univ. Dirtu Raluca Mihaela determinat
Asist. univ. Stoenescu Andreea Florentina determinat
Asist. univ. Ianache Irina Cristiana titular
Asist. univ. Nanu Adina Alexandra determinat

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” a luat ființă în anul 1956. Douăzeci de ani mai târziu, în 1976, este înființată în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” catedra de Boli Infecțioase și Tropicale cu sediul în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”.

Cel care a organizat catedra în primii săi ani de funcționare și a condus-o apoi până în anul 1995 a fost regretatul Profesor Universitar Dr. Ludovic Păun. În cadrul catedrei se organizează învățământul de boli infecțioase pentru 3-4 serii de studenți anual, cursul de boli tropicale (, se asigură educația medicilor rezidenți din specialitatea Boli Infecțioase, dar și din alte specialități care prin natura lor au în curriculă această materie. Tot în cadrul catedrei se desfășoară cursurile de perfecționare postuniversitară.

În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, medicii își desfășoară activitatea în opt secții clinice (secția HIV/SIDA, două secții de pneumologie, două secții de boli infecțioase copii, două secții de boli infecțioase adulți și o secție de dermato-venerologie) și un cabinet de dispensarizare al hepatitelor virale.

În anul 2011 s-a infiintat compartimentul de terapie intensiva, cu 9 paturi, care a crescut eficienta actului medical, asigurand conditii terapeutice de inalt nivel pentru pacientii cu forme severe de boli infectioase. Activitatea medicală este susținută de laboratoarele de bacteriologie, parazitologie, hematologie și biochimie dotate conform celor mai înalte standarde. În acest moment, spitalul are capacitatea de a trata la nivel european absolut orice patologie infecțioasă.

Anual, 3 sau patru serii de studenți din anul VI ai Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” trec pragul Clinicii de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”. Studenți străini, bursieri ai programului Erasmus au fost de asemenea primiți în Clinica noastră, existând posibilitatea organizării unui curs în limba engleză pentru aceștia.

Pentru predarea cursurilor, în cadrul Clinicii există două amfiteatre, ce pot găzdui 55 și respectiv 25 studenți. Modulul de boli infecțioase este organizat în două părți distincte: cursul și lucrările practice. Cursurile sunt interactive, dinamice, în permanență actualizate, astfel încât informațiile transmise tinerilor colegi să fie mereu la zi. Activitatea practică, în clinică, este desfășurată împreună cu cadrul didactic responsabil de fiecare grupă. Acesta prezintă studenților cazuri reprezentative pentru patologia de boli infecțioase, apoi le discută împreună cu aceștia pentru o cât mai bună înțelegere a fiecărei boli în parte.

Clinica de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”colaboreaza cu toate clinicile de profil din tara, activitate concretizată în organizarea de Congrese si Conferinte Naționale de boli infecțioase și tropicale și in editarea Revistei Romane de Boli Infecțioase.

Activitatea de cercetare a personalului catedrei s-a concretizat în numeroase articole publicate sau lucrări prezentate la manifestări științifice naționale și internaționale.

PROGRAMA ANALITICA

  1. Infecţia şi boala infecţioasă. Relaţia microorganism, macroorganism, mediu. Agenţii infecţioşi. Diagnosticul bolilor infecţioase. Agentii infectiosi
  2. Practica tratamentului cu antibiotice, antivirale, antifungice, antiparazitare.
  3. Scarlatina.
  4. Rujeola.
  5. Rubeola.
  6. Varicela. Herpes Zoster.
  7. Mononucleoza infecţioasă.
  8. Oreionul.
  9. Difteria.
  10. Angine.
  11. Tusea convulsivă.
  12. Pneumonii infecţioase.
  13. Gripa.
  14. Boala diareică acută infecţioasă (etiologie, patogenie, tratament).
  15. Toxiinfecţia alimentară.
  16. Botulismul.
  17. Holera.
  18. Dizenteria bacteriană.
  19. Febra tifoidă.
  20. 20 Enteroviroze. Poliomielita.
  21. Hepatite acute virale.
  22. Septicemia. Endocardita. Şocul infecţios.
  23. Leptospiroza, Bruceloza.
  24. Erizipelul.
  25. Antraxul.
  26. Tetanosul.
  27. Rickettsioze. Tifosul exantematic.
  28. Boala Lyme.
  29. Rabia.
  30. Meningite. Encefalite.
  31. Infecţia HIV/SIDA.

Bibliografie:

  1. Boli Infecţioase, 2003, Prof.Dr.M.Chiotan.
  2. Boli Infecţioase, 2000, Prof.Dr.Ileana Rebedea.
  3. Cursul predat.

În cadrul catedrei s-au elaborat și susținut următoarele teze de doctorat:

Îndrumător Prof. Dr. Ludovic Păun

  1. Dr.Emanoil CEAUŞU: “Meningita meningococică, epidemiologie, clinică, tratament”, susţintă în anul 1993.
  1. Dr. Khaled Abdo Thabet al SELWI: “ Situaţia malariei în R.Yemen”, susţintă în anul 1994.
  1. Dr. Zahir SURAN: “ Infecţia cu Mycobacterii (tipice şi atipice în cursul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV/SIDA)”, susţintă în anul 1996.
  1. Dr. Simona ERSCOIU: “Aspecte relevante ale infecţiei HIV/SIDA la copii care au supravieţuit după vârsta de 3 ani (contribuţii la istoria infecţiei naturale a infecţiei HIV în România”, susţintă în anul 1997.
  1. Dr. Petre CALISTRU: “Consecinţele metabolice ale infecţiei cu HIV la copii”, susţintă în anul 1999.
  1. Dr. Mariana HOMOŞ: “Meningita meningococică şi sindromul Waterhouse-Friderichsen”, susţintă în anul 1999.
  1. Dr. Elena VOLOSCIUC: “Corelaţii clinico-evolutive în hepatitele cu AgHBs la copii”, susţintă în anul 1999.
  1. Dr. Dan DUICULESCU: ”Corelaţii clinice şi imunologice ale antigenului p-24 HIV-1 decelat din complexe imune la pacienţii cu infecţie HIV-1”, susţintă în anul 1999.
  1. Dr. Valentina SIMION: “Manifestări neurologice în infecţia cu HIV/SIDA la adult şi copil”, susţintă în anul 2000.
  1. Dr. Cristea CRISTIANA: “Aspecte particulare clinice şi microbiologice ale infecţiilor streptococice actuale”, susţintă în anul 2000.
  1. Dr. Hamdi Abdelaziz HAMIMI: ”Febra tifoidă în Emiratele Arabe Unite”, susţintă în anul 2000.
  1. Dr. Bogdan CÎRCIUMARU: “Infecţiile sistemice în secţiile de terapie intensivă”, susţinută în anul 2002.
  1. Dr.Sheikh A.Hafed Fadhel SHOTARI (Yemen): ”Malaria cerebrală, aspecte clinice şi terapeutice în Republica Yemen”, susţinută în anul 2003.
  1. Dr. Stela HALICHIDIS: “Infecţiile bacteriene ale meningelui (modalităţi evolutive, prognostic)”, susţinută în anul 2004.
  1. Dr. Cristina CALOMFIRESCU: “Răspunsul imun în hepatitele virale cu virus B”, susţinută în anul 2004
  1. Dr. Elena TURCU: “Infecţia asociată HIV/Mycobacterii la copii”, susţintă în anul 2004.
  1. Dr. Anca Cristiana OPREA: “Aspecte clinico-evolutive la copiii cu infecţie HIV/SIDA transmisă pe cale orizontală”, susţintă în anul 2004.
  1. Dr. Liviu TRĂILĂ: “Modalităţi evolutive în hepatita virală acută de tip B –evaluări actuale”, susţinută în anul 2005.
  1. Dr. Simin Aysel Florescu (Geamai): “Profilul citokinelor în hepatitele virale acute”, susţintă în anul 2006.
  1. Dr. Geta COZMA: „Meningitele purulente (bacteriene) la copii (0-14 ani)”, susţinută în anul 2006.
  1. Dr. Cristina PĂTRU: “Citokinele în infecţia HIV/SIDA la copil”, susţintă în anul 2008.
  1. Dr. Petronela IONESCU: “Patogenia infecţiei HIV/SIDA-modificări anatomo-patologice ale ganglionului limfatic şi splinei”, susţintă în anul 2008.
  1. Dr. Simona BUŞE: “Sarcomul Kaposi în infecţia HIV/SIDA, clinică, diagnostic”, susţintă în anul 2009
  1. Dr. Adriana MOŢOC: “Infecţia cu virusul hepatitic C şi diabetul zaharat” sustinuta in anul 2011.
  1. Manuela MANOLESCU: „Prevenirea şi răspunsul la atacul cu arme biologice, atacul bioterorist – abordare juridică”, susţinută în anul 2011.
  1. Biochimist Mihaela COMĂNICI: “Antigenul P-24 (determinat prin metode hipersensibile) în diagnosticul şi evoluţia infecţiei HIV/SIDA”, susţintă în anul 2014
  1. Dr. Adrian COMĂNICI: „Aspecte endocrinologice în infecţia HIV/SIDA la copii. Studiul hormonilor de creştere”, susţintă în anul 2014

Îndrumător Prof Dr. Petre Iacob Calistru

  1. Dr. Iuliana Luminiţa APOSTOL de JONG: “Cercetări privind imunosenescența și infecțiile respiratorii la vârstnici”, susţintă în anul 2013.
  1. Dr. George Sebastian GHERLAN: ”Evaluarea nonivazivă a fibrozei, activităţii inflamatorii şi steatozei în hepatitele cronice virale”, susţintă în anul 2013.
  1. Dr. Angelica NOUR – DINCĂ : “ Afectarea vasculară în infecția cu virusul hepatitic C”, susţintă în anul 2013.
  1. Dr. Iustinian Horatiu TEODORESCU: “Implicaţiile administrării de probiotice în sindromul de intestin iritabil”, susţintă în anul 2013.
  1. Dr. Simona BUCŞE: “Polipeptidul natriuretic tip B (BNP) – indice de prognostic în exacerbările bronhopneumopatiei cronice obstructive”, susţintă în anul 2014.
  1. Dr. Corina-Olimpia GROSU: “Evaluarea indicaţiei operatorii în endocardita bacteriană cu interesare valvulară”, susţintă în anul 2015.
  1. Dr. Mădălina Alina DUŢU: “Indicatori de prognostic în sepsis”, susţinută în anul 2015.
  1. Dr. Silvius Ioan NEGOIŢĂ: „Pneumonia asociată ventilatiei mecanice epidemiologie locală si strategii de tratament”, susţintă în anul 2015.
  1. Dr. Dragoş Ştefan LAZĂR: “Aspecte clinico-evolutive ale coinfecțiilor cu virusuri hepatitice (B și C) la pacienții hiv pozitivi”, susţintă în anul 2015.

10.Dr. Oana STREINU-CERCEL (SĂNDULESCU): „Identificarea amprentelor  genetice microbiene remanente”,  susţintă în anul 2015

  1. Dr. Cristian BALAHURA: „Infecţiile biliare asociate colestazei şi stentării endoscopice a căilor biliare”, susţintă în anul 2015
  1. Dr.Claudia Daniela ŞTEFĂNESCU:“Studiul leziunilor preneoplazice la pacientele infectate cu serotipuri hpv cu risc înalt oncogen”, susţintă în anul 2015
  • hepatita
  • antibiorezistență
  • virus
  • bacterie
  • microbiologie
  • HIV/SIDA
  • meningo-encefalita
  • pneumonia
  • epidemiologie
  1. GRANT -EUROPEAN RESEARCH INFRASTRUCTURE ON HIGHLY PATHOGENIC AGENTS- ERINHA 2, GRANT AGREEMENT NR 689622, H2020- INFRADEV-1-2015-2 (2016- 2017)
  2. GRANT USA – 1R01MH094159-01 (CRISTIAN L ACHIM) – Long Term Effects of Chronic HIV Infection on the Developing Brain    Sponsor: National Institute of Mental Health (2011- 2016)
  3. CONTRACT NCI 5P30 CA 23100/2011 PROGRESSION OF HPV INFECTION IN WOMEN WITH CHILDHOOD AQUIRED HIV, finanţat de UCSD Center for AIS Research: NIAID 5 P30 AI36214 and Moores UCSD Cancer Center (2011- 2013)
  4. CONTRACT 42-094/2008: SINDROAME DIAREICE CAUZATE DE ENTEROBACTERIACEAE LA GRUPA DE VARSTA 0-4 ANI. STUDII MOLECULARE DE DIAGNOSTIC, PATOGENITATE, VIRULENTA SI ANTIBIOTICO-REZISTENTA (2008- 2010).
  5. GRANT – European research Infrastructure on Highly Pathogenic Agents- ERINHA , grant agreement nr 262042, Call 6 FP7-INFRASTRUCTURES-2010-1 (2006- 2010)
  1. Calistru P, Iftimovici R, Constantinescu I, Mutiu AP. Oncogeneza virală. Bucuresti: EDITURA ACADEMIEI  (2015), ISBN: 973-27-2512-2
  2. Erscoiu S, Popa IC, Burcoş O, Loghin R, Mehedinţi AM and Ceauşu E. Impact of HIV 1 infection on mortality among new diagnosed cases in a hospital  in Bucharest, 7th National Congress HIV/AIDS, 29-31 May 2014, Sibiu http://www.biomedcentral.com/1471-2334/14/S4/P12, BMC Infectious Diseases 2014, Volume 14 Suppl 4
  3. Zeuzem S, Flisiak R, Vierling JM, Mazur W, Mazzella G, Thongsawat S, Abdurakhmanov D, Van Kính N, Calistru P, Heo J, Stanciu C, Gould M, Makara M, Hsu SJ, Buggisch P, Samuel D, Mutimer D, Nault B, Merz M, Bao W, Griffel LH, Brass C, Naoumov NV; ESSENTIAL II Study Group. Randomised clinical trial: alisporivir combined with peginterferon and ribavirin in treatment-naïve patients with chronic HCV genotype 1 infection (ESSENTIAL II). Aliment Pharmacol Ther. 2015 Oct;42(7):829-44. doi: 10.1111/apt.13342. Epub 2015 Aug 4. PubMed PMID: 26238707.
  4. Oprea C, Ianache I, Radoi R, Erscoiu S, Tardei G, Nicolaescu O, Nica M, Calistru P, Ruta S, Ceausu E. Alarming increase in tuberculosis and hepatitis C virus (HCV) among HIV infected intravenous drug users. J Int AIDS Soc. 2014 Nov 2;17(4 Suppl 3):19625. doi: 10.7448/IAS.17.4.19625. eCollection 2014. PubMed PMID: 25394129; PubMed Central PMCID: PMC4224862.
  5. Florescu SA, Popescu CP, Calistru P, Ceausu E, Nica M, Toderan A, Zaharia M, Parola P. Plasmodium vivax malaria in a Romanian traveller returning from Greece, August 2011. Euro Surveill. 2011 Sep 1;16(35). pii: 19954. PubMed PMID: 21903043.
  6. Melinte V, Zaharia M, Stoica O, Cristea C, Nica M, Simion V, Homoş M, Florescu SA, Ceauşu E, Calistru P. Aspecte etio-patogene în osteodiscite. Revista Română de Boli Infecţioase, Vol. XV, Nr.3, 2012; 213.
  7. Gherlan GS. Liver ultrasound elastography: More than staging the disease. World J Hepatol. 2015 Jun 28;7(12):1595-600. doi: 10.4254/wjh.v7.i12.1595. PubMed PMID: 26140079
  8. Bucsa S.S, Calistru P.I, Voinea C. Modificari ale nivelului seric de BNP (polipeptid natriuretic tip B) asociate exacerbarilor bronhopneumopatiei cronice obstructive, Revista Romana de Boli Infectioase, Vol:XVI ,Nr: 3 /2013,161-169
  9. Vancea G, Rusu R, Arsene G, Scurtu G, Calistru PI, Ceauşu E. Particular Cytomegalovirus Infection in Infants – Case Presentation Zilele Ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, 17-20 Octombrie 2012, Bucureşti The Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases (JGLD), Vol.21, S.4, Oct. 2012, p.32, ISSN 1842-1121, 2011
  10. Cristea C, Popescu C, Voicu M, Mereuta S, Nica M, Ceausu E. Disseminated tuberculosis in a pregnant HIV negative woman with 12 weeks of pregnancy obtained through in vitro fertilization.  Romanian Journal of Infectious Diseases 2015; vol. XVIII:164-170
TOP