Disciplina Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli Metabolice - Spitalul Universitar de Urgență Elias

Prof. univ. Fica Simona Vasilica titular
Conf. univ. Barbu Carmen-Gabriela titular
Conf. univ. Ioacara Sorin Dorian titular
Conf. univ. Martin Carmen-Sorina titular
Șef Lucrări Sirbu Anca-Elena titular
Asist. univ. Reghina Aura-Diana titular
Asist. univ. Albu Alice-Ioana titular
Asist. univ. Cima Luminita Nicoleta titular
Asist. univ. Popa MIruna-Maria determinat
Asist. univ. Soare Iulia Simona titular

Disciplina de Endocrinologie II Spitalul Universitar de Urgenta Elias este condusa de dna Prof. Dr. Simona Fica si dispune de cadrele didactice enumerate mai sus.

Activitatea universitara consta in activitatea didactica propriu zisa si in activitati de cercetare care se intrepatrund cu activitatea zilnica de asistenta medicala adresata pacientilor cu patologie endocrinologica sau diabet zaharat.

Membrii disciplinei asigura pregatirea teoretica si practica in cadrul studiilor de licenta a studentilor de la Facultatea de Medicina a UMF Carol Davila sau a studentilor cu burse ERASMUS, in cursul modulelor de Endocrinologie in limba romana (anul V) 4 module/ an si limba engleza (anul V) 2 module/an, Diabet Zaharat (anul V) in limba romana 4 module/ an si Metodologia Cercetarii Stiintifice in limba engleza (anul IV) 2 module/an.

Este de retinut, de asemenea, faptul ca membrii Disciplinei Endocrinologie II Elias au initiat si sustinut cursurile si lucrarile practice de Endocrinologie pentru studentii de la Facultatea de Moase si Asistenta medicala in perioada 2006-2011.

Medici rezidenti beneficiaza saptamanal de comunicari, prezentari de cazuri sau actualitati in endocrinologie si sunt sprijiniti sa se afilieze la societati stiintifice, sa participe la cursuri si la congrese cu lucrari stiintifice. Membrii disciplinei noastre desfasoara cursuri nationale de pregatire postuniversitara, participa la cursuri internationale, sunt autori/ coautori de manuale, carti si tratate de specialitate. Coordonam lucrari de licenta, iar Dna Prof. Dr. Simona Fica coordoneaza si lucrari de doctorat de o inalta tinuta stiintifica.

Activitatea de cercetare se concretizeaza in granturi, studii clinice, publicatii stiintifice in rezumat si articole in extenso.

Sectia de Endocrinologie, Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice a Spitalului Universitar de Urgenta Elias a fost infiintata in anul 2003 si are la dispozitie 36 de paturi, cuprinzand un Compartiment de Endocrinologie cu 20 paturi, un Compartiment de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli metabolice cu 10 paturi si un Compartiment de Endocrinopediatrie cu 6 paturi.

In cadrul sectiei, sub conducrea dnei Prof. Dr Simona Fica isi desfasoara activitatea 5 medici primari endocrinologi si 3 medici primari diabetologi.

Activitatea medicala zilnica se desfasoara prin internari de zi, internari in regim continuu (in medie 200 pacienti/ luna) si consultatii intraspitalicesti sau in ambulator adresate pacientilor pediatrici si adulti cu patologii endocrinologice sau diabet zaharat.

Toti medicii endocrinologi au certificare nationala in ecografie endocrina, certificare internationala in osteodensitometrie clinica si un medic diabetolog are competenta de ecografie generala.

Sectia dispune de un cabinet pentru ecografie generala, un cabinet de ecografie tiroidiana pentru efectuarea punctiei tiroidiene aspirative cu ac fin, un cabinet pentru efectuarea osteodensitometriei, precum si un cabinet pentru studii clinice.

Dotarea sectiei include un aparat de osteodensitometrie DXA, un aparat de screening vascular de tip Vascular Screening System VaSera, aparat pentru evaluarea compozitiei corporale prin bioimpedanta, stadiometru omologat pentru monitorizare crestere copii, congelator conservare probe biologice, electrocardiograf portabil, glucometre.

In cadrul sectiei pacientii cu diabet pot beneficia de montare pompe de insulina sau dispozitive de monitorizare continua a glicemiei, inclusiv in populatia pediatrica. Saptamanal au loc cursuri adresate instruirii pacientilor cu diabet zaharat.

Medicii disciplinei noastre sunt Doctori in Medicina si au o continua preocupare pentru educarea si formarea personala, participand la prestigioase cursuri de perfectionare postuniversitara nationale si internationale organizate in cadrul UMF (cursurile IOF ISCD de densitometrie clinica), atat in calitate de cursanti dar si de lectori, fiecare urmand domenii prioritare de interes.

In cadrul disciplinei se sustin cursuri de pregatire post universitara printre care: Obezitate, in 4 module, desfasurat in 2 module/ an incepand din 2010 si Endocrinologie Oncologica, in 4 module, desfasurat in 2 module/an si organizat in colaborare cu colegii de la Institutul National de Endocrinologie CI Parhon.

De asemenea, in 2014 am organizat un curs de pregatire post universitara cu participare internationala: „Thyroid Ultrasound and Ultrasound- Assisted Procedures”. In decembrie 2014 am prezentat sectia noastra in revista EcholaserNews („Welcome to Endocrinology Team of Elias Hospital, Bucharest Romania. A Positive Example of Growing Activity from Diagnostic to Therapy in Endocrinology Field”), intr-un scurt articol: ”Our journey has just began”.

Mebrii disciplinei noastre sun autori/ coautori de monografii, carti, manuale, tratate, publicatii in rezumat prezentate la manifestari stiintifice nationale si internationale, sau articole in extenso.

Participam activ in cadrul universitatii la coordonarea stiintifica a lucrarilor de diploma sau doctorat, de o inalta tinuta stiintifica, lucru reflectat de notele si calificativele obtinute. De asemenea, am raspuns de fiecare data la solicitarile facultatii prin participarea la comisii de evaluare si examinare.

Activitatea de cercetare urmeaza liniile prioritare de interes ale membrilor disciplinei: obezitate, osteoporoza, sindromul ovarelor polichistice, tumorile neuroendocrine, patologia tiroidiana, patologiile endocrinopediatrice, diabetul zaharat.

Desfasuram studii clinice, participam ca responsabili de proiect sau membrii ai echipelor de cercetare in granturi nationale castigate prin competitie, unul inca in desfasurare. De asemenea, membrii echipei noastre au fost implicati in proiecte de dezvoltare a capitalului uman si cresterea competitivitatii de tip POSDRU.

Activitatea de cercetare are o buna vizibilitate nationala si internationala, fiecare din membrii disciplinei fiind autori principali ai unui numar important de rezumate sau articole originale, publicate constant in ultimii ani, dintre care unele premiate. Acest lucru este reflectat de indicele Hirsch si de numarul de citari al fiecaruia dintre membrii disciplinei.

Medicii disciplinei noastre sunt revizori, membrii in bordurile editoriale ai revistelor de specialitate si  membrii activi ai societatilor stiintifice nationale si internatioanle de profil.

Modulul de endocrinologie se desfasoare pe durata a 3 saptamani si se incheie cu un examen practic si unul scris, de tip grila. Modulul de diabet se desfasoara pe o durata de o saptamana si se incheie cu un examen de tip grila. Cursurile au o durata de 2 ore, iar lucrarile practice de 3 ore.

In cadrul lucrarilor practice studentiilor le sunt prezentate cazuri si sunt indrumati in achizitia deprinderilor practice. Studentii sunt sustinuti sa realizeze o prezentare teoretica, pe un subiect endocrinologic de interes, care este dezbatuta in cadrul grupei sau seriei.

Pentru buna desfasurare a examenului studentii primesc suportul de curs in format pdf. Asiguram un invatamant unitar prin faptul ca disciplina utilizeaza un manual, realizat in colaborare cu colegii de la Institutul National de Endocrinologie CI Parhon: «Endocrinologie pentru studenţi şi rezidenţi». Sub redactia: Cătălina Poiană, Simona Fica. Editura Universitară „Carol Davila”, Bucuresti 2015, ISBN 978-973-708-814-7.

De asemenea, actual se afla in lucru un manual de diabet zaharat, realizat in colaborare cu colegii de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli metabolice Prof. Dr. N Paulescu.

In cadrul disciplinei organizam cursuri de perfectionare postuniversitara, printre care: Obezitate, in 4 module, desfasurat in 2 module/ an incepand din 2010 si Endocrinologie Oncologica, in 4 module, desfasurat in 2 module/an si organizat in colaborare cu colegii de la Institutul National de Endocrinologie CI Parhon. De asemenea, participam ca lectori la alte cursuri de perfectionare organizate de alte discipline.

Doctoranzii primesc un sprijin direct in realizarea tezei printr-o atenta indrumare atat a dezvoltarii competentelor de cercetare, cat si efectuarea activitatilor specifice de cercetare.

  • obezitate
  • osteoporoza
  • sindromul ovarelor polichistice
  • diabet zaharat (autoimunitatea si patologia pediatrica)
  • tiroidologie
  • tumori neuroendocrine
  • endocrinopediatrie
  1. Grant “Real Time quantitative PCR Evaluation of differentiation, drug sensitivity and prognosis of Neuro-Endocrine Tumors” (RENET), 2011-2016, in cadrul programului PCCA finantat de UEFISCDI, contract PN-II-PT-PCCA-2011-3.2.0623, Coordonator Institutul Victor Babes
  2. Grant ANCS (BAROFAT) ”Factori predictivi ai raspunsului serologic, imagistic si imuno-histologic la pacientii cu obezitate morbida si steatoza hepatica non-alcoolica supusi interventiilor de chirurgie bariatrica” 2009 – 2011, finantat de Autoritatea de Management Programe in cadrul PNCDI Parteneriate in domeniile prioritare, nr. contract 42-162/2008, Coordonator Spitalul Clinic Fundeni
  3. Grant ANCS (GENOBINT) “Integrarea particularitatilor genetice si clinico-biologice intr-un algoritm decizional asistat informatic pentru diagnosticul si tratamentul obezitatii” 2009 – 2011 finanta de CNMP in cadrul Parteneriate in domeniile prioritare, nr contract 62-058 / 2008, Coordonator UMF Carol Davila
  4. Grant AMCSIT –Politehnica (TRASALIM) `Dezvoltarea unui sistem de trasare alimentara destinat producatorilor regionali Trasalim” (TRASALIM) in cadrul programului PNCD II` 2007-2009
  5. Grant tip A Consorţiu finanţat de CNCSIS cod 73 “Particularităţi genetice în modularea mediatorilor hormonali ai stresului metabolic. Legatura patogenică cu reactivitatea cardiovasculară”, Coordonator UMF Carol Davila 2006-2009
  1. Albu A, Florea S, Fica S. Is prolactin the missing link in adipose tissue dysfunction of polycystic ovary syndrome patients? Endocrine (2016) 51:163–173 DOI 10.1007/s12020-015-0655-1
  2. Barbu CG, Teleman MD, Albu AI, Sirbu AE, Martin SC, Bancescu AA, Fica SV. Obesity and eating behaviors in school children and adolescents -data from a cross sectional study from Bucharest, Romania. BMC Public Health 2015; 15:206 doi:10.1186/s12889-015-1569-9 ISSN: 1471-2458. Impact factor 2.26
  3. Albu A, Radian S, Fica S, Barbu C. Biochemical hyperandrogenism is associated with metabolic syndrome independently of adiposity and insulin resistance in Romanian polycystic ovary syndrome patients. Endocrine (2015)48:696–704 DOI 10.1007/s12020-014-0340-9
  4. Martin CS, Blaga C, Lambrescu IM, Fierbinteanu-Braticevici C, Fica S. Iatrogenic Cushing’s syndrome related to the interaction between oral budesonide with fuvoxamine: a case report. J Clin Pharm Ther. 2015 Aug 6. doi: 10.1111/jcpt.12312. [Epub ahead of print]. Impact factor 1.668
  5. Sirbu A, Nicolae H, Martin S, Barbu C, Copaescu C, Florea S, Panea C, Fica S. IGF-1 and Insulin Resistance Are Major Determinants of Common Carotid Artery Thickness in Morbidly Obese Young Patients. Angiology 2015 Jun 17. pii: 0003319715586499. [Epub ahead of print]. Impact factor 2.970
  6. Lambrescu IM, Martin S, Cima L, Herlea V, Badiu C, Fica S. Primary Hepatic Neuroendocrine Tumor after 4 years Tumor-free Follow-up. J Gastrointestin Liver Dis. 2015; 24(2): 241-244. DOI: http://dx.doi.org/ 10.15403/jgld.2014.1121.242.4yrs. Impact Factor: 2.202.
  7. D.Reghina, S. Florea, M. Constantin, S. Fica. The impact of thyroid autoimmunity on the clinical and diabetes parameters of patients with latent autoimmune diabetes in adults. Exp Clin Endocrinol Diabetes, DOI 10.1055/s-0035-1555764, epub first 27 Jul 2015. IF=1.55
  8. Ioacara S, Guja C, Reghina A, Martin S, Sirbu A, Fica S. Cardiovascular Mortality in Type 2 Diabetes Patients with Incident Exposure to Insulin Glargine. J Diabetes Res 2015; 2015:962346. doi: 10.1155/2015/962346. Epub 2015 Jun 14. Impact factor 2.164
  9. Martin S,Duțescu MI, Sîrbu A, Barbu C, Albu A, Florea S, Fica S. The clinical value of human leukocyte antigen HLA-DRB1 subtypes associated to Graves’ disease in Românian population, S. Immunol Invest. 2014; 43(5):479-90. doi: 10.3109/08820139.2014.886261. Epub 2014 Mar 24. Impact Factor 1.731 ISSN: 0882-0139 (print), 1532-4311 (electronic)
  10. Albu A, Barbu CG, Antonie L, Vladareanu F, Fica S. Risk factors associated with hypogonadism in β-thalassemia major patients: predictors for a frequent complication of a rare disease. Postgrad Med. 2014 Sep;126(5):121-7. doi: 10.3810/pgm.2014.09.2806.
  11. Martin CS, Ionescu LN, Barbu CG, Sîrbu AE, Lambrescu IM, Lacau IS, Dimulescu DR, Fica SV, Takotsubo cardiomyopathy and transient thyrotoxicosis during combination therapy with Interferon-alpha and Ribavirin for chronic hepatitis C. BMC Endocr Disord. 2014 Feb 3;14(1):1 doi: 10.1186/1472-6823-14-10. Impact Factor 2.65 ISSN: 1472-6823
  12. Ioacara S, Guja C, Ionescu-Tirgoviste C, Fica S, Roden M. Cancer Specific Mortality in Insulin-Treated Type 2 Diabetes Patients. PLoS ONE 2014 9(3): e93132
  13. Barbu CG. DXA applications beyond bone densitometry – something old, something new, something borrowed. ACTA ENDOCRINOLOGICA nr 3/2014; doi: 10.4183/aeb.2014.X. ISSN: 1841 – 0987 (ISI Thomson Scientific Master Journal List), (CNCSIS Categoria A) IF:0.2
  14. Noora Wael Rasheed, Carmen Gabriela Barbu, Suzana Florea, Gabriela Branceanu, Simona Fica, Niculina Mitrea, Andreea Letitia Arsene. Biochemical markers of calcium and bone metabolism in the monitoring of osteoporosis treatment. Farmacia, nr 4/2014; ISSN (print): 0014-8237, ISSN (online): 2065-0019, (ISI Thomson Scientific Master Journal List), (CNCSIS Categoria A), IF:0,578; revistafarmacia.ro
  15. Sîrbu A, Gologan S, Arbănaș T, Copăescu C, Martin S, Albu A, Barbu C, Pîrvulescu I, Fica S. Adiponectin, body mass index and hepatic steatosis are independently associated with IGF-I status in obese non-diabetic women. Growth Horm IGF Res. 2013 Feb-Apr;23(1-2):2- doi: 10.1016/j.ghir.2012.10.001. Epub 2012 Oct 27. Impact Factor 2.256
  16. Petak S, Barbu CG, Yu EW, Fielding R, Mulligan K, Sabowitz B, Wu C-H, Shepherd JA: The official positions of the international society for clinical densitometry: body composition analysis reporting. Journal of Clinical Densitometry 2013, 16(4):508-519.ISSN: 1094-6950. (ISI Thomson Scientific Master Journal List), IF:1.6
  17. Bachmann C, Abramovitch H, Barbu CG, Cavaco AM, Elorza RD, Haak R, Loureiro E, Ratajska A, Silverman J, Winterburn S: A European consensus on learning objectives for a core communication curriculum in health care professions. Patient education and counseling 2013, 93(1):18-26. ISSN: 0738-3991. (ISI Thomson Scientific Master Journal List), IF:2.5. http://www.journals.elsevier.com/patient-education-and-counseling/
  18. Aura Diana Reghina, Alice Albu, Nicoleta Petre, Maria Mihu, Suzana Florea, Simona Fica. Thyroid autoimmunity in 72 children with type 1 diabetes mellitus: relationship with pancreatic autoimmunity and child growth. J Pediatr Endocr Met 2012; 25(7-8); 723-726. DOI 10.1515/jpem-2012-0090. IF=0.9
  19. Vasic, T. Petranova, N. Dzerovych, CG Barbu, M. Karadzic, F. Gojkovic, R. Winzenrieth, D. Hans, J. Elez, V. Culafic Vojinovic, C. Poiana, V. Povoroznyuk, R. Rashkov, A. Dimic. Evaluating spine micro-architectural texture (via TBS) discriminates major osteoporotic fractures from controls both as well as and independent of site matched BMD: THE EASTERN EUROPEAN TBS STUDY”. JBMM, ISSN (print): 0914 – 8779, ISSN (online): 1435 – 5604, (ISI Thomson Scientific Master Journal List), IF: 2,219; http://www.springer.com /medicine/internal/journal/774
  20. Ioacara S, Lichiardopol R, Ionescu-Tirgoviste C, Cheta D, Sabau S, Guja C, Farcasiu E, Tiu C. Improvements in life expectancy in type 1 diabetes patients in the last six decades. Diab Res Clin Pract 2009; 86:146-151
TOP